G4Media.ro

Constructorul auto rus Avtovaz suspendă producţia din cauza lipsei de componente

Sursa Foto: engine-specs.net/

Constructorul auto rus Avtovaz suspendă producţia din cauza lipsei de componente

Principalul constructor de automobile din Rusia, Avtovaz, a anunţat luni că în perioada 21-25 martie va opri, parţial, producţia la uzinele sale de la Togliatti şi Izhevsk, din cauza lipsei de componente electronice, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Avtovaz, companie la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de grupul francez Renault, a fost nevoită să oprească de mai multe ori producţia în ultimele săptămâni din acelaşi motiv al lipsei de componente.

Renault produce două modele, Logan şi Sandero, pentru piaţa rusească la uzina de la Izhevsk, alături de modelele LADA.

Avtovaz a precizat că uzina LADA Izhevsk va continua să producă modelul Vesta şi vehicule bazate pe platforma B0 a Renault, pe care sunt construite toate modelele Dacia.

De asemenea, constructorul francez Renault a suspendat şi el unele operaţiuni la propria sa uzină de asamblare din Rusia, situată în apropiere de Moscova.

Renault, care în 2021 a revenit pe profit după doi ani de pierderi, este una din companiile occidentale cu cea mai mare expunere pe Rusia, unde potrivit analiştilor de la Citibank realizează 8% din profitul său.

Renault deţine un pachet de 68% din acţiunile Avtovaz, producătorul automobilelor marca Lada din perioada sovietică. Celălalt acţionar de la Avtovaz este Rostec State Corp., un conglomerat din sectorul de apărare deţinut de statul rus şi condus de Sergey Chemezov, un aliat al lui Vladimir Putin şi o persoană care este pe lista celor sancţionaţi de SUA.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. boicotati renault , nu are decat sa-si faca profiturile cu sangele ucrainei!

  2. Sanctiunile financiare nu functioneaza… Daca Rusia ar trece la plata in nasturi, tot n-ar afecta razboiul, dupa cum gandesc anumite minti luminate.

  3. Bineinteles ca sanctiunile functioneaza; nu merge nimeni la razboi gratis, productiile de bunuri sunt integrate, mancarea se importa etc. Cu siguranta ca Rusia va supravietui, dar o scadere a nivelului de trai va duce la revolte.