G4Media.ro

Creştere majoră a numărului de şoferi drogaţi, în Iaşi. Medic legist: ”Multe…

Sursa foto: Pexels

Creştere majoră a numărului de şoferi drogaţi, în Iaşi. Medic legist: ”Multe droguri persistă un interval lung de timp în sânge, chiar şi o lună de la consum”

Fenomen îngrijorător remarcat de medicii legişti ieşeni în urma controalelor făcute de poliţiştii la finalul săptămânii trecute: tot mai mulţi şoferi consumă alcool sau chiar droguri înainte de a se urca la volan, fără să se gândească la consecinţe, relatează Ziarul de Iași.

Medicul legist Călin Scripcaru a precizat inclusiv în timpul şedinţei de Consiliu Local care a avut loc zilele trecute că în cea mai recentă gardă au ajuns la Institutul de Medicină Legală (IML) foarte mulţi şoferi pentru a recoltarea probelor biologice, însă mulți dintre ei au fost depistați pozitiv la consum de droguri.

„Părerea mea este că acum se consumă mai multe substanţe la volan, şi nu doar alcool, se remarcă şi un consum ridicat al drogurilor. Noi am văzut în ultima vreme că se consumă foarte multă cocaină. Însă acum depinde foarte mult şi de frecvenţa recoltărilor şi a controalelor şi bineînţeles că vor fi depistaţi mai mulţi dacă aceste controale sunt mai dese şi dacă sunt aduşi pentru recoltare”, a explicat dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală Iaşi.

Medicul mai remarcă un aspect legat de consumul de droguri: acestea persistă mai mult timp în sânge şi un şofer poate fi depistat pozitiv chiar dacă a consumat în urmă cu două sau trei săptămâni. „Referitor la droguri există acest dezavantaj, nu este ca la alcool o dozare cantitativă, ci este calitativă, este vorba despre prezenţă sau absenţă. Multe dintre droguri persistă un interval lung de timp în sânge, chiar şi o lună de la consum. De exemplu, dacă o persoană a consumat droguri în urmă cu două-trei săptămâni, încă păstrează urme în urină, deci va ieşi pozitiv şi după un interval mai mare de timp. De asta este şi greu de spus când şi cât a consumat, se bazează doar pe declaraţia persoanei respective care poate să recunoască sau nu. Dar orice persoană care are drogul prezent în sânge intră practic sub incidenţa legii”, a completat legistul ieşean.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „Dar orice persoană care are drogul prezent în sânge intră practic sub incidenţa legii. ” daca substanța are efectul activ de 4-6 ore si rezista in sânge 3 săptămâni in picograme/ml cu ce influențează asta condusul? O sa pretindem ca suntem mai sfinți ca Mântuitorul pana cand facem dosare penale pentru greșelile bunicilor. Nu exidta

    • Nu există societate fara substanțe pe pământul ăsta. E un adevăr medical urât cu care trebuie sa ne confruntăm. Merg la festival, eu unul nu beau decât bere fara alcool, ascult muzică si ma bucur de catarsis. Fumează unul lângă mine joint după joint timp de 2 ore. Simțind mirosul înseamnă ca am canabis in sânge , deci ar trebui sa merg pe bicicletă la serviciu intre 3-5 săptămâni ca sa nu risc dosar penal?
      Urmează sa luam si tensiunea arterială la marginea drumului si cei peste limita de sus sa primească dosar penal că pot face AVC si drept urmare sa omoare alti participanți la trafic?
      Cand se va opri derizoriul si dezumanizarea?

  2. Desteapta-te Romania. Canabis nu e drog, ci o planta.

  3. avlFCRB Este si plata si drog, tantalaule.

  4. Trebuie luat in serios analizele medicale inainte de a intra la scoala de soferi.