G4Media.ro

Croația a adoptat o lege care deschide calea pentru intrarea în zona…

Sursa foto: Comisia Europeană

Croația a adoptat o lege care deschide calea pentru intrarea în zona euro

Croaţia intenţionează să devină cea de a 20-a ţară membră a zonei euro în 2023, după ce Parlamentul de la Zagreb a adoptat vineri un act legislativ care deschide calea pentru introducerea monedei unice la 1 ianuarie, informează Reuters.

Legea privind înlocuirea kunei cu euro de la 1 ianaurie 2023 a fost aprobată graţie voturilor pentru a 117 parlamentari, faţă de 13 voturi contra şi o abţinere.

Amendamentele depuse de partidele de dreapta, potrivit cărora momentul actual nu este unul adecvat pentru trecerea la euro iar această tranziţie nu va face decât să majoreze sărăcia şi inflaţia, au fost respinse.

Conform legii adoptate vineri, preţurile vor trebui afişate în ambele monede, începând din septembrie, iar atât kuna cât şi moneda euro vor putea fi utilizate în paralel pe parcursul anului următor.

Guvernul de la Zagreb susţine că adoptarea monedei euro va elimina riscurile valutare, va îmbunătăţi ratingul suveran al Croaţiei şi va deschide calea pentru mai multe investiţii.

Principala provocare pentru Guvernul croat şi Banca Naţională va fi ţinerea sub control a inflaţiei şi a cheltuielilor bugetare pentru a satisface criteriile nominale pentru ţările din zona euro.

Pe lângă îndeplinirea ţintelor referitorare la datoria publică, finanţele guvernamentale şi cursul de schimb, ţările candidate la zone euro trebuie să ţină inflaţia la mai puţin de 1,5 puncte procentuale peste inflaţia medie din cele trei state euro cu cea mai redusă inflaţie. Guvernatorul Băncii Naţionale a Croaţiei, Boris Vujcic, spune că acest lucru este realizabil.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Stai ca vine si Romania acum.
    Stati, stati nu fugiti ca nu va mai ajungem…

    • Veo ne-ar fi bagat maine euro pe gat, dar a fost nevoita sa isi ajute viitorii colegi de la partidul NOI. Asta e ghinionul nostru: sa avem o profesionista fost europarlamentar si fosta prim ministru si acum fosta „iexperta in euroi”, dar „s-a sacrificat” pentru binele romanilor si a revenit in politica.

  2. Crește izolarea României, iar coaliția crede că și președinții viitori trebuie să fie decorativi.

  3. Croația este ca alergătorul care a dat avans concurenților, după care a trecut ca fulgerul pe lângă ei. NATO, UE, vize SUA, acum euro… In 1998 de-abia au recuperat Vukovarul definitiv. Sunt setați .direct și cu mare succes. Care e secretul? Kohl, Genscher, Vatican. Ce ofera Croatia? Turism de calitate, dar scump. Cui apartine zona turistica a Adriaticii? Secretul lui Polichinelle. Măcar ustașii au știut să se vândă, nu ca noi…

    • Turism de calitate nu. Locatii superbe, da. Orase construite de italieni, aha. Turism scump? Absolut. O salata la ei e 35 de euro so chill. Cum iesi de pe litoral si te duci in zona continentala, te iei de cap. Acolo sunt investitiile nemtilor si a altora din Vest. De aia schengen si euro. Bravo lor!

    • Corp: in “zona continentala “ ai mers pe autostrăzi? Toate sunt construite după 1998! La Zagreb ai fost?! E un orășel
      Mic dar superb, am locuit acolo 7 ani. Ce nu este renovat încă, cu fonduri europene (da ei au intrat in UE in 2003). Țuțismul o fi scump (ca la noi in cocina devenita litoralul românesc o fi ieftin) dar la Dubrovnik sau Split ești ca pe Lipscani in zilele de glorie… tixit! 10-25 de nave de croaziera pe săptămâna, săptămânal un Koreea Airlines cu 500 de turiști face rotația Seul- -Zagreb- split- Dubrovnik- Seul. E o țara de 4,5 milioane, chiar mai puțin ca și lor le pleacă tinerii, dar serioși și profesioniști: Modrici a fost vândut cu 42 de milioane, cât întreg lotul naționalei noastre. Asta e diferența! Ei chiar vor rezultate, muncesc și le obțin!

  4. Noi romanii nu vom intra nici in 100 de ani

  5. pana nu scapam de secu ristul Isarescu Manole de la BNR uns pe viata guvernator de Iliescu nu avem nici o sansa

    • Reformele falimentare, care ne indeparteaza de euro, sunt facute de USL insa. Manole nu e singurul care pune bete-n roate. Trebuie sa scapam de multi pana se va face ceva. Cu euro nu mai au asa mana libera astia