G4Media.ro

Consecințe grave pentru turismul din Bulgaria după falimentul companiei Thomas Cook, care…

Sursa Foto: Facebook/ Thomas Cook

Consecințe grave pentru turismul din Bulgaria după falimentul companiei Thomas Cook, care aducea 450.000 de vizitatori străini anual

Falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook va avea consecinţe grave pentru sezonul turistic 2020 din Bulgaria, a declarat luni seară ministrul bulgar al Turismului, Nikola Angelkova, transmite BTA, citată de Agerpres.

Potrivit oficialului bulgar, numărul de turişti pe care Thomas Cook îi aduce în fiecare vară în Bulgaria variază între 350.000 şi 450.000. Aceasta în condiţiile în care anul trecut Bulgaria a fost vizitată de un număr total de 9,2 milioane turişti străini.

În paralel, Ambasada Marii Britanii la Sofia a anunţat că în prezent există 2.500 de clienţi ai Thomas Cook care au rămas blocaţi în Bulgaria.

Angelkova a mai spus că marţi urmează să aibă loc o reuniune de lucru cu participarea proprietarilor de hoteluri, a tour-operatorilor care lucrează cu Thomas Cook, precum şi cu Ambasada Marii Britanii la Sofia şi cu Agenţia pentru protecţia consumatorilor, pentru a discuta posibilele consecinţe care ar putea apărea de pe urma falimentului Thomas Cook.

Autoritatea aeronautică civilă din Marea Britanie a trimis deja Ministerului Turismului din Bulgaria un formular special care va fi distribuit către toate cele 6.000 de hoteluri din Bulgaria care lucrează cu Thomas Cook, pe baza căruia hotelurile vor putea să solicite despăgubiri pentru plăţile datorate şi să îşi acopere costurile.

Directorul Institutului pentru analize şi evaluări în turism din Bulgaria, Roumen Draganov a apreciat că falimentul Thomas Cook este un eveniment major care va avea consecinţe greve asupra industriei turismului din Bulgaria, în condiţiile în care tour-operatorul britanic este responsabil pentru mai mult de jumătate din zborurile spre şi dinspre aeroporturile Varna şi Burgas.

Potrivit lui Draganov, consecinţele negative ar putea apărea din două direcţii. Pe de o parte, Thomas Cook are datorii către hotelurile din Bulgaria pentru că plăţile pentru sejururile overnight sunt efectuate la 60 de zile după şedere, ceea ce înseamnă că în prezent trebuie făcute plăţile pentru şederile din lunile iulie şi august.

Pe de altă parte, vacanţele de la sfârşit de sezon vor fi anulate la fel ca şi contractele pentru sezonul 2020.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în „lichidare imediată”.

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei.

Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.

Sursa Foto: Facebook/ Thomas Cook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Prima mare victima a Brexitului, vor urma si altii. Chestia asta nu se spune cu subiect si predicat in Marea Britanie, asa cum nici inainte de votul pentru Brexit nu s-a vorbit deloc despre problema granitei cu Irlanda de Nord, sau despre independenta Scotiei. Nici nu s-a vorbit despre deficitul de medicamente importate din UE, sau despre deficitul de produse alimentare proaspete (fructe si legume) tot din UE, care vor urma. Nici despre lipsa fortei de munca care deja se simte nu s-a vorbit, oamenii nu mai vor sa vina sa munceasca in UK fiindca lira a scazut, e la egalitate cu euro, si se tem ca va scadea si mai tare, si in plus e o gramada de bataie de cap cu tot felul de documente necesare pentru rezidenta.
    Inainte de votul pentru Brexit filmau mereu sate sarace din Romania, si oameni foarte saraci, romani si tigani, care toti voiau sa munceasca in UK. Dupa ce s-au ridicat restrictiile stateau la aeroport sa filmeze cum navalesc romanii si bulgarii, ridicol, au filmat un singur roman care deja avea aranjat un loc de munca la o spalatorie.
    Astept sa vad care va fi urmatoarea mare companie care intra in faliment…

  2. Din articol rezulta ca din totalul turistilor straini care viziteaza anual Bulgaria, doar vreo 4 sau 4,5% foloseau agentia lui Cook.
    Mi se pare total deplasata temerea ca turismul bulgar va suporta „grave consecinte”.
    Proportia se pastreaza, iar cele 6000 de hoteluri vor avea pierderi tot numai de 4-5% din incasari (in cel mai rau caz).
    Cel mai mult vor avea de suferit miile sau chiar zecile de mii de angajati ai firmei Cook pt ca risca sa ramana pe drumuri.
    E o spaima falsa, ca si cum ai sustine ca un aeroport international intra in criza daca o linie aeriana , chiar si una importanta, da faliment.
    Se schimba tablita de la ghiseu si gata povestea.
    Concurenta nu doarme!

  3. Sa-mi fie iertat dar niciodata nu am inteles de ce trebui cineva sa-mi organizeze vacanta in epoca internetului si a platilor online. Merg de peste 15 ani exclusiv in organizare proprie in toata Europa si nu numai si sunt convins ca am avut tot timpul conditii mai bune decat ceea ce mi-ar fi oferit un operator de turism. Sincer nu vad utilitatea existentei unor astfel de companii, nu ma mira faptul ca au falimentat, ma mira ca inca exista altii care functioneaza. Dar poate e doar o viziune proprie.

  4. partea buna, preturi mai mici pt noi…