G4Media.ro

Critici împotriva Kremlinului după ce poliția a întrerupt cu brutalitate un forum…

Critici împotriva Kremlinului după ce poliția a întrerupt cu brutalitate un forum politic al opoziției / Participanții voiau să discute posibilitatea creării unei coaliții care să participe în comun la alegerile legislative din septembrie

Poliţia rusă a întrerupt, sâmbătă, cu brutalitate un forum politic al opoziţiei care avea loc la hotelul Izmailovo, la periferia nord-estică a orașului, cu intenția de a explora posibilitatea creării unei coaliții care să meargă împreună la alegerile legislative care ar trebui să aibă loc în Rusia în luna septembrie.

Practic, toți cei prezenți, în total aproape 200 de persoane, în majoritate deputați din cincizeci de adunări regionale și municipale și chiar jurnaliștii care acopereau evenimentul, au fost arestați. Motivațiile legale pentru raidul poliției sunt greu de susținut, spun avocații.

În ultimele ore, deținuții au fost eliberați, dar cu acuzații. Acestora li se impută că „au participat la un act convocat de o organizație nedorită”, termen inventat într-o lege adoptată în 2015 pentru a împiedica „agenții străini” să își desfășoare activitatea pe teritoriul Rusiei. Această organizație „nedorită” este Rusia Deschisă, creată și finanțată de fostul șef al companiei petroliere Yukos, Mihail Hodorkovski, care a petrecut 10 ani în închisoare pentru că l-a sfidat pe Putin. Poliția a dat publicității un comunicat care justifică arestările, nu numai din cauza legăturii sale cu Hodorkovski, ci și pentru „încălcarea reglementărilor sanitare și epidemiologice”. Poliţia a invocat faptul că aproape nimeni nu purta mască și nici nu se respecta distanțarea socială obligatorie.

Duminică, ziarul rusesc RBK a susținut că decizia de a dizolva întâlnirea de la hotelul Izmáilovo, pe care organizatorii o numiseră „Forumul Deputaților Municipali Independenți”, a fost o inițiativă a Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB sau fostul KGB) și nu a autorităților moscovite. Ordinul inițial ar fi fost emis de Kremlin. Publicația rusă a citat chiar o sursă anonimă a consiliului capitalei.

RBK, care se referă la opinia diferiților politologi și constată neliniștile care prevalează în cercurile opoziției și într-o parte semnificativă a societății rusești, corelează ceea ce s-a întâmplat sâmbătă cu alegerile legislative din septembrie. În același mod, aceste alegeri, cruciale pentru ca Putin să păstreze controlul asupra Parlamentului, sunt legate de persecuția lansată împotriva lui Navalnîi, care a fost otrăvit vara trecută în Siberia și condamnat la doi ani și cinci luni de închisoare în februarie.

Comitetul de Observare Socială (ONK) consideră că „drepturile celor care participau la forumul opoziției au fost încălcate”, a declarat secretarul executiv al acestuia, Alexei Melnikov. Potrivit spuselor acestuia, deținuților „nici măcar nu li s-a dat mâncare și apă” în timp ce erau reținuți în celulele poliției.

Printre cei arestați s-au numărat personalități proeminente ale opoziției precum Ilia Iaşin, consilier moscovit, Iulia Galiamina, fostul primar al Ekaterinburgului, Evgheni Roizman, coordonatorul Rusiei Deschise, Andrei Pivovarov, sau jurnalistul și președintele Fundației „Borís Nemţov”, Vladimir Kara-Murza, ale cărui otrăviri, în mai 2015 și februarie 2017, sunt atribuite FSB-ului, serviciilor secrete.

Ca şi Navalnîi, el crede că i s-a întâmplat acelaşi lucru după o anchetă care vizează direct agenții FSB. Anturajul său subliniază că popularitatea redusă a Rusiei Unite, partidul de la Kremlin, „face ca autoritățile să se teamă de nişte alegeri în care să existe o concurență reală între candidați”. „Chiar și sarcina de manipulare a rezultatelor electorale devine din ce în ce mai complicată, ceea ce face de dorit eliberarea completă a peisajului  de adversari”, opinează ei într-un articol pentru RBK.

În cele două mari runde de demonstrații care au avut loc în mai multe orașe rusești la sfârșitul lunii ianuarie în sprijinul lui Navalnîi au fost arestate peste 11.000 de persoane. Chiar și așa, după eliberarea lor, delegații „Forumului Deputaților Municipali Independenți” s-au întors duminică la hotelul Izmailovo pentru a continua deliberările conferinței. Au făcut-o, desigur, fără a reuni sesiunea plenară, în grupuri de lucru separate.

Sursa: ABC / Articol de Rafael M. Mañueco / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cosmarul lui Putin, acelasi ca al lui V. Orban: unirea opozitiei pentru a castiga alegerile, mai ales in orasele mari. Normal ca i-a declansat lui Putin niste reflexe kgbiste de bagat pumnul in gura. Noroc ca si-a acordat imunitate deplina post mandat. Ar fi neplacut sa inceapa eventuale procese impotriva lui in caz ca pierde puterea.

  2. Pt unul mic și cu creier pe măsură .
    Nu mișcați , nu va întruniți , nu cârtiți … ! Vrem doar latrinisti ( 3) și la Moscova . Respectați legea . A noastră !
    Panimaete rumanski …. varaneiii … !!!