
Consiliul Uniunii Europene sancţionează persoane şi entităţi pe care le acuză de „destabilizarea” Republicii Moldova
Consiliul UE a anunţat marţi impunerea de sancţiuni europene împotriva a şapte persoane şi trei entităţi pe care le consideră „responsabile pentru acţiuni care urmăresc destabilizarea” democraţiei în Republica Moldova, relatează agenția de știri Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Unele dintre aceste persoane „au fost implicate activ în scheme de cumpărare de voturi, în contextul alegerilor prezidenţiale şi al referendumului constituţional privind aderarea la UE din 2024, şi în oferirea de mită pentru a corupe mai mulţi politicieni”, susţine Consiliul UE într-un comunicat.
În text se menţionează că sancţiunile vizează asociaţi ai lui Ilan Şor, un afacerist şi politician pro-rus căutat de justiţia moldoveană şi al cărui partid a fost scos în afara legii. Lideri şi membri ai partidelor succesoare acestei formaţiuni se regăsesc de asemenea pe lista cu sancţiuni, inclusiv blocul politic Victorie/Pobeda şi Centrul Cultural Educaţional al Republicii Moldova.
Cu aceste noi sancţiuni, care constau în îngheţarea eventualelor active şi în interdicţii de călătorie în UE, lista europeană cu astfel de măsuri adoptate în urma „acţiunilor destabilizatoare” în Republica Moldova cuprinde 23 de persoane şi 5 entităţi.
În Republica Moldova au loc anul acesta, pe 28 septembrie, alegeri parlamentare care vor fi un test de popularitate pentru preşedinta Maia Sandu şi pentru orientarea pro-UE a guvernului susţinut de aceasta. Ea a câştigat alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024 cu ajutorul voturilor din diaspora, dar a pierdut votul intern în favoarea opozantului socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo, transmite Agerpres.
Maia Sandu şi guvernul său au acuzat în repetate rânduri Rusia de imixtiuni electorale, inclusiv tentative de cumpărare de voturi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul de amendare a Constituţiei pentru aderarea viitoare la UE desfăşurate în acelaşi timp anul trecut. Rusia a negat acuzaţiile şi a acuzat de partea sa Occidentul de imixtiuni menite să influenţeze în favoarea preşedintei Maia Sandu procesul electoral despre care Moscova a afirmat că a fost marcat de o represiune fără precedent împotriva opoziţiei şi a presei independente.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.