G4Media.ro

CSM: ”Eliminarea pensiei de serviciu a magistraților lezează fundamental independența justiției/ Vom…

Foto: Sediul CSM / InquamPhotos

CSM: ”Eliminarea pensiei de serviciu a magistraților lezează fundamental independența justiției/ Vom transmite CCR opinia noastră”

Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă dezacordul față de eliminarea pensiei de serviciu a magistraților deoarece ar afecta independența justiției și statutul judecătorilor și procurorilor.

”Această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie. În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susţine în mod ferm demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor”, se spune într-un comunicat de presă al CSM.

Consiliul anunță că, în susţinerea demersului iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, va transmite argumentele privind neconstituționalitatea actului normativ, invocând atât jurisprudența Curții Constituționale, cât și reglementările internaționale cu privire la statutul magistratului.

”Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă regretul faţă de modalitatea inacceptabilă în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecinţe grave asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituţional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziţie repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraţilor, la nivelul opiniei publice”, mai precizează sursa citată.

Context: Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.

USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.

Deputatul USR, Cristian Seidler, a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.

Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.

Citește și: Înalta Curte va ataca la CCR legea care elimină pensiile speciale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Pentru toți specialii care vor pensii de faraoni: „sunteți niște zdrențe penale părtași la distrugerea sistemului judiciar și la amanetarea viitorului copiilor care nu vor să vă plătească taxa pe șmecherie!”. Auzi savonea? Fmmtudorel?

    • În Constituție scrie nimeni nu e mai presus de lege si ca fiecare cetățean e egal in fata legii.
      Unde scrie in Constitutie ca Magistrații trebuie sa aiba pensii si salarii nesimtite.
      Tocmai ca au pensii care nu sunt in baza contributivitatii sunt neconstitutionale.

      În plan 2 in Justiție majoritatea sunt rude la fel si politicienii.

      În plan 3 uitati-va la ce salarii si sporuri au azi mai mari decât salariul lui Johannis.

  2. Stau si ma intreb de ce toata lumea s-a entuziasmat ca s-au taiat pensiiile specilale nesimtite, cand, de fapt, 95 % ( noua zeci si cinci la suta) au ramas in vigoare: militari, politisti, servicii secrete, isu. Nu cumva am plecat dupa fenta guvernantilor? Pe undeva au si magistratii dreptate, au fost folositi ca mijloc al propagandei politicienilor pentru asa-zisa taiere a pesiilor speciale. Cati dintre voi stiu ca PSD a dat o lege prin 2016 sau 2017 care a permis unor politisti sa iasa la pensie, cu pensii speciale de peste 5000 lei, la 39 (treizeci si noua) de ani??

  3. Voi impartiti dreptatea in functie de ce pensie speciala o sa primiti?Nu va ganditi ca luati de la altii, ca sa aveti pensii mai mari decat salariul? Aveti salarii foarte mari, deci dupa contributivitate o sa aveti pensii mari. La privat cu voi!

  4. Eliminarea pensiei speciale lezeaza fundamental si profund interesul nostru, al celor care o incasam.

  5. „Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă dezacordul față de eliminarea pensiei de serviciu a magistraților deoarece ar afecta independența justiției și statutul judecătorilor și procurorilor.”

    Explicati, rogu-va! Cum v-ar impiedica pe voi pensia sa va faceti treaba? Cand va duceti la slujba, voi va ganditi cu ce pensie veti iesi, sau cum sa va faceti treaba corespunzator salariului primit?
    Daca va duceti la slujba doar cu gandul la pensie, pai de ce nu va duceti la mina de uraniu de la Crucea? Ca acolo v-as intelege ca mergeti doar sa iesiti la pensie, si ati avea si scuzele perfecte pentru a iesi la pensie mai devreme.

    Ori mergeti la munca cu ideea sa va faceti treaba corespunzator, ori va dati demisia si va cautati un loc de munca unde sa fiti platiti fara sa munciti, cam cum cereti acum.
    Dar in justitie nu aveti ce cauta, in niciun caz!

  6. Ăștia cer bani ca să poata fi cinstiți, altfel nu se pot abține?
    Este singurul criteriu pentru care au ales sa fie magistrati. Ce cinste, ce corectitudine, ce onestitate?
    Astea sunt doar vorbe goale. Banul contează. Cand ai bani devii alt om care la randul lui are nevoie de mai multi bani pentru a deveni alt om. Este o spirala. Asta nu te impiedica sa devii coruptibil si nici nu te face sa muncesti mai mult. (Dosare simple taraganate pe mult prea multi ani)
    Daca doreati bani multi de ce nu ati ales alt obiect de activitate?
    Eu unul doresc magistrati corecti din conștiință si nu pentru ca sunt platiti.
    Daca voua nu va ajung banii ce mai pot spune cei cu 1200 de lei net sau cei cu pensii de 700 de lei. Ei nu ar avea nevoie de niste venituri care sa le asigure independența?
    Acum intrați toti in greva, ca este voie, dar anii trecuti cand mai ieseau cativa din voi pe scarile tribunalelor, pentru maltratarea legilor justitiei, stateati linistiti la caldurica si ii criticati pe cei ce protestau.
    Doare rau buzunarul.
    Conștiința este o zdreanta.

  7. Punem pe plan secundar efectul financiar – ca valoare absoluta – al mentinerii sa anularii pensiilir speciale pentru magistrati. Aparent desfiintarea pensiilor speciale nu ajuta. Dar moral este un gest cu oarece semnificatie.
    Aceasta declaratie este un fel de autodenunt. Magistratii se declara in mod explicit coruptibili.
    Daca motivatia independentei este atat de evident pecuniara…
    Salariile indestulatoare nu au parut suficiente ca sa-i fereasca de „ispita”!!
    Salarii mari inseamna pensii (contributive) pe masura. Mult mult peste necesarul unei vieti imbelsugate la varsta senectutii … ma rog, aici apare o mica problema ca varsta de pensionare nu e chiar „senectute” si probabil la 45 de ani ai niste nevoi de satisfacut altfel o iei razna. In plina putere sa nu mai ai ocupatie, nu-i asa?
    S-au inventat pensii de serviciu.
    Cine da mai mult? Intotdeauna va fi cineva care da mai mult.
    Cu siguranta ” fane spoitoru” poate da mai mult. Atunci, onorabilii magistrati vor decide in favoarea lui.
    Asta vrea sa insemne demersul magistratilor.
    Statul nu va putea niciodata sa concureze cu oferta asta. Pentru ca licitatia nu se inchide…

  8. Ce faceau in anii’90 si 2000 cand salariile erau normale,3-400$, si pensiile pe contributivitate?
    Nu in anii aia ati facut scoala si institutul,adica in conditiile alea?

  9. Alte jeguri in robe, care nu vor sa scape ciolanul din bot. Spui justitie in Romania si tragi apa!

  10. Javrelor! Amanati procesele pana se prescriu faptele sau ii scapati pe hoti, ca de aia e tara asta furata de 30 de ani, dar voi vreti sa luati mii de euro pe luna salariu si pensie. Va mai rabda mult pamantul?

  11. Beneficiile imense ( prezente si viitoare ) ale functionarilor publici si bugetari , lezeaza ( fundamental ) inteligenta cetatenilor romani . Consider ca in sistemul public si bugetar sint angajati foarte multi nesimtiti ; mare parte din ei inutili .

  12. normal pnl stie ca pensiile speciale (toate pensiile care nu sunt pe contributivitate, armata , politie , servicii , magistrati etc)sunt pietre de moara pentru partid. daca le taie castiga alegerile daca nu , ….

  13. Cred ca si judecatorii de la Curtea Constitutionala vor protesta si vor sesiza CCR!

  14. Eu nu inteleg cum ne tot ameninta astia ca „eliminarea pensiilor de serviciu LEZEAZA Independenta justitiei”?
    Fara aceste Pensii de serviciu, sa intelegem ca magistratii sunt automat CORUPTI?!
    Nu ca n-ar fi si acum, uite:
    https://newstrack.ro/judecatorul-ion-tudoran-achizitii-imobiliare-nejustificate-de-peste-150-000-de-euro-case-la-munte-si-la-mare-plus-un-apartament-secret-nedeclarat/

    Lasati-ne cu aberatiile si amenintarile, v-ati obisnuit cu privileegii umilitoare pentru Romanii de rand, amaratii cu pensie medie de 1293 Lei!
    Rusine, va scaldati in privilegii, nu va mai saturati!

  15. dar chirie de 800 euro net pe luna stiti sa incasati, hienelor! Salarii de peste 15.000 ron stiti sa puneti mana, termitelor! Stati cu proprietatile pe numele rudelor, nemernicilor, si mulgeti statul roman, banul muncit cu greu, il furati voi de la gurile copiiilor nostri! Nemernici ce sunteti!

    Trantori care nu dau pe la servici, dar vor salarii si pensii nesimtite! La munca bah agramatilor! Neam de hoti ce sunteti!

  16. Daca rezultaul muncii justitiei ar fi fost motivant , solicitarea ar fi fost sustinuta de catre toti romanii . Numai ca Romania a ajuns in situatia de azi, fiind praduita timp de 30 de ani datorita unei justitii nefunctionale .

  17. Taierea pensiilor speciale ar afecta independenta justitiei este cea mai mare si grava eroare a justitiei romanesti. Constiinta profesiei alese , ar trebui sa fie inestimabila…