G4Media.ro

Consiliul Concurenţei amendează Netcity Telecom SRL cu 460.000 euro pentru abuz de…

Bogdan Chiritoiu vorbeste in timpul conferintei "Cooperarea inter-instituţională în beneficiul mediului de afaceri şi consumatorilor", eveniment organizat de Consiliul Concurenţei, joi, 19 aprilie 2018. Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Consiliul Concurenţei amendează Netcity Telecom SRL cu 460.000 euro pentru abuz de poziţie dominantă

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Netcity Telecom SRL (fostă Netcity Telecom SA) cu amendă în valoare totală de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziţie dominantă, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, citat de Agerpres.

Netcity Telecom SRL este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului Bucureşti, cu scopul principal de găzduire a reţelelor de comunicaţii electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală.

Netcity Telecom SRL deţine o poziţie de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv şi nerestricţionat de a implementa şi administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani.

„Netcity” reprezintă suport pentru reţele de comunicaţii şi trebuie să fie pusă la dispoziţia tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în Bucureşti, în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu.

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul reţelei Netcity a abuzat de poziţia sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile referitoare la: modalităţi de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcţionale (operatorii plăteau invers proporţional cu lungimea de tubeta contractată); obligarea clienţilor de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport; impunerea de branşamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condiţiile în care acestea sunt opţionale pentru clienţi; limitarea opţiunii operatorilor de a instala, în condiţii clare şi transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicaţii (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică) şi durate contractuale mai mari decât doreau clienţii finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) şi plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

„Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creşterea calităţii serviciilor de transmisii de date, cât şi îmbunătăţirea aspectul vizual al oraşului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenţei astfel încât costurile suportate de operatori (şi transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deţine o poziţie de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil faţă de partenerii săi şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru condiţiile de acces la reţeaua sa”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.

În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în perioada 26.11.2013 – 26.10.2016, administraţia Municipiului Bucureşti, prin Primarul General şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condiţiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacţionând), Primăria Bucureşti a încălcat reglementările în domeniul concurenţei (art. 8 din Legea Concurenţei), favorizând continuarea abuzului de poziţie dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice (Legea nr. 159/2016).

„Având în vedere că la ora actuală, în mai multe oraşe din ţară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor reţele de tip „Netcity”, concluziile din acest caz reprezintă o atenţionare pentru toţi actorii implicaţi, companii şi primării”, a mai adăugat Preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei reaminteşte că investigaţia privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Netcity fost declanşată în anul 2016, la plângerea Ines Group SRL, şi a fost conexată cu investigaţia declanşată în luna aprilie a anului 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange SRL.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii.

La sfârşitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică, la care sunt racordate 20.300 de clădiri. Din total, 560 de kilometri de reţea au fost construiţi de Netcity Telecom de la începutul anului 2018 şi până la finalul lui iunie 2019, infrastructură la care au fost racordate 7.500 de clădiri. În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Adel Al-Haddad

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Am picat psihic, iar am probleme cu net-ul. Ce mai conteaza viata ?

    Dar vroiam sa intreb De ce nu nu lasa in pace guvernul Dancila ?

    Ce rau am facut noi ? Pace si Libertate am cerut …

  2. Unii au cerut libertate, altii au vazut o oportunitate in asta sa-i pandeasca pe ceilalti si sa le dea in cap.
    Uite ca azi m-am luminat, am vazut cum RRomania va sparge zidul sonic si iese din latrina, dand la cap.
    Odata spart capul, se toarna vodka si ani buni de-acum incolo se soarbe din sukul burgheziei kapitaliste.
    Ce mishto este sa nu faci nimik si sa te prevalezi de statut de suveran peste shoarecii muratzi.

  3. Mie tot îmi sună a șmen și asta cu amenda… Adică e un monopol privat instituit printr-o lege a statului, gen „pe viață, toți bucureștenii trebuie să le dea bani acestor șmecheri și, tot pe viață, nimeni nu are voie să le facă concurență’, corect?
    După care, când începe lumea să urle, nu le desființăm ălora monopolul ci le dăm amendă.
    400k sunt bani pe care aia ăștia îi fac, fără niciun fel de efort, în mai puțin de un trimestru.

    • Stai, ca e fix invers. Au parteneriat public privat, am citit pe tema asta. Nu iau de la bucuresteni, dau la bucuresteni. Dau in fiecare an procent din venituri primariei, 1 milion de euro sau mai mult. Acum, ca primaria nu vine sa taie cablurile de pe copaci – ca primaria tre sa taie cablurile, nu netcity – dupa ce ei sapa santurile, e alta problema.

  4. RCS&RDS nu merita si ei amendati? Sau firmele securistilor sunt scutite?

  5. statul le-a dat in parteneriat sa faca reteaua si tot statul ii amendeaza ca de ce sunt singurii care fac reteaua. intre timp, la mine la casa au facut reteaua din septembrie, dar cablurile de la rcs sunt tot pe stalpi.