G4Media.ro

Corina Crețu, despre situația din Valea Jiului: Prin Fondul pentru o tranziție…

sursa foto: Facebook/ Prefectura Hunedoara

Corina Crețu, despre situația din Valea Jiului: Prin Fondul pentru o tranziție justă, șase județe pot beneficia de aproximativ 4,4 miliarde de euro / Prefectul de Hunedoara: Toate problemele minerilor, transmise Guvernului, care va lua „cele mai bune soluții”

Europarlamentatul Pro România (grupul S&D), Corina Crețu, susține că autoritățile ar trebui să acorde o atenție specială situației din Valea Jiului și că există fonduri europene, de aproximativ 4,4 miliarde de euro, care pot fi atrase pentru activități în regiunile miniere.

„În ultimii ani, am sprijinit – în cadrul Inițiativei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție – elaborarea unei strategii economice de dezvoltare a acestei regiuni. Am militat pentru crearea Fondului pentru o tranziție justa (Just Transition Fund), din care șase județe din România pot beneficia de aprox. 4,4 miliarde euro, mai ales județele Hunedeoara și Gorj”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului Pro-România,fost comisar european pentru politică regională,  fondurile europene pot fi accesate pentru:

  • diversificarea și reconversia economică, adica tot ce înseamnă susținerea investițiilor productive în întreprinderile mici și mijlocii,
  • crearea de noi întreprinderi,
  • cercetare și inovarea,
  • reabilitarea mediului,
  • energie curată,
  • perfecționarea și recalificarea lucrătorilor,
  • asistență pentru căutarea unui loc de muncă și incluziunea activă a programelor destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă,
  • transformarea instalațiilor existente cu emisii mari de dioxid de carbon, atunci când aceste investiții conduc la reduceri substanțiale ale emisiilor și protejează locurile de muncă.

Peste 100 de mineri din schimburile 1 şi 2 de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, au refuzat să iasă din subteran, miercuri după-amiază, la finalul programului de lucru, ei fiind nemulţumiţi de faptul că salariile vor fi plătite cu întârziere.

Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, minerii nu vor să accepte ca salariile să fie achitate până pe 26 februarie, aşa cum s-a convenit miercuri dimineaţă la finalul unui alt protest spontan.

Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate în data de 15 a lunii, însă acestea au fost întârziate din cauză că societatea a rămas fără jumătate din fondurile necesare pentru plata acestora.

De la 1 ianuarie, veniturile CEH s-au redus cu 7 milioane de lei, deoarece complexul nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a fost miercuri în Valea Jiului, la cele patru mine aflate în activitate, Livezeni, Lupeni, Vulcan și Lonea, pentru a se întâlni cu minerii care au refuzat să înceapă lucrul.

„Toate solicitările și problemele minerilor, discutate în aceste ore în Valea Jiului, vor fi transmise chiar în această după-amiază guvernului României. Executivul va lua, într-un timp foarte scurt, cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației”, a declarat Călin Petru Marian, potrivit unei informări a Prefecturii Hunedoara.

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tanti, așa o fi, condiția de bază este ca banii respectivi să fie atrași, iar mai apoi să fie și folosiți așa cum trebuie, în beneficiul comunităților în cauză și nu în folosul partidului. Nu este vorba că nu ar fi bani sau că nu pot fi mobilizate resurse pentru ajutorarea zonelor în cauză, problema este că resursele sunt utilizate în alte scopuri sau, dacă nu pot fi subtilizate, nu reprezintă interes pentru decidenți. Cât timp în respectivele zone, cetățenii decid să fie conduși de ciuma roșie și ciracii săi, mai știi, poate le place cum merg lucrurile, caz în care nu trebuie schimbat nimic. Eu gândesc că în momentul în care dorești schimbarea modului în care sunt făcute lucrurile, alegi și alți decidenți care să promoveze acest lucru, logica mea așa spune, dacă nu, voie bună și continuitate în alegerea făcută.