G4Media.ro

Cum a devenit un cântec viral al unui obscur artist country un…

Captura YouTube

Cum a devenit un cântec viral al unui obscur artist country un imn pentru conservatorii americani / Versurile denunță elitele bogate de la Washington

Conservatorii și adepții curentului de extremă dreapta se raliază în jurul unui nou cântec country al unui artist relativ necunoscut, care a devenit viral online după ce a apărut pe YouTube săptămâna trecută, scrie publicația americană NBC.

Piesa „Rich Men North of Richmond” a lui Oliver Anthony a ajuns în fruntea topurilor country americane Apple Music și iTunes și a adunat peste 9 milioane de vizualizări în cinci zile, lansându-l pe cântărețul indy – un fermier dintr-un orășel din Virginia – în atenția publicului aproape peste noapte.




Versurile cântecului, o expresie a frustrărilor clasei muncitoare, în fața elitelor bogate de la Washington, au făcut din el un imn anti-sistem, în special în rândul „gulerelor albastre”.

Duminică, primul concert public al lui Anthony de când cântecul a devenit viral a atras o mulțime de oameni în Carolina de Nord, potrivit mai multor postări pe rețelele de socializare. Anthony a estimat pe rețelele sale de socializare că fanii „au umplut 25 de acri cu mașini pentru primul (său) concert din istorie!”.

„Mi-am vândut sufletul lucrând toată ziua, ore suplimentare pentru un salariu de rahat, ca să pot sta aici și să-mi irosesc viața, să mă târăsc înapoi acasă și să-mi înec problemele”, sunt câteva dintre versurile melodiei. „Este o rușine ce a ajuns lumea pentru oameni ca mine și oameni ca tine.”

Alte versuri se referă la impozite, sisteme de asistență socială și rata sinuciderilor. De asemenea, un vers pare să facă aluzie la activitățile de trafic sexual cu copii ale lui Jeffrey Epstein.

Într-un videoclip de prezentare încărcat pe canalul său de YouTube cu o zi înainte de lansarea cântecului, Anthony a declarat că opiniile sale politice tind să se poziționeze „destul de central” și că ambele tabere „servesc același stăpân”.

El a spus că obișnuia să lucreze în schimburi de 12 ore, șase zile pe săptămână, iar în prezent continuă să se întâlnească cu muncitori care se luptă pentru a le ajunge banii la sfârșit de săptămână.

„Oamenii sunt pur și simplu sătui să fie bolnavi și obosiți”, a spus el. „Așa că da, vreau să fiu o voce pentru acești oameni”.

Punctele de discuție expuse în versurile sale au făcut cântecul extrem de popular în rândul conservatorilor, la doar câteva săptămâni după ce piesa „Try That in a Small Town” a lui Jason Aldean a devenit la fel de virală pentru versurile și videoclipul său polarizant din punct de vedere politic.

Unii comentatori s-au aplecat asupra a ceea ce au descris ca fiind sentimentul „pro-american” al cântecului lui Anthony, în timp ce alții au scris că simt că melodia poate fi relatată de oricine este familiarizat cu luptele clasei muncitoare.

„Și, pur și simplu, ai devenit vocea a 40 sau 50 de milioane de oameni care muncesc”, afirmă un comentator care a primit 11.000 de aprecieri.

„Ai captat furia, angoasa și neîncrederea fiecărui american muncitor, care respectă legea și este patriot, care nu poate crede ce a devenit țara noastră”, a scris un alt comentator de pe YouTube. „Îți mulțumesc, Oliver Anthony, pentru acest imn”.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, parlamentara Marjorie Taylor Greene, republicană din Georgia, a descris cântecul ca fiind „imnul americanilor uitați care susțin cu adevărat această națiune și, din păcate, lumea cu banii din impozite și cu munca lor incredibil de grea”.

„Acest cântec reprezintă districtul meu și oamenii din America pe care îi cunosc și îi iubesc”.

Comentatorul Matt Walsh, care a promovat și el cântecul pe X, a încărcat un videoclip de reacție pe YouTube în care îl numește „cântecul de protest al generației noastre”.

Comentatorul YouTube Benny Johnson și fostul candidat la postul de guvernator al Arizonei, Kari Lake, și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Anthony.

Totuși, există și voci care critică mesajele sale, în special versurile lui Anthony.

Jonathan Mann, un muzician cunoscut pentru că a scris un cântec pe zi timp de peste un deceniu, a postat o melodie de răspuns intitulată „Fat People On Welfare (Are Not Your Enemy)”.

„Te diagnostichezi ca fiind un suflet foarte bătrân, da, dar nu ai înțeles încă elementele de bază ale solidarității, nu”, cântă el. „Vezi tu, puterile împotriva cărora te revolți au o singură speranță de a supraviețui, iar eu o aud în cuvintele pe care le cânți. Este dezbină, dezbină, dezbină, dezbină.”

Un alt utilizator X a revenit asupra nemulțumirilor politice prezentate în melodie.

„Banii din taxe în America servesc în multe scopuri, inclusiv: infrastructură, armată, guvern și, da, programe sociale”, a scris acesta. „Acestea fiind spuse, doar un mic procent din bani se duce la asistență socială, dar asistența socială este pentru toți cei care au nevoie de ea, nu doar pentru oamenii grași și leneși care se joacă cu sistemul…”

Unii au sugerat că versurile cântecului ar fi putut să împiedice ca acesta să rezoneze cu publicul dintr-un spectru politic mai larg.

„‘Rich men North of Richmond’ are mult potențial”, a scris un utilizator X pe Twitter. „Dar … cineva trebuie să ajungă la el și să îl ajute să vadă că acei ‘obezi care stau pe ajutoare sociale’ provin din aceeași clasă muncitoare ca și el și că atacarea lor nu face decât să îi servească pe aceiași oameni bogați din nordul Richmond.”

Într-o postare pe rețelele de socializare, sâmbătă, Anthony le-a mulțumit fanilor și a spus că revărsarea de e-mailuri și mesaje este „emoționantă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce ironie, extrema dreapta frustrari in fata elitelor bogate cand ei voteaa fix miliardari. Trebuie sa ai un IQ scazut rau de tot sa faci asta