G4Media.ro

Covasna are steag, după ce oficializarea acestuia a durat șase ani /…

Sursa foto: Covasna Media

Covasna are steag, după ce oficializarea acestuia a durat șase ani / Este o combinație între steagul Ținutului Secuiesc și stema județului

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a arborat el însuși steagul județului, aprobat prin hotărâre de guvern, chiar pe frontispiciul instituției pe care o reprezintă, scrie Covasna Media. Alături de el, la acțiunea desfășurată joi, a stat și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Steagul nu este similar cu cel al Ținutului Secuiesc, cel care a născut vii dispute între români și maghiari, însă combină elementele sale cu stema județului.

Benzile de culoare aurie și albastră se mențin, la fel ca în cazul steagul Ținutului Secuiesc, însă au fost inversate, cu partea centrală, aurie. În plus, nu apar o stea și o semilună, așa cum este în cazul steagului secuiesc, ci stema județului, amplasată în mijloc, în cazul steagului județului. Simbolurile sunt însă inserate în stema județului.

Tamás Sándor a spus că a durat șase ani de când s-a votat în Consiliu și până s-a adoptat acest steag.  „În aplicarea acestei legi noi niciodată nu am reușit să facem să fie scoasă din sertar cererea noastră, deși în Țara Românească, în ultimii șase ani de zile au fost adoptate mai mult de 100 de steme sau steaguri locale și județene”, a declarat Tamás Sándor.

Tot el a explicat, citind din hotărârea de Guvern, și ce semnifică simbolurile acestui steag și a subliniat ulterior că reprezintă județul Covasna, nu doar maghiarii care locuiesc aici.

„Semnificația elementelor însumate reprezintă vechea stemă adoptată de autoritățile române în anul 1928, brațul armat și sabia amintesc de vitejia locuitorilor în luptele de apărare, inima semnifică bunătatea sufletească a locuitorilor, soarele și semiluna sunt simboluri specifice zonei, iar cele trei stele fac referire la cele trei scaune din care s-a format județul. Cele două fâșii laterale au culorile câmpului stemei, albastru, iar brâul care poartă stema a primit smalțul soarelui din stemă, aur, arătând că soarele strălucește pentru toți”, a spus Tamás Sándor.

Subiectul steagurilor este unul sensibil în județul Covasna, pentru că nu de puține ori s-au iscat discuții între români și maghiari în preajma Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, când în Sfântu Gheorghe se arborează simboluri ale Ungariei sau când în plenul Consiliului Județean a fost dus steagul Ținutului Secuiesc.

Sursa foto: Covasna Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Mandru ca sunt roman.
    Multumim Klaus.

  2. Mult zgomot pentru nimic.
    Europa e plină de steagurile diverselor cătune care nu se încaieră pe motiv de +/- semilună sau bandă azurie.

    • Dar nu au o istorie de purificare etnică urmărind autonomia.

    • Motz x 3.

      Autonomia nu inseamna purificare etnica, decat in capul semidoctilor.
      Transilvania a fost autonoma pana in 1848, iar numarul tuturor etniilor a crescut dealungul secolelor.
      In Dobrogea incepand cu 1878 s-a demarat purificarea etnica, fara autonomie, si numarul populatiilor majoritare non-romanesti a scazut dramatic. La fel si dupa 1920 in toata Romania.
      (Articol fain, tip clickbait, curand de pa locul 8 veti ajunge pe 9.)

  3. …cum e prezentat. Stirea e ca a durat 6 ani. De ce e o problema ce e pe steag? E stema judetului. Simbolurile respective sunt si pe stema Romaniei, cautati si-l veti gasi. Stema creata de un maghiar. Nu-s de acord cu Motz in privinta pandemiei ( Israel), dar in privinta acesta da.

  4. In zilele noastre cu nationalismul mori de foame. Cu siguranta niste nostalgici au tinut in mod special sa faca grozavia asta, dar se va asterne praful peste fapta lor. Traim alte vremuri, nu mai vor sa moara oameni sub un steag cum era acum 100 de ani. Migratia a dus la diluarea sentimentului national. Oamenii incep sa se perceapa ca cetateni ai planetei si mai putin unguri, secui, afgani, turci. Cand oamenii vor reusi sa se inteleaga intr-o limba si nu vor mai exista religii omenirea va face un mare salt in evolutia sa.

  5. Ce e mai important, steagul adica, nu se vede clar. Ce era asa greu sa puneto o fotografie clara ?!