G4Media.ro

Consiliul European: Liderii nu au ajuns la un acord asupra pachetului de…

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Consiliul European: Liderii nu au ajuns la un acord asupra pachetului de ajutoare de 50 miliarde EUR pentru Ucraina — o nouă întâlnire în ianuarie

Principalul rezultat al acestui summit de iarnă al UE a fost realizat joi: Ucraina și Moldova au primit undă verde să înceapă negocierile pentru aderarea la Uniune, după ce premierul Ungariei Viktor Orbán a părăsit sala reuniunii pentru ca restul de 26 de șefi de guvern să poată fi de acord în unanimitate.

„Suntem însă foarte departe de o extindere efectivă [a Uniunii Europene] către Ucraina”, a declarat Emmanuel Macron vineri, ca răspuns la o întrebare despre preocupările fermierilor europeni. „Orice extindere va necesita o reformă profundă a regulilor comunitare”, a adăugat șeful statului francez.

Cu toate acestea, Viktor Orbán a continuat să blocheze înțelegerea privind cadrul financiar multianual – care ar include 50 de miliarde de euro în ajutoare suplimentare pentru Kiev. Asta înseamnă că se va organiza un summit extraordinar în ianuarie, dedicat special acestei chestiuni.

Ziua de vineri a fost dedicată discuțiilor despre Orientul Apropiat, împreună cu problemele de securitate și apărare puse de agresiunea Rusiei în Ucraina, precum și chestiunilor legate de migrație.

Tot așa, împreună cu Spania, Irlanda și Malta, Belgia a cerut o „dezbatere serioasă” asupra situației din Gaza, îndemnând liderii să facă eforturi pentru a obține o încetare a focului de durată.

În mare însă nu s-a ajuns la un acord cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu și nu a fost redactată nicio concluzie oficială privind războiul Israel-Hamas.

Kremlinul îl laudă pe Viktor Orbán

În marginea summitului, premierul maghiar Viktor Orbán a declarat vineri că decizia liderilor UE de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina a fost o „decizie proastă”, adăugând că el a fost de acord să renunțe doar la dreptul său de veto pentru că va avea de acum înainte multe oportunități de a bloca procesul.

În paralel, Kremlinul a lăudat faptul că Ungaria s-a opus acordului privind pachetul de ajutoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. „Ungaria este o țară suverană, are interesele ei. Și, spre deosebire de multe țări europene, își apără ferm interesele, lucru pe care noi îl apreciem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De asemenea, Kremlinul a estimat că intrarea Ucrainei și a Moldovei în UE ar „destabiliza” Uniunea Europeană, pentru că aceste țări nu „îndeplinesc criteriile”. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a mai considerat că unda verde dată Kievului și Chișinăului de către UE, care a acordat și statutul de candidat Georgiei, are scopul de a „răni Rusia”.

În sfârșit, în marginea summitului, președintele Klaus Iohannis, împreună cu premierul bulgar Nikolai Denkov, s-au întâlnit joi seara cu cancelarul austriac Karl Nehammer și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta viitorul ambițiilor țărilor în spațiul Schengen.

Potrivit lui Denkov, care s-a exprimat în fața corespondenților bulgari, cei patru au discutat despre necesitatea deschiderii granițelor terestre, precum și a spațiului aerian, după ce Austria a semnalat la începutul acestei săptămâni că va lua în considerare ridicarea dreptului de veto asupra aeroporturilor românești și bulgare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...