G4Media.ro

EXCLUSIV Șefa Înaltei Curți, reclamată și anchetată de Inspecția Judiciară. Lupte grele…

EXCLUSIV Șefa Înaltei Curți, reclamată și anchetată de Inspecția Judiciară. Lupte grele în culise la Înalta Curte pentru modificarea componenței completului care îi va da sentința definitivă lui Dragnea

Motivarea sentinței de condamnare a liderului PSD Liviu Dragnea a fost redactată și poate începe apelul. ”Miza este acum la ce complet pică”, au explicat pentru G4Media.ro surse din magistratură. Miza este și schimbarea componenței Completelor de 5 judecători (C5) ale Înaltei Curți, care vor da sentința finală. Potrivit surselor G4Media.ro, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecția Judiciară de către părintele Chris Terhes, promovat de Antena3, tocmai pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea privind organizarea judiciară, care prevede că toți judecătorii din complet sunt trași la sorți. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor.

  • Citește mai jos ce lupte s-au dat în Colegiul de conducere al ICCJ pentru modificarea componenței acestor complete și de ce este nemulțumit Liviu Dragnea.
  • Vezi cum oamenii liderului PSD se luptă să pună în aplicare prevederi ale noilor legi ale Justiției care îl ajută pe Liviu Dragnea.
  • Află și de ce șefa Instanței supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, a fost dată pe mâna Inspecției Judiciare, fapt de o gravitate fără precedent.

Sunt două complete de apel la Înalta Curte, cu 5 judecători (C5), unul condus de vicepreședintele ICCJ, Iulian Dragomir și un altul condus de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Aceste complete dau sentințele definitive pentru demnitari (miniștri, parlamentari, etc).

Completul de 5 Judecători P1 – Penal

Preşedinte – Vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecător Dragomir Ilie Iulian
Membrii titulari:
1. Judecător Neniţă Simona Cristina
2. Judecător Grădinaru Daniel
3. Judecător Dragomir Florentina
4. Judecător Lefterache Lavinia Valeria
Membrii supleanţi :
1. Judecător Cobzariu Maricela
2. Judecător Enescu Dan Andrei
3. Judecător Şelaru Valentin Horia
4. Judecător Cerbu Silvia

Completul de 5 Judecători P2 – Penal

Preşedinte – Preşedintele Secţiei penale judecător Popescu Mirela Sorina
Membrii titulari:
1. Judecător Popa Rodica Aida
2. Judecător Encean Simona Daniela
3. Judecător Rog Tatiana Lucia
4. Judecător Cîrnaru Simona
Membrii supleanţi :
1. Judecător Epure Constantin
2. Judecător Alexandrescu Anca Mădălina
3. Judecător Matei Ionuţ Mihai
4. Judecător Ilie Aurel Gheorghe

Lupte grele în culise pentru modificarea componenței completelor. Potrivit acelorași surse din magistratură, la începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al ICCJ a luat în discuție schimbarea componenței C5-urilor, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 privind organizarea judiciară (prima dintre cele 3 legi controversate ale Justiției, modificate de Coaliția PSD-ALDE).

Potrivit legii 207/2018 de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară, C5-urile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreședintele ICCJ și șeful Secției penale, ci toți judecătorii din complet sunt trași la sorți.

Colegiul de conducere al ICCJ a decis însă că nu se impune schimbarea componenței C5-urilor în 2018, pentru că au fost alese deja pe legea veche, la sfârșitul lui 2017. Legea veche spunea că C5-urile sunt conduse de membrii de drept, iar ceilalți judecători sunt trași la sorți la sfârșitul fiecărui an pentru anul viitor. Or pentru anul 2018, componența C5-urilor s-a stabilit prin tragere la sorți la sfârșitul anului trecut, pe legea veche, care prevedea că sunt conduse de membrii de drept. Colegiul de conducere al ICCJ a decis că se va modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul acestui an pentru 2019, când se vor pune în aplicare prevederile noii legi și vor fi trași la sorți toți magistrații și nu vor mai fi membri de drept.

Potrivit surselor G4Media.ro, un singur judecător din Colegiul de conducere al ICCJ a făcut opinie separată și a cerut să fie schimbată componența C5-urilor acum, nu la sfârșitul anului, ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la legea 304 (care spun că C5-urile nu au membri de drept, ci toți judecătorii sunt trași la sorți).

Este vorba de judecătoarea Simona Neniță, soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al celebrului senator PSD condamnat pentru corupție în două dosare la câte 7 ani de detenție efectivă, Cătălin Voicu. Solicitarea judecătoarei Neniță a picat la vot și ea a cerut expres să fie consemnat în hotărârea de colegiu că s-a împotrivit. Este judecătoarea care recent a făcut opinie separată și a vrut să o achite pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, în dosarul în care a primit 4 ani cu executare. De asemenea, este aceeași judecătoare care a confirmat plasarea sub control judiciar a procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești și i-a spus în sala de judecată lui Negulescu, care se plângea de abuzuri: ”Dar dvs nu făceați așa?”. (Detalii aici)

Care e miza. Potrivit surselor G4Media.ro, din actualul C5 1, cel condus de vicepreședintele Iulian Dragomir, Dragnea controlează doi judecători, Simona Neniță și Daniel Grădinaru. Ambii sunt apropiați de judecătoarea Lia Savonea, fosta șefă a Curții de apel București (CAB) și membru CSM. Judecătorul Grădinaru a fost, de altfel, purtătorul de cuvânt al CAB până să devină magistrat la Înalta Curte. Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul corupt Cătălin Voicu (condamnat tocmai pentru coruperea unor judecători de la ICCJ).

De ce ar vrea Dragnea modificarea acum a componenței C5-urilor, în condițiile în care ele oricum se modifică la sfârșitul anului și până atunci nu apucă să primească un verdict?

Potrivit surselor G4Media.ro, procesul lui Dragnea s-ar putea încheia abia prin martie. Însă dacă C5-ul unde se va judeca apelul apucă până la sfârșitul acestui an să administreze probe, atunci completul își va păstra aceeași componență și în 2019, pe principiul continuității stabilit de CEDO.

Dragnea, nemulțumit de hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ. Hotărârea Colegiului de conducere al ICCJ de a modifica componența C5-urilor abia la sfârșitul anului ar fi motivul care l-ar fi determinat pe liderul PSD să declare într-o emisiune tv că la Înalta Curte nu se respectă legea.

„Legea 304 nu e în vigoare peste tot, la ÎCCJ nu e. Acolo se consideră ca intră în vigoare la 1 ianuarie. Așa am auzit. Trebuie să intre în vigoare până la 1 ianuarie toate legile justiției. Toate instituțiile trebuie aduse în matca constituțională. Cu aceasta arhitectură bulversată abuzurile vor continua. Asta vrem în România? Ideea de Rezist e vorba de rezistență la aducerea normalității în România”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3, pe 9 septembrie.

Șefa ICCJ, reclamată și anchetată de Inspecția judiciară (IJ). Potrivit surselor G4Media.ro, șefa Instanței Supreme a fost reclamată la IJ tocmai pentru că nu a convocat ședința Colegiului de conducere în iulie, imediat după intrarea în vigoare a modificărilor la legea 304.

  • Vezi aici sesizarea făcută de preotul Chris Terhes, preşedintele unui ONG care luptă cu anticorupţia, intitulat – sic! – Coaliţia Românilor pentru Combaterea Corupţiei (SUA).

Faptul de o gravitate fără precedent ca șefa ICCJ să fie anchetată de IJ a fost semnalat de altfel și de site-ul apropiat de Liviu Dragnea, Lumea Justiției. Vezi aici.

”Acum se vede de ce actuala conducere a IJ este atât de importantă încât a fost nevoie de o ordonanță de Guvern pentru menținerea actualilor șefi la conducere”, au arătat G4media.ro surse din magistratură.

Se întorc judecătorii controversați la Secția penală a ICCJ. Potrivit surselor noastre, judecătoarea Hermina Iancu – cea care l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul Zambaccian pentru acuzația de luare de mită și l-a condamnat la 3 ani cu suspendare pentru acuzația de șantaj (dosar în care, la recurs, fostul premier a primit 4 ani cu executare) – s-a întors la Secția penală a ICCJ. Judecătoarea a părăsit magistratura în 2012 și s-a făcut notar, însă în 2016 a revenit la ICCJ, la contencios.

Acum, ea a cerut să reintre la Penal și Colegiul de conducere al ICCJ i-a aprobat. Judecătoarea care a susținut cauza Herminei Iancu în Colegiul de conducere a fost Simona Neniță, au explicat sursele noastre. Hermina Iancu ar fi în cărți pentru a prelua șefia Secției penale a ICCJ (deținute acum de interimara Sorina Mirela Popescu). Potrivit hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ, șeful Secției penale este membru de drept în C5 2 Penal, după cum am arătat mai sus.

Context. Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în iunie la 3 ani și jumătate cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Unul dintre judecătorii din completul de 3 magistrați (C3), care a dat sentința, Ștefan Pistol, a vrut să îl achite. Pistol face parte din Colegiul de conducere al ICCJ, însă a lipsit la ședința de la începutul lunii septembrie când s-a luat în discuție modificarea C5-urilor. Judecătorii Pistol, Neniță și Horia Șelaru reprezintă Secția Penală a ICCJ în Colegiul de conducere al Instanței Supreme, fiind aleși de colegii lor.

(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Inspectorii „judiciari” sunt cumva infailibili?!

  2. E bine daca scapa Dragnea, sa inteleaga si ultimii prosti ca tara e o dictatura mafiota condusa de PSD.

    • Nu sunt de acord cu prima propozitie din fraza, dar cu a doua da.
      Nasol e ca a doua n-ar putea avea loc fara prima!

    • Viata lor se invarte in jurul unu mic si o bere o data la 4 ani. Mai mult de atat ei nu vor putea niciodata sa inteleaga.

    • nu o sa se prinda nici daca il gaseste acasa cu mana in buzunar si cu nevasta f***ta. atata timp cat exista troli de cumparat (la televiziuni si pe portaluri de stiri) nu se schimba nimic

  3. Eu atat inteleg: Inspectia Judiciara este mai puternica decat CSM! O fi corect?!

    • Gresit ! Va fi mai puternica abia atunci cand rapoartele ei nu vor mai avea nevoie de aprobarea CSM !

      Pana atunci IJ functioneaza pe post de Parchet : cerceteaza, face rechizitorii dar cei care-i valideaza sau invalideaza munca, respectiv cei care condamna sau achita persoanele cercetate de Inspectori sunt membrii CSM care functioneaza pe post de Instanta de judecata .

      PS. IJ se poate plange impotriva solutiilor adoptate de CSM vis a vis de rapoartele inspectorilor la ICCJ ! 😉

    • Pe Camelia Bogdan a executat-o „inspecția judiciară” la ordinul varanului; cum varanul e liber că lăsarea cerului și nici prejudiciu nu l-am platit , ne imaginăm cum CSM-ul e la mana lui

  4. Cu inspectie sau fara, cu csm sau fara, cu iccj sau fara cu badila sau fara, lumea se schimba. Este obligatoriu sa ne aliniem la valorile europene.

  5. Nu prea înțeleg de ce este dl. Dragnea atât de susținut, chiar și de magistrați? Există o frăție a crimei organizate? Oare atunci nu ar trebui o intervenție în forță, arestați,etc? Chiar nu înțeleg, totul e la vedere și am impresia că nimeni nu face nimic…sau mă înșel?

    • DA!

    • Asta e frustrant, ca e si la vedere!

  6. Nu va inselati dar trebuie sa admiteti ca suntem , inca, un popor ” bolnav” ! Cei 50 de ani de comunism si cei aproape 30 de fesenism nu puteau sa nu lase urme grave. Eu sunt optimist si cred ca vom fi tratati cu sau fara vointa noastra si vom fi vindecati!

  7. E o problema de educatie, de instructie a poporului nostru! Treaba asta se schimba in generatii..

  8. Si vor reusi slugile lui Dragnea sa impuna un complet de judecata care sa-l scape de inchisoare pe acest gunoi zis si dragnea. Vor reusi pentru ca una din cele mai corupte institutii din Romania este in sistemul judiciar.

  9. Explicati-ne si noua cum poate cineva sa „revina” pur si simplu in Iccj?

  10. Program de înlocuirea oamenilor cinstiți din Justiție cu LEPRE.

  11. Dacă tocmai ICCJ nu respectă legea nou aprobată și promulgată ce să ne mai așteptăm de la alte instanțe ! Maimuța smochinită Tarcea este demna urmașă a partenerei de nădejde a DNA altă smochinită Livia Stanciu !

    • Evident, trolii sunt programați de stăpânii lor care reprezintă interesele mafiei PSD-ALDE să atace și Înalta Curte. Pe trolul Sas l-au pus să scrie despre legea de organizare judiciară pe care însă el nu o știe pentru că probabil nu a citit-o și, fiind limitat, nu ar ințelege-o oricum, chiar de ar citi-o. Ce poate face, raportat la o lege, un trol penal ca sasul, cu mintea lui puțină, este să se uite ca muta, așa cum îl caracterizează și numele pe care i l-au ales stăpânii și să debiteze niște prostii care arată cât de nepriceput este. Trolul sas mai vrea și să compenseze lipsa cunoștințelor și incapacitatea cognitivă jignind. Asta demonstrează că este un postac slab, incapabil de mai mult decât de a se lega de aspectul fizic al cuiva, ca un redus mintal ce este. Oricine citește legea și gândește măcar puțin înțelege că cei care vor să o încalce sunt chiar lacheii borfașilor care vor să scape de pușcărie. Sunt pioni infiltrați inclusiv în Înalta Curte și CSM care folosesc ca unealtă Inspecția Judiciară, condusă de o slugă a escrocilor.

  12. Vezi ca te prinde Dumitrascu cu telefon in celula si pa invoire !

  13. Chris Terheș-presedintele unei asociatii care nu reprezinta pe nimeni-…asociatia lui nu are membri,doar un presedinte Chris Terhez. Este un preot care face multe ,,miracole” foarte suspecte…articole propuse de el la modificarile legii justitiei in numele asociatie care il reprezinta doar pe el , acces la documente secrete care ,,ajuta” sa demita procurori cu scrisori deschise trimise in numele asociatiei pe care o reprezinta, apariti miraculoase si destul de dese la Antena 3 cu informatii de propaganda, preluat de multe ziare, chiar si de SPUTNIK ziarul de propaganda rusesc. Romani din America nici nu au auzit de el si neaga faptul ca ii reprezinta iar Episcopia Greco-Catolică Sf. Gheorghe din Canton,Ohio,USA unde este preot se delimiteaza printr-un comunicat recent de actiunile si declaratiile politice ale lui Terhes. Parerea mea …CHRIS TERHES este un impostor si un sarlatan in haine de preot, care se bucura de cei 30 de arginti primiti in schimbul promovari propagandei PSD-iste, rusine lui .

  14. pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti.

  15. Observatie buna: Trolii PSD nu sunt platiti in weekend, aparent lucreaza intr-o institutie de stat/o organizatie care nu are angajati in weekend si scriu comentarii doar luni-vineri. Muie Asistat, Morjan. La toate articolele din weekend n-au dat comment.

  16. Justitia este independenta, procuratura administreaza probe, deci, hotararile sunt motivate cu probe! Ce solutie poate fi data in dosar de trimis Instantei spre solutionare?
    Cu respect!

  17. Instigarea la abuz in serviciu , este o gaselnita sarboasa .
    Iar „ascendentul moral” te trimite direct la bulau .

  18. NU E NUMAI DRAGNEA. DRAGNEA E UN TREPADUS. IN CHESTIA ASTA TREBUIE CA SUNT IMPLICATI NISTE SECURISTI CONDAMNATI, ALTI BAIETI CU BANI MULTI.
    OARE SI NISTE ISRAELIENI?

  19. Tarcea – Parcea face parte din aceeasi categorie de „fiinte” infailibile ca lck si cei de la PH ? Nu pot fi dati in judecata ? Nu pot fi anchetati ? Aha, sunt membri ai aceleasi sub-specie si de aceea …a