G4Media.ro

Culmea victimizării: După ce a descins la procurorii care l-au chemat pe…

Sursa: Agerpres/ Autor: Cătălina Păun

Culmea victimizării: După ce a descins la procurorii care l-au chemat pe Liviu Dragnea martor în dosarul jandarmeriadei, tot Inspecția Judiciară se plânge de presiuni

Inspecția Judiciară acuză presupuse ”presiuni” asupra sa după ce inspectorii săi au descins la Secția Parchetelor Militare fix în ziua în care procurorii militari îl chemaseră pe Liviu Dragnea la audieri ca martor în dosarul violențelor de la mitingul din 10 august.

Inspecția Judiciară, condusă de Lucian Netejoru și Gheorghe Stan – considerați loialii lui Liviu Dragnea, denunță într-un comunicat de presă o presupusă ”tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar”.

Inspecția Judiciară se apără și în ceea ce privește cercetarea disciplinară a șefei Curții Supreme, Cristina Tarcea, spunând că ”efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit”.

Reamintim că G4Media.ro a scris în exclusivitate atât despre descinderea inspectorilor la procurorii militari, cât și despre cercetarea disciplinară a șefei Înaltei Curți.

Comunicatul integral al Inspecției Judiciare:

Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu unele lucrări aflate pe rolul Inspecţiei Judiciare, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1. Prezenţa inspectorilor judiciari la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Vineri – 14 septembrie 2018, inspectorii judiciari s-au deplasat la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în vederea soluţionării lucrărilor de inspecţie având ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetările în cauza penală vizând incidentele din 10 august 2018. Conducerea PÎCCJ a fost anunţată cu o zi înainte cu privire la această deplasare şi nu a formulat nicio obiecţie.

Inspectorii judiciari au solicitat – în temeiul art. 73 alin.(4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată – actele privind procedura de începere a procesului penal în cauză, emise de procurorii vizaţi de sesizări. Cu această ocazie au fost ridicate, pe bază de proces-verbal, copii ale unor astfel de acte. Inspectorii judiciari nu avut cunoştinţă nici anterior şi nici în timpul prezenţei lor la PÎCCJ, despre actele de urmărire penală pe care procurorii de caz urmau să le efectueze în ziua respectivă. Ca atare, Inspecţia Judiciară nu a verificat modul în care se desfăşoară urmărirea penală şi probatoriul aflat la dosarul cauzei.

Încercarea de atragere a Inspecţiei Judiciare în spaţiul disputelor politice, prin inducerea ideii că inspectorii s-au aflat la PÎCCJ în ziua în care demnitari ai Statului Român au fost audiaţi la acelaşi parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz, constituie, în realitate, o presiune asupra Inspecţiei Judiciare având un dublu scop: manipularea opiniei publice în sensul că activitatea de inspecţie s-ar situa în afara cadrului legal şi deturnarea cursului verificărilor.

2. Inspecţia Judiciară a fost sesizată la 23 august 2018 cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de aplicare de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Legii nr.207/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Verificările pe care le efectuează Inspecţia Judiciară nu sunt condiţionate, potrivit Legii nr.317/2004, de nivelul instanţei şi de funcţia deţinută de magistratul vizat de sesizare. Tot astfel, verificările nu sunt condiţionate de notorietatea cauzelor deduse judecăţii. În toate cazurile, verificările efectuate de Inspecţia Judiciară vizează respectarea şi corecta aplicare a legii.

Expunerea publică a judecătorilor şi procurorilor cu funcţii de conducere determină, printre altele, un număr apreciabil de sesizări disciplinare privind activitatea şi conduita acestora. Ca atare, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit.

Asocierea activităţii desfăşurate de Inspecţia Judiciară cu evenimente având posibile semnificaţii în viaţa politică nu este decât o altă tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar.

Foto: Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (Agerpres / Cătălina Păun)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. IJ sucks.
    Parsivi, petfizi, perversi…..aidoma tatucului lor dragnea.

  2. tudorel slugorel e fotomodel in comparatie cu asta

  3. IJ! Insi jegosi! De tip bolsevic! Scursuri umane!

  4. din ce canale i-o fi scos pe astia? din strafundul insulei belina probabil

  5. cateva intrebari care sfideaza dosarele x-files, la care ar putea raspunde acesti indivizi, binenteles nu o vor face, dar poate ii intreaba niste ziaristi

    1. a fost o coincidenta ca s-au anchetat fix procurorii care se ocupa de dosarul violentelor jandarmeriei de pe 10 august?
    1′. a fost o conincidenta ca s-au dus fix inainte de a fi chema seful teleromanez?
    2. au cerut sau nu dosarul evenimentelor din 10 august?
    3. e legal ca au cerut dosarul (daca au facut asta)?

  6. jeguri psd iste puse pe demolari, hotii, distrugeri! porcul asta cum a scapat de pesta? a avut pile la daea ala mai prost ca oaia?

  7. Sa plece toți teroriști din justitie, guvernare din toate functile detinute de corupti, mincinosi si hoti! Jos tirani și tradatorii poporului roman!

  8. Spun deci că nu au consultat dosarul cauzei. Ok, putem spera ca asa e:)

  9. 1. Bai, frate, toti procurorii sunt niste domnisoare. Una – doua, se dau atinsi la ficatei.

    2. Astia doi de la IJ de cand sunt sefi pe acolo ?

    Judecatorul Lucian Netejoru a fost numit la sefia IJ, pentru un mandat de 3 ani, prin Hotararea 702 din 30 iunie 2015.

    Functia se ocupa prin concurs, nu ca la dna.

    http://www.inspectiajudiciara.ro/Resources/Hot/Hotărârea%20nr.%20702.pdf

    Gheorghe Stan parca e din 2012.

    Pana in 2017 erau baieti buni ! Acu, gata, se stricara !

    • Acum ar fi timpul sa-și ia pașii,adică roiul că au stat prea mult.
      Iar tie o MU1E mă Y sau Z cum dracu te numesti.

  10. Culmea? E tehnica arhicunoscuta.
    Exercitiu: numiti un stat „european” care anexeaza teritorii invecinate in timp ce se plange ca ii sunt amenintate granitele.

  11. SCOLA DE SECURISTI DIN CLANUL ROMANIA MARE.