G4Media.ro

Context.ro: Guvernul a blocat banii europeni pentru refugiați cu proiecte fantomă

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Context.ro: Guvernul a blocat banii europeni pentru refugiați cu proiecte fantomă

Refugiații ucraineni au relatat pentru Context.ro că au fost nevoiți să se întoarcă în zonele bombardate pentru că luni de zile statul român a blocat banii de ajutoare. Publicația a descoperit că guvernul nu a folosit banii europeni destinați refugiaților, deși o putea face. În loc să deconteze hrana și cazarea ucrainenilor, autoritățile se chinuiau, în februarie anul acesta, să cheltuiască fondurile europene pe măști de protecție pentru elevi sau alte achiziții legate de pandemie.

Informații esențiale:

  • Documentele arată că autoritățile cumpărau în 2023 dezinfectanți sau măști pentru anul școlar 2021-2022
  • Guvernul a suspendat astfel peste un miliard de euro, în timp ce înregistra restanțe de zeci de milioane de euro pentru programele destinate ucrainienilor
  • Acum, un ministru al cabinetului Ciolacu spune că una din cauzele pentru care avem un deficit mai mare sunt cheltuielile legate de refugiați
  • La final de august, președintele Klaus Iohannis lăuda eforturile umanitare și solidaritatea românească: „Solidaritatea României față de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaționale de anvergură (…) Vom continua să sprijinim multidimensional și cuprinzător Ucraina, atât timp cât va fi necesar„. După zeci de cereri de informații publice, interviuri și discuții am constatat că situația nu e cum o descrie președintele, cel puțin nu în ce privește modul în care autoritățile au gestionat această criză.

Să luăm cazul Katerinei, care a fugit în noiembrie anul trecut din Hersonul bombardat de armata rusă. A găsit în România o gazdă care i-a pus la dispoziție o casă pentru ea și copilul ei. La scurt timp, a observat că banii pe care statul român i-a promis ca ajutor n-au mai venit. „Când condițiile programului pentru ucraineni au început să se schimbe, (n.r. gazdele) au continuat să ne plătească în avans, mie și copilului, din bugetul propriu, bani pentru mâncare. Deși proprietarii apartamentului nu au primit încă fonduri de la guvern pentru luna aprilie (…) În cadrul noului program, până în prezent nu am primit nimic de la guvernul român”. A primit sprijin financiar de la un ONG, dar și acești bani sunt acum pe terminate și fondurile publice pare că nu ajung la ea. Katerina spune că îi rămâne doar să se întoarcă acasă, unde o așteaptă tirul bombelor trimise de armata rusă.

„Herson este un oraș în care au loc constant bombardamente, este foarte înfricoșător acolo. Dar suntem forțați să ne întoarcem la război, cel puțin acolo avem propria noastră locuință. Cu toate acestea, nu-mi pot imagina cum voi trăi acolo cu copilul meu în condiții de război. Dacă guvernul român ar continua să ajute familiile vulnerabile, am rămâne în București”.

Maria a venit din Nikolaev împreună cu fiul de 3 ani și mama sa, dar după șase luni a fost nevoită să se întoarcă în Ucraina. „Chiriile au crescut foarte mult (…) Nu pot munci pentru că am un copil mic și o mamă bolnavă”, a povestit Maria pentru Context.ro.

Mai mult, a avut și o experiență neplăcută cu gazda din România. Conveniseră să le dea cei 20 de lei de persoană pentru mâncare, dar Maria a primit doar suma pe două luni, numai după ce a depus plângeri la mai multe instituții. Gazda le-a spus într-un mesaj că nu le poate plăti pentru că n-a primit banii de la stat. Maria s-a întors în Nikolaev, o regiune aflată sub bombardamentul armatei ruse.

Citește tot articolul pe Context.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Mizerabilii astia ne fac de ras ca natie. Hoti ordinari