G4Media.ro

Covid-19: Noi restricții în Beijing, care începe să arate ca un oraș…

Sursa foto: AFP

Covid-19: Noi restricții în Beijing, care începe să arate ca un oraș fantomă

Milioane de locuitori din Beijing lucrează de acasă luni, în urma unei noi runde de restricții anti-Covid în urma cărora capitala Chinei începe să semene cu un oraș fantomă, transmite agenția AFP, citată de publicația boursorama.com.

China se confruntă de două luni cu cel mai grav val epidemic de la izbucnirea focarului inițial, la începutul anului 2020.

Chiar dacă cifrele de contaminare rămân minime la nivel global, autoritățile aplică cu strictețe politica „zero Covid” și închid orașe întregi imediat ce apar câteva cazuri.

După Shanghai, cel mai populat oraș al țării, care a fost izolat de la începutul lunii aprilie, Beijingul, cu cei 22 de milioane de locuitori ai săi, este supus de o săptămână unor restricții de circulație și numeroase locuri publice (restaurante, cafenele, săli de sport etc.) au fost închise.

Luni, autoritățile au limitat strict accesul la serviciile neesențiale în districtul Chaoyang, cel mai aglomerat și mai populat din capitală, unde unele companii sunt nevoite să își limiteze forța de muncă normală la 5%.

Ca urmare, cartierul comercial aglomerat Sanlitun din estul Beijingului a fost pustiu luni dimineață. Magazinul Apple, de obicei foarte aglomerat, a primit ordin să se închidă la câteva minute de la deschidere.

„Nu mă simt confortabil cu atât de puțini oameni în jurul meu”, a declarat pentru AFP o muncitoare de la întreținere pe nume Wang, care aștepta să intre în restaurantul în care lucrează.

„Eu mă ocup de dezinfecție, nu pot să lucrez de acasă”, a adăugat ea.

Beijingul a anunțat luni 49 de noi cazuri de contaminare în ultimele 24 de ore

În Shanghai, între timp, numărul de noi infecții a scăzut luni la mai puțin de 4.000, după ce la sfârșitul lunii aprilie a depășit 25.000.

Epidemia actuală a ucis peste 500 de persoane în Shanghai, potrivit cifrelor oficiale. Totalul pentru China este de puțin peste 5.000 de decese oficiale de la începutul pandemiei.

Unii rezidenți își exprimă exasperarea după 40 de zile de izolare, uneori marcate de probleme de aprovizionare.

În districtul Zhuanqiao, locuitorii au intrat în conflict în weekend cu oficialii îmbrăcați în costume de protecție integrale, potrivit unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

„Poliția a acționat cât mai repede posibil pentru a-i convinge pe spectatori să se disperseze și pentru a restabili calmul”, au declarat autoritățile locale.

„Potrivit unei anchete efectuate la fața locului, autorii tulburărilor aveau suficientă mâncare acasă”, a precizat sursa citată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nici un troll rusesc indignat ? Nici un haurar preocupat ?

    • arahat , cutu , vv ul si cu duamna moldovan ar trebui sa ia notite. asta inseamna un stat puternic, care are grija de cetateni.

      Iti place asa?

  2. Poate le mai scade avantul economic si la tembelii astia care viseaza sa domine lumea si teritorii noi.

    • Bine dna Baba .. dar ce inseamna daca China nu mai produce/exporta ?
      Orice intarziere la livrarile din China costa economic alte tari mai mult decat afecteaza direct economia Chinei. Ei vand mai tarziu .. la cerere mai mare cu pret pe masura.
      Lanturile mari de productie nu supravietuiesc fara „chinezarii”

    • economia mondiala sa nu mai stea la mana chinezariilor si plasticelor care oricum sunt d proasta calitate

  3. Discutam discutii, dar acolo se intampla ciudatenii. Tineti cont ca se apropie alegerile in toamna, iar opozitia in Shanghai cam deranjeaza.