G4Media.ro

Criza momentului în Liban. Premierul decide trecerea la ora de vară, dar…

Sursa Foto: Pexels.com

Criza momentului în Liban. Premierul decide trecerea la ora de vară, dar jumătate din țară nu îl urmează / Mulți politicieni și instituții creștine, inclusiv Biserica maronită, cea mai mare a națiunii, au refuzat schimbarea orei

Unii au trecut la ora de vară, alții nu. Iar libanezii nu mai știu cât este ceasul. În ultimul moment, guvernul libanez a decis să amâne cu o lună trecerea la ora de vară, cel puțin până la sfârșitul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

Abia joia trecută, guvernul libanez a anunțat decizia prim-ministrului interimar Najib Mikati de a muta ora de vară la 21 aprilie. Unele instituții au urmat indicațiile, în timp ce altele au refuzat să facă acest lucru, astfel încat mulți libanezi s-au trezit în situația de a fi nevoiți să jongleze cu programul de lucru și cu cel al școlii cu diferite fusuri orare, într-o țară care în cel mai larg punct măsoară doar 88 de kilometri, scrie La Stampa, citată de Rador.

Mulți politicieni și instituții creștine, inclusiv Biserica maronită, cea mai mare a națiunii, au refuzat trecerea la ora de vară.

Decizia nu a fost motivată, însă un video al unei întâlniri între prim-ministrul interimar Mikati și președintele Parlamentului Nabih Berri, divulgat de presa locală, îl arată pe Berri cerându-i lui Mikati să amâne aplicarea orei de vară pentru a le permite musulmanilor să întrerupă postul Ramadanului cu o oră mai devreme. Mikati răspunde că a făcut o propunere similară, dar că implementarea schimbării ar fi dificilă, deoarece ar cauza probleme orarului zborurilor companiilor aeriene.

Iar Berri intervine: ”Care zboruri?”. După ce a anunțat amânarea orei de vară, compania aeriană de stat libaneză Middle East Airlines a declarat că orele de decolare ale tuturor zborurilor programate pe aeroportul din Beirut între duminică și 21 aprilie vor fi anticipate cu o oră, iar cele două rețele de telefonie mobilă ale țării au trimis cetățenilor mesaje în care le-au cerut să-și regleze ceasul manual și nu automat, pentru a nu schimba ora la miezul nopții.

În timp ce instituțiile publice sunt, teoretic, legate de decizia guvernului, multe instituții private, inclusiv posturi de televiziune, școli și companii, au anunțat că vor ignora decizia și vor trece la ora de vară duminică, așa cum era planificat anterior.

Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Plictiseala mare in Liban, nu au mai găsit altceva pe care sa se certe.

  2. Cand isi baga biserica coada…

  3. Mă bucur că și-au rezolvat toate celelalte probleme.

  4. Ce stire tradusa de 2 bani cu google translate…
    Stirea era tocmai ca premierul decide amanarea la trecerea normala la ora de vară cu incsa o luna ca sa manance mai repede musulmanii aflati in ramadan.
    Biserica aia maronita de care scrieti acolo, in rand cu toti crestinii din tara infestata de musulmani respecta trecerea normala la ora de vara, la fel ca restul lumii civilizate.
    Singurii care sunt mai cu mot sunt sectantii musulmani, care au nevoie sa amane apusul soarelui ca sa poata baga la burdihan mai repede haleala.
    Religia pacii isi arata valoarea inca o data.

  5. Ora de vara este rentabila pentru tari pozitionate la latitudini peste 50 grd. Pentru tarile din sud, cum este Liban nu renteaza.