G4Media.ro

Cum a umflat Ministerul Agriculturii costurile fermierilor pentru cultivarea unui hectar de…

Sursa Foto: lantulalimentar.ro

Cum a umflat Ministerul Agriculturii costurile fermierilor pentru cultivarea unui hectar de usturoi, ca să salte ajutorul de stat de la 1000 de euro la 3000 de euro/ha, în plină campanie electorală

În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, mai exact pe 14 mai, guvernul Dăncilă a adoptat o nouă HG prin care a mărit cuantumul ajutorului de minims de la 1000 euro/ha la 3000 de euro/ha, dezvăluie lanțulalimentar.ro

În Nota de fundamentare a HG 286/2019 au fost oferite față de HG precedentă date financiare privind investiția făcută de fermieri pentru cultivarea unui hectar de usturoi: ”Cheltuielile de producție pentru cultura usturoiului pot depăși 12.000 euro/ha, mai ales când condițiile pedo-climatice sunt nefavorabile, îngreunând aplicarea corespunzătoare a tehnologiei de cultură”.

Se ridică investiția pentru cultivarea unui hectar de usturoi la 12.000 de euro, așa cum a susținut Ministerul Agriculturii în Nota de fundamentare? Un fermier din zona Râmnicu Sărat, zonă cu tradiție pentru cultura usturoiului, a declarat pentru Lantulalimentar.ro că investiția, incluzând și lucrările de recoltare, ajunge la 20.000 de lei, adică 4255 de euro. O treime din costurile avansate de minister. Un alt fermier, tot din județul Buzău, a declarat anul trecut pentru siteul agrointeligenta.ro că a cheltuit 2-3000 de euro până la recoltare. Incluzând și recoltarea, costurile nu ar trebui să sară de 4000 de euro/ha.

Enumerând principalele țări producătoare de usturoi din Uniunea Europeană, ministerul a omis să includă și România, care este unul dintre principalii producători, înregistrând în 2018 peste 57.000 de tone, în creștere față de anul 2017.

Totodată, ministerul a inventat ”un deficit de usturoi de 14.435 mii tone” semnalat într-o frază de un non-sens absolut: ”În anul 2017, România a importat 6.095,26 tone usturoi. Având în vedere consumul de usturoi de 43.603 tone/an se constată un deficit de usturoi de 14.435 mii tone”.

Cantitatea produsă în țară a fost în acel an de 55.673 de tone. Adăugând importul de 6.095 tone, rezultă o cantitate de 61.768 tone. Scăzând consumul anual de 43.603 tone, rezultă un surplus de 18.165 tone, care probabil merge la export, usturoiul românesc fiind apreciat pe piețele externe, cum ar fi piața americană.

Citește integral pe lanțulalimentar.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. In urma subventiilor, culmea, usturoiul s-a scumpit… Unde baga guvernul coada, noi platim din greu. (scuzati gagofonia)

  2. Ce rost o fi având acest articol nu prea-mi este clar. Pe baza a ce au spus nea Ion și nea Vasile, că pe ei îi costă numai 3000-4000 de euro /Ha cultivarea usturoiului, gata, tragem concluzia că guvernul, știut fiind faptul că este un cuib de hoți, a înșelat CE și fură bani europeni la greu. Singurele ajutoare care ajung exact acolo unde trebuie, adică la producător, trebuie stârpite pentru că actualul guvern și-a permis să implementeze metode prin care să aducă, la timp, banii europeni la producători. Probabil ca acestea sunt „lăcrămațiile” firmelor de consultanță care se văd văduvite de o halcă importantă de cașcaval european.

    • A favoriza pe unii in dauna altora nu este un lucru de dorit, iar guvernul exact asta face. Ia impozite de la industrie pentru a dezvolta agricultura ici si colo fara un control. Vom deveni un stat eminamente agricol cu ceva IT si atunci sa vezi ca nu vor mai fi bani pentru pensia ta.

  3. Mulțumesc frumos pentru comentariu. Banii sunt acordați de la bugetul național, nu de la bugetul european. dosarele au fost procesate de DADR-uri, nu de APIA. Lantulalimentar.ro pledează pentru sprijinirea financiară a producătorilor mici și mijlocii, fiindcă sunt slab capitalizați, dar motivarea să fie una corectă. Fermierii chestionați sunt antreprenori credibili, știu despre ce vorbesc. Nu aveți niciun temei să puneți la îndoială credibilitatea surselor noastre. I-am sunat tocmai ca să aflăm adevărul, iar dacă fermierii ar fi spus că, într-adevăr, costurile sunt de 12.000 de euro/ha, acest articol nu ar mai fi fost scris. Or, fermierii au comunicat date reale, de trei ori mai mici decât cele avansate de minister. Un alt aspect semnalat de articol este acela că triplarea ajutorului de minimis a fost decisă în plină campanie electorală. a fost guvernul realmente interesat să-i ajute pe fermieri sau să recolteze voturi? e o întrebare perfect legitimă.

  4. Sunteti un total eronare si haideti sa va spun de ce… pentru un hectar de usturoi este nevoie de samanta coca 1300 kg la hectar ca sa obtii cei 1300kg de bulbo necesari pentru un hectar ai nevoie sa cumperi circa 1600 kg de capatani dupa care trebuie decorticat tratat si plantat. Deci in cazul in care cumperi samanta cu 3 euro/ kg te va costa doar samanta 4800euro… si de aici sa mai adaugam si celellte cheltuieli.