G4Media.ro

CSM a admis 35 de procurori pentru noua Secţie Specială şi a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

CSM a admis 35 de procurori pentru noua Secţie Specială şi a amânat decizia în cazul celorlalţi 21 de candidaţi/ Cristian Ban, membru CSM: majoritatea din Consiliu i-a admis fără probleme pe procurorii din fosta SIIJ şi i-a amânat fără explicaţii pe alţii

Plenul CSM a admis 35 de procurori pentru noua Secţie specială de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, printre care Mihaela Iorga Moraru şi Adina Petrescu, doua procuroare care au făcut parte şi din vechea Secţie specială (SIIJ), potrivit portalului CSM.

În schimb, în cazul altor 21 de candidaţi, o decizie a fost amânată, pentru unii dintre ei fără explicaţii. Este cazul procurorilor Doru Ţuluş, Cristian Lazăr, Mihai Hondor, Ioan Şandru sau Iustin Bic.

„Majoritatea din Consiliu i-a admis fără probleme pe procurorii din fosta SIIJ şi i-a amânat fără explicaţii pe alţii. Este SIIJ 2.0. Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”, a declarat procurorul CSM Cristian Ban pentru G4media.ro.

În urma votului, am constatat că majoritatea de 10 colegi din Consiliu pe care o cunoașteți și care a susținut noua lege și a propus amendamente adoptate, a votat amânarea în cazul a 21 de colegi, fără a explica motivul acestei amânări. Aceasta în condițiile în care public s-a insistat  pentru un vot care să determine instrumentarea în termenul cel mai scurt a multitudinii de dosare lăsate moștenire de SIIJ.

Așadar, cei care au dorit SIIJ 2 nu au votat pentru aproape jumătate din colegii care îndeplineau condițiile, fără a oferi vreo explicație celorlalți, nici în partea publică a ședinței, nici în cea nepublică (….) Doar în cazul a 2 colegi s-a discutat lipsa unor documente, însă unul dintre ei a fost totuși votat de aceeași majoritate, deși lipsea o evaluare.

În partea nepublică, președintele interimar a propus declanșarea unei noi proceduri, deși cea în curs nu e finalizată. Vom vedea dacă se va întâmpla asta și în ce condiții.

În loc de concluzii, voi spune ceea ce simt de o vreme. Deciziile în CSM se iau înainte de ședință, în spatele unor uși închise, de o majoritate la limită. Minoritatea asigură doar cvorumul. Iar rolul președintelui interimar este crucial în tot ce se întâmplă”, a scris pe Facebook şi judecătoarea Andrea Chiş, membru CSM.

Printre procurorii admişi, pe lângă Mihaela Iorga Moraru şi Adina Petrescu, sunt şi procurorii Mihai Ilie Eduard, Dragoş Cojocariu, Vasile Drăghici şi Gheorghe Cornescu.

Mihai Ilie Eduard este şeful Serviciului Criminalistică din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul general. Este considerat un procuror criminalist foarte bun. A lucrat în dosarul Colectiv.

Gheorghe Cornescu a fost procuror militar şi consilier al fostului ministru de Interne Gabi Oprea, Vasile Drăghici a fost unul dintre procurorii din dosarul Flota, iar Dragoş Cojocariu a fost procuror DNA, însă a părăsit instituţia şi a ajuns la Parchetul General după ce a lucrat şi la Cancelaria premierului Călin Popescu Tăriceanu. În 2016, procurorul Cojocariu a clasat dosarul „Casa din Mihăileanu” al fostului preşedinte Traian Băsescu.

Dintre procurorii „amânaţi”, cap de listă este fostul procuror DNA Doru Ţuluş. El a fost şeful Secţiei a II-a din DNA pe vremea lui Daniel Morar. A fost revocat din DNA în 2017, ca şi Mihaela Iorga Moraru, de către Laura Codruţa Kovesi.

Cristian Lazăr a fost adjunctul şefului Secţiei de urmărire penală din cadrul PG şi procurorul care a instrumentat dosarul caselor lui Klaus Iohannis. În 2018, Lazăr a vrut să o audieze pe prima doamnă, Carmen Iohannis, dar nu a mai fost propus pentru un nou mandat şi a părăsit Parchetul General. În 2014, Lazăr a dispus clasarea unui alt dosar care îl viza pe preşedintele, cazul privind incompatibilităţile sesizate de ANI. În 2019, Lazăr a candidat pentru şefia DNA, însă a fost respins de ministrul Justiţiei de atunci, Tudorel Toader.

Un alt candidat „amânat” este Ioan Şandru, şeful Serviciului de urmărire penală din cadrul SUPC a PG. El este procurorul care a preluat de la Cristi Lazăr dosarul caselor lui Iohannis şi a dispus soluţie de clasare.

La începutul acestui an, actuala majoritate parlamentară „a desfiinţat” Secţia Specială, dar a re-înfiinţat procurorii de anchete speciale care îi vor ancheta pe magistraţi. 14 dintre ei vor funcţiona la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PG) și alţi câte 3 la cele 15 parchete de pe lângă curțile de apel.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. In Republica Socialista Romania a anului 2022, justitia mafiei noului PCR (Iohannis-PSD-PNL-UDMR) e doar butaforie, n-are nimic de-a face cu justitia corecta.
    Totul e trucat de mafia politica guvernamentala ca sa para corect, desi e profund viciat, de la selectia magistratilor la desfiintarea si reinfiintarea SIIJ, de la numirea sefilor de parchete sau tribunale la desemnarea unor politruci plagiatori si hoti ca judecatori CCR.

    • Vaaaaiiiii, nu va place justitia implementată de gașca savonea corbu netejoru in țara lucrului bine facut ? Atunci mai așteptați un pic decizia slugilor dumitrache iugan in dosarul colectiv, solutie scrisă deja de richiteanu nastase ovidiu zis si sugativa lui savonea. Uraaaa, slava lider regional

    • Ai impresia ca stelian ion a revoluționat justiția??? Ca toți neomarxistii, și el s-a remarcat doar prin incompetenta și scandaluri, asa ca vezi și în ograda voastră!!!

  2. Ucraina cu nenorocirea ei, noi cu a noastra. Brav popor român, ai ajuns unde te-au dus prostia, aroganta, lipsa educatiei, invidia, comoditatea si lacomia.

  3. Păi, ce-ai făcut Bobitza, cum ai desființat SIIJ?!!! 😂😂😂

  4. Caracatiță își schimba culoare.

  5. Nu miroseau a L E P R A…

  6. Justiția romana, sub domnii Iohannis si Predoiu, a ramas sluga cleptocratiei.

    Secția Specială a iesit si mai puternica dupa „desființarea” sa.

  7. Care sunt criteriile pe care le aplica justitia !? Atâta timp cât politicul este …cum este , ce pretenție mai putem avea ? ! Justitia este oglinda politicului , speranțe nu sunt ! Chiar nu mai știu ce diferență este între dreptate și minciuna , sau lege și fără de lege ! Îmi este scârbă sa mai gândesc la adevăr și dreptate când peste tot sunt numai …….!

  8. Încă nu a venit faxu’ de la partid! Când îi aud pe ăștia vorbind despre independența justiției mi se face greață!!!