G4Media.ro

Cum a construit fiica fostului dictator din Uzbekistan un imperiu imobiliar de…

Photo by Amy Sussman/Getty Images for Guli Collections

Cum a construit fiica fostului dictator din Uzbekistan un imperiu imobiliar de 200 de milioane de lire sterline: „Karimova, unul dintre cele mai mari cazuri de mită și corupție din toate timpurile”

Fiica unui dictator, care a fost vedetă pop și diplomat, a cheltuit 240 de milioane de dolari (200 de milioane de lire sterline) pe proprietăți cumpărate din Londra și până în Hong Kong, trasmite BBC.

Gulnara Karimova, fiica fostului președinte al Uzbekistanului, a folosit companii britanice pentru a cumpăra case și un avion cu fonduri obținute prin mită și corupție, se arată în studiul Freedom For Eurasia.

Acesta adaugă că firme de contabilitate din Londra și din Insulele Virgine Britanice au acționat pentru companiile britanice implicate în aceste tranzacții.

Această poveste ridică noi îndoieli cu privire la eforturile Regatului Unit de a combate averile ilegale, mai precizează BBC.

Autoritățile britanice sunt acuzate de mult timp că nu fac suficient pentru a împiedica infractorii de peste hotare să folosească proprietățile britanice pentru a spăla bani.

Raportul afirmă că ușurința cu care Karimova a obținut proprietăți în Marea Britanie a fost „îngrijorătoare”.

Pentru o vreme, Gulnara Karimova a fost cotată pentru a-i succeda tatălui său, Islam Karimov, care a condus Uzbekistanul ca președinte al statului din Asia Centrală din 1989 până la moartea sa, în 2016. Ea a apărut în videoclipuri pop sub numele de scenă „Googoosha”, a condus o companie de bijuterii și a fost ambasadoare în Spania.

Dar apoi, în 2014, a dispărut din peisajul public. Ulterior s-a aflat că a fost reținută pentru acuzații de corupție în timp ce tatăl ei era încă la putere și a fost condamnată în decembrie 2017. În 2019, ea a fost trimisă la închisoare pentru că a încălcat termenii arestului la domiciliu.

Procurorii au acuzat-o că făcea parte dintr-un grup infracțional care controla active de peste 1 miliard de dolari (760 de milioane de lire sterline) în 12 țări, inclusiv în Regatul Unit, Rusia și Emiratele Arabe Unite. „Cazul Karimova este unul dintre cele mai mari cazuri de mită și corupție din toate timpurile”, spune Tom Mayne, unul dintre cercetătorii raportului Freedom For Eurasia și cercetător la Universitatea din Oxford.

Cu toate acestea, Karimova și asociații săi vânduseră deja o parte din proprietățile presupuse a fi fost achiziționate cu fonduri provenite din corupție.

Freedom For Eurasia a cercetat registrele de proprietate și de cadastru pentru a identifica cel puțin 14 proprietăți despre care afirmă că au fost achiziționate înainte de arestarea sa, cu fonduri presupus suspecte, în diferite țări, inclusiv în Marea Britanie, Elveția, Franța, Dubai și Hong Kong.

Raportul care urmează să fie publicat marți, 14 martie, intitulat „Cine i-a permis prințesei uzbece?”, se concentrează asupra a cinci proprietăți cumpărate în Londra și în împrejurimi, a căror valoare este estimată acum la 50 de milioane de lire sterline – inclusiv trei apartamente în Belgravia, la vest de Palatul Buckingham, o casă în Mayfair și un conac în Surrey, în valoare de 18 milioane de lire sterline, cu un lac privat pentru plimbări cu barca.

Două dintre apartamentele din Belgravia au fost vândute în 2013, înainte ca Karimova să fie reținută. În 2017, casa din Mayfair, conacul din Surrey și un al treilea apartament din Belgravia au fost înghețate de Serious Fraud Office.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează