G4Media.ro

Crește numărul republicanilor care vor să candideze la funcția de președinte al…

clone tag: 2821297220494019256

Crește numărul republicanilor care vor să candideze la funcția de președinte al SUA. Analiști: Sansele acestora de a-l învinge pe Trump sunt nule

Numărul republicanilor care încearcă să obțină nominalizarea partidului în cursa electorală pentru Casa Albă de anul viitor a crescut la trei, după ce fostul congresman de Carolina de Sud, Mark Sanford, și-a anunțat candidatura în urmă cu câteva zile. El li se alătură astfel fostului guvernator de Massachusetts, Bill Weld, și fostului membru al Camerei Reprezentanților, Joe Walsh (Illinois), care caută să îl învingă pe Donald Trump în competiția prezidențială din interiorul Partidului Republican din Statele Unite.

Analiștii americani consultați de G4Media.ro cred însă că șansele lor de a se impune în fața actualului lider președinte sunt practic inexistente, iar Trump nu va avea niciun fel de probleme să fie nominalizat din nou pentru Casa Albă. Iar faptul că formațiunea republicană este în prezent „partidul lui Trump,” a cărui susținere printre membrii formațiunii este extrem de ridicată, este doar unul dintre motivele majore.

Sanford, fost guvernator și congresman din Carolina de Sud, cunoscut pentru conservatorismul său fiscal, a anunțat duminică că va candida la alegerile primare din interiorul Partidului Republican, încercând să câstige nominalizarea formațiunii în cursa prezidențială din 2020 în detrimentul lui Trump. „Sunt acum aici să va spun că voi întra (în competiție),” a afirmat Sanford la postul de televiziune Fox News, după mai multe săptămâni în care presa americană a publicat informații legate de posibila sa candidatură.

Mark Sanford se alătură astfel lui Bill Weld și Joe Walsh, care vor și ei să-l detroneze pe actualul lider de la Casa Albă în cursa internă a republicanilor. În aprilie, Weld, care este fostul guvernator al statului Massachusetts, a devenit primul republican care a anunțat că va candida împotriva lui Trump. El a fost urmat de prezentatorul radio și fostul congresman Joe Walsh, care s-a înscris în cursa din interiorul Partidului Republican la sfârșitul lunii august, afirmând că președintele Trump este „un narcisist.”

Anuntându-și candidatura, fostul guvernator și congresman de Carolina de Sud, Mark Sanford, a afirmat că își concentrează eforturile în jurul problemei limitării deficitelor și cheltuielilor guvernamentale, despre care susține că a fost ignorată atât de președintele Trump, cât și de multitudinea de candidați democrați pentru Casa Albă. „Cred că lucrul care se întâmplă acum la Washington trebuie să fie confruntat,” a spus Sanford în cadrul unui videoclip postat pe site-ul campaniei sale electorale. „Ne îndreptăm către cea mai previzibilă criză financiară din istoria țării noastre.”

Ziariștii americani au reamintit faptul că, în 2009, în timp ce era guvernatorul Carolinei de Sud, Sanford a fost implicat într-un scandal după ce a recunoscut că a avut o aventură extramaritală în Argentina.

Sanford l-a criticat pe Trump în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, dar în cele din urmă l-a susținut. Ulterior, după ce Trump a fost instalat în funcție, el a devenit unul dintre cei mai duri critici republicani ai acestuia din Congres. Această atitudine l-a costat pe Sanford nominalizarea republicană atunci când mandatul său a expirat anul trecut și a fost pus la bătaie în interiorul partidului. El a fost înfrânt de un candidat pro-Trump.

În urma apariției sale de la canalul de televiziune Fox News, Sanford a postat un mesaj pe Twitter în care a explicat decizia sa de a intra în cursa pentru Casa Albă din 2020. „Sunt obligat să intru în alegerile primare prezidențiale ca republican din mai multe motive, cel mai important fiind acela de a continua și de a stimula o dezbatere națională privind datoriile, deficitele și cheltuielile țarii noastre”.

Convenția Națională Republicană, în cadrul căreia candidatul partidului va fi ales în mod oficial, va avea loc la sfârșitul lunii august 2020, după o serie de alegeri primare și așa-numitele „party caucuses.”

Reacția lui Trump
Așa cum era de asteptat, reacția președintelui Donald Trump a fost imediată. Liderul de la Casa Albă i-a descris pe Sanford și pe ceilalți doi republicani (Weld este libertarian, Walsh este un produs al celor din Tea Party) drept „natângi, trei candidați eșuati.” Președintele a menționat relația extraconjugală a lui Sanford și l-a ironizat pe fostul guvernator și congresman.

Într-o serie de mesaje tweet, Trump a amintit de scandalul din iunie 2009, când Sanford a dispărut timp de câteva zile, iar asistenții săi au afirmat atunci că a plecat într-o excurise pe Appalachian Trail, un traseu de drumetie din estul Statelor Unite. Ulterior, Sanford a recunoscut că a plecat în Argentina pentru a-și vedea amanta.

Trump a descris-o pe amanta lui Sanford drept „prietena sa înflacarată de dans.” Nu este clar de ce a folosit aceste cuvinte, dar ele ar putea fi o referire la relatările din media că Sanford a întâlnit-o pentru prima dată pe femeie la o competiție de dans în aer liber.

Analiști: Sanse zero pentru rivalii lui Trump
Analiștii nu se așteaptă ca vreunul dintre actualii contracandidați republicani să reușească să obțină nominalizarea formațiunii lor în fața lui Trump. În perioada modernă, niciun președinte american în funcție nu a pierdut cursa pentru a fi desemnat candidatului propriului partid pentru Casa Albă, iar Trump continuă să ramâna foarte popular în rândul republicanilor.

O idee împărtășită de profesorul Jim Campbell de la State University of New York în Buffalo, un cunoscut expert în politica electorală americană, care a declarat pentru G4Media.ro: „consider ca șansele lor (ale rivalilor din Partidul Republican) de a smulge nominalizarea prezidențială republicană de la Donald Trump sunt aproximativ la fel de probabile cu câștigarea de către Kim Kardashian a Premiului Nobel pentru fizică.”

Profesorul Campbell, care este autorul a patru cărți și a sute de articole despre procesul electoral american, a afirmat: „Există un număr semnificativ de republicani care continuă să aibă opinii defavorabile despre președintele Trump, dar cred că acești „republicani reticenți” nu vor dori să riște divizarea partidului într-o luptă pierdută doar pentru a ajuta la alegerea a ceea ce ei consideră un liberal semnificativ mai neplăcut sau un democrat liberal mai radical.”

Iar Nicholas Lemann, care predă jurnalismul la Columbia University și este autorul a cinci cărți despre istoria și politicile americane, ne-a declarat tranșant: „contracandidații republicani ai lui Trump nu au nicio șansă să-l învingă.”

Declarațiile acestora sunt similare cu ale altor analiști americani care afirmă că, de mai bine de doi ani și jumătate, de la instalarea sa în funcția de lider al Statelor Unite, Trump și-a extins constant puterea și influența asupra Partidului Republican, care a devenit, în opinia multora, „partidul lui Trump.” În urmă cu câteva zile de altfel, managerul de campanie al președintelui, Brad Parscale, a stârnit controverse în media americană după ce a afirmat în fața republicanilor din California că Trump a creat „o dinastie politică” cu valori conservatoare, iar președintele și familia sa vor domina scena politică americană pentru „multe decenii de acum înainte.”

O declarație considerată arogantă, dar, cred comentatorii, care este foarte adevărată: în acest moment, președintele Trump are cote extrem de ridicate printre republicani, iar baza sa electorală, cea care l-a propulsat în funcție în 2016, continuă să-i ramâna fidelă. Un sondaj realizat de Universitatea Monmouth luna trecută a arătat că 84 la sută dintre republicani aprobă modul în care Trump se achită de funcția de președinte al Statelor Unite, în timp ce o anchetă Ipsos pentru Thomson Reuters a pus acest număr la 77%.

Ca dovadă a influenței majore pe care Trump și loialiștii săi o exercită în partid, filiale republicane din mai multe state americane au anunțat recent că renuntă la organizarea de alegeri intermediare, lucru care complică misiunea lui Sanford și a celorlalți rivali republicani de a obține delegații necesari în procesul de nominalizare de la convenția republicană.

Trump a afirmat că „nu are nimic de-a face” cu decizia republicanilor din Carolina de Sud, Kansas, Nevada și Arizona de a anula alegerile și a afirmat, în stilul său caracteristic, că acestia pur și simplu „nu vor să-și irosească banii,” deoarece scrutinul intermediar din partid este „foarte costisitor.”

Liderul de la Casă Albă nu a ezitat să se refere din nou la contracandidații săi republicani, afirmând că sondajele de opinie indică o cota aproape inexistentă de popularitate printre alegătorii din partid. „Ascultați-mă, cei trei sunt o glumă totală. Sunt o glumă. Sunt de râsul tuturor,” a afirmat Trump, adăugând că rivalii săi „nu au niciun fel de credibilitate.”

În acest context, comentatorii americani au notat că echipa de campanie a lui Trump a actionat de câteva luni pentru a limita posibilitatea potențiatilor competitori de a-i afecta în vreun fel nominalizarea la președinție. De exemplu, echipa sa a instalat oficiali republicani pro-Trump în statele-cheie, în unele cazuri chiar forțând plecarea unora care contestau această strategie.

La rândul lor, mai mulți membri de frunte ai Partidului Republican au declarat că competitorii lui Trump nu au nicio șansă în fața acestuia, iar candidaturile lor nu dezvăluie altceva decât, așa cum a afirmat senatorul Kevin Cramer (Dakota de Nord), „incapacitatea unor republicani din sistem de a vedea ce este evident pentru marea majoritate a republicanilor obișnuiți. Ei pur și simplu nu pot accepta că Donald Trump este președinte, pentru că el nu este ca ei.”

Alții au afirmat, referindu-se la actualul lider de la Casa Albă, că „nu au văzut niciodată partidul mai unit în spatele unui candidat.” Iar această viziune o au și republicanii de rând, care și-au exprimat constant dorința ca Trump să fie candidatul partidului la alegerile pentru Casa Albă de anul viitor, mai ales în condițiile în care ei consideră că niciunul dintre rivalii democrați actuali nu pare că va fi capabil să reprezinte o amenințare serioasă pentru președintele republican.

Foto: G4Media.ro

Surse: TIME, Politico, AP, The Hill, BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Trump e candidatul republican perfect: minte cum respira si nu recunoaste realitatea observabila, nu are incredere in tehnnologii noi si mai presus de toate e rasist.

    A avut o facultate privata cu care a inselat oamenii, a dat negrii afara din cladirile lui etc.

    E o mostra de rautate, minciuna, prostie si narcisism cum n-a mai vazut lumea.

    • Mda,aşa e…..bine că Drumpf e pe ducă,în 2020 preşedintele Sanders o să repare mizeria făcut de urangutanul portocaliu cu puță mică.