G4Media.ro

Consiliul Constituţional al Franţei a validat intrarea în vigoare a paşaportului de…

sursa foto: Pexels/ Rafael Guimanares

Consiliul Constituţional al Franţei a validat intrarea în vigoare a paşaportului de vaccinare

Consiliul Constituţional al Franţei a validat vineri cea mai mare parte a dispoziţiilor proiectului de lege controversat care introduce paşaportul de vaccinare în numele „protejării sănătăţii” în contextul epidemiei de COVID-19, transmit AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Textul, adoptat definitiv duminică de parlament, va fi, aşadar, promulgat şi „va permite introducerea sa deplină începând de luni, 24 ianuarie, aşa cum a anunţat premierul” Jean Castex joi, a precizat biroul de presă al guvernului.

Paşaportul de vaccinare le va fi necesar persoanelor peste 16 ani pentru a avea acces la activităţi de timp liber, în restaurante, la târguri, seminarii, în transportul public interregional. Un test negativ nu va mai fi suficient decât pentru accesul în unităţi medicale.

Consiliul Constituţional a cenzurat totuşi posibilitatea pentru organizatorilor mitingurilor politice să le solicite paşaport sanitar participanţilor.

Şaizeci de deputaţi de toate orientările, în frunte cu grupul stângii radicale „Franţa nesupusă”, precum şi senatorii socialişti sesizaseră Consiliul Constituţional, denunţând atingeri aduse libertăţilor fundamentale.

Consiliul a notat că dispoziţiile privind paşaportul de vaccinare „nu ar trebui să fie privite, având în vedere natura locurilor şi activităţilor cărora li se adresează, ca instaurând o obligaţie de vaccinare”.

Măsurile referitoare la acest paşaport „trebuie să fie strict proporţionale cu riscurile sanitare presupuse” şi să li „se pună capăt fără întârziere atunci când nu mai sunt necesare”, proiectul de lege prevăzând o aplicare posibilă până la 31 iulie.

O măsură criticată în mod deosebit de senatorii socialişti a fost validată: posibilitatea verificărilor de identitate de către personalul cafenelelor, restaurantelor, în cinematografe sau săli de teatru în caz de dubiu cu privire la deţinătorul paşaportului.

Consiliul a considerat că nu este vorba despre un control de poliţie administrativă, formulând totuşi „o rezervă de interpretare”: verificarea nu se va putea baza decât pe „criterii care exclud orice discriminare de orice natură între persoane”.

Sursa foto: Pexels/ Rafael Guimanares

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Bravo lor

  2. S-a dovedit clar ca un booster pe cap de vita furajata opreste pandemia. Problema este ca pandemia se repeta la fiecare 4 luni, motiv sa mai bagam in noi un booster.

    • Numai pe dvs nu va oprește, deși spuneți că vi s-ar dovedit boosterul pe cap.

  3. Eronat. Injectarea șeptelului trebuie făcută la cel mult 3 luni de zile.

  4. Intre timp „OMS recomandă să NU li se mai ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării: Măsura este excesivă şi contribuie la stresul social şi economic trăit de state” sigur apare si aici stirea :)) Micron a luat pandemia pe cont propriu, s-a saturat de specialisti.

    • Exact asta am scris si eu, dar comentariul nu apare. Penibil.

    • Cine sunt specialiști dvs, adepții teoriei conspirației?

  5. Da-i, Doamne, gerontofilului mintea cea de pe urma. Amin (Dada)!

  6. Daca nici aia de la OMS care te-au transformat din om in oaie de pivnita nu mai sunt specialisti, atunci cine mai e, d-le Draggy?

  7. Se aștepta cineva la altceva?