G4Media.ro

Creștere spectaculoasă a încrederii românilor în UE, cu plus 11 puncte față…

Creștere spectaculoasă a încrederii românilor în UE, cu plus 11 puncte față de octombrie anul trecut. Imigrația, lipsită de interes pentru români

59% dintre români consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în octombrie anul trecut – o creștere record a eurooptimismului în România. Datele apar în ultimul sondaj Eurobarometru realizat în aprilie pentru Parlamentul European. Creșterea sprijinului față de UE e valabilă în toată Uniunea (plus 3 puncte față de anul trecut).

De notat că nivelul de 48% înregistrat anul trecut în octombrie în România fusese un minim istoric, o scădere cu 6 puncte față de sondajul din martie 2017.

Sondajul arată că românii sunt printre cei mai optimişti în privinţa viitorului UE, 52% (creștere masivă faţă de nivelul de 38% în Octombrie 2017) considerând că lucrurile merg în direcţia bună în UE, în timp ce media europeană este de 32% (31% în Octombrie 2017). 48% dintre europeni (47% în Octombrie 2017), respectiv 43% dintre români (42% în Octombrie 2017) cred că vocea lor contează la nivelul UE.

O creștere consistentă se înregistrează și la numărul cetățenilor care consideră că ţara lor a beneficiat de pe urma calității de membră a UE: 67% dintre europeni (comparativ cu 64% în Octombrie 2017), respectiv 71% dintre români (61% în Octombrie 2017). Nivelul de 67% este unul record în ultimii 35 de ani.

Românii se situează peste media UE atunci când vine vorba despre identificarea corectă a anului 2019 ca anul care vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European: 32% dintre europeni, respectiv 43% dintre români au răspuns corect.

Respondenții la nivel UE văd procesul Spitzenkandidaten (candidaţi cap de listă pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene) drept un element important pentru viaţa democratică a Uniunii Europene. Aproape jumătate dintre europeni (49%, UE 27 – fără Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) şi 55% dintre români spun că acest proces i-ar încuraja să meargă la vot la următoarele alegeri europene, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

O diferență interesantă de percepție între europeni și români este importanța imigrației: 45% dintre cetățenii UE vor ca imigrația să fie o temă de dezbatere în campania electorală pentru alegerile europene, față de doar 22% dintre români. În schimb, Românii sunt mult mai interesați de economie (52% față de 45% pe ansamblul UE).

Promovarea drepturilor omului şi a democraţiei e, de asemenea, o temă mult mai importantă pentru români (38%) decât pentru media UE (32%).

Studiul a fost efectuat în perioada 11-22 aprilie, prin metoda interviu faţă în faţă, pe un eşantion de 27601 persoane la nivel european (1038 în România).

Citește aici rezultatele referitoare la România, comparativ cu UE

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. si asta cu toata reclama si chinul psd….

  2. N-o fi UE raiul pe pamant dar si fara ne duceam rau de tot in rapa.

  3. Românii întotdeauna au fost xenomani. Se vede rezultatul la cum arată țara,:cu furtul căciulii de la unul la altul, cu „să moară capra vecinului”, cu „românii sunt cei mai ospitalieri cu străinii” dar mai puțin cu semenii, cu „romțnii în cazanul de foc din Iad”… exemplele pot continua dar, în principiu, toate ăstea se datorează fiindcă romțnii sunt mari, foarte mari xenomani.

    • Si sunt sigur ca „mostenirea” comunista nu a contribuit la asta… sigur UE si Soros sunt de vina. Asa este. Logica exceptionala!

  4. Desigur, „vinovata” pt apetenta romaneasca este latura progresista a Vestului european, extrem de atractiva pt romani.