G4Media.ro

Concluziile Consiliului Uniunii Europene după raportul MCV: România trebuie să restabilească ritmul…

Concluziile Consiliului Uniunii Europene după raportul MCV: România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor și să acționeze prompt/ Până când rămâne MCV în vigoare

Consiliul Uniunii Europene, din care fac parte miniștrii statelor membre, a adoptat concluziile după prezentarea ultimului raport în cadrul Mecansimului de Cooperare și Verificare (MCV). ”România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor și să acționeze prompt, în special în ceea ce privește recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independența sistemului judiciar și reforma sistemului judiciar, combaterea corupției la toate nivelurile, precum și referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport”, se arată în documentul adoptat miercuri, 12 decembrie.

Consiliul UE mai arată în concluzii că MCV rămâne în vigoare ”până la îndeplinirea satisfăcătoare a tuturor obiectivelor de referință respective prin intermediul unui proces de reformă substanțial și durabil”. Până atunci, Consiliul invită Comisia Europeană să își continue raportarea, următoru raport MCV pe România și Bulgaria fiind așteptat în a doua jumătate din 2019.

Amintim că raportul MCV privind Justiția și lupta anticorupție din România, făcut public pe data de 13 noiembrie de Comisia Europeană, este cea mai dură și nefavorabilă evaluare a țării noastre de la intrarea în Uniunea Europeană. Executivul comunitar critică fără menajamente acțiunile în forță ale coaliției PSD-ALDE împotriva independenței Justiției și a luptei anticorupție, motiv pentru care a impus României opt recomandări suplimentare față de cele 12 transmise în ianuarie 2017. (Vezi detalii aici)

Vezi mai jos concluziile Consiliului UE referitoare la România

6. Reamintind performanța pozitivă importantă a României în cadrul mecanismului în anii precedenți, Consiliul subliniază importanța absolută a garantării și a consolidării în continuare a progreselor obținute până acum. Consiliul ia act de faptul că raportul Comisiei evidențiază o serie de îngrijorări serioase și de evoluții negative care au pus sub semnul întrebării caracterul ireversibil și durabil al reformelor. Pentru a pregăti terenul pentru o încheiere cu succes a mecanismului pentru România în viitorul apropiat, evoluțiile negative și îngrijorările evidențiate în raport trebuie abordate în totalitate și în mod decisiv, inclusiv prin aderarea la recomandările formulate de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei și GRECO și prin îndeplinirea tuturor recomandărilor-cheie făcute de Comisie.

7. România trebuie să restabilească ritmul pozitiv al reformelor și să acționeze prompt, în special în ceea ce privește recomandările-cheie suplimentare formulate de Comisie referitor la independența sistemului judiciar și reforma sistemului judiciar, combaterea corupției la toate nivelurile, precum și referitor la alte aspecte privind integritatea subliniate în raport. În acest context, Consiliul reafirmă importanța unui angajament politic fără echivoc, constant și cuprinzător față de îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul mecanismului, inclusiv, în special, a unui consens politic de a respecta independența sistemului judiciar în conformitate cu recomandările-cheie făcute de Comisie. În acest context, Consiliul subliniază, totodată, importanța Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

8. Consiliul se așteaptă în continuare ca Bulgaria și România să respecte pe deplin toate recomandările-cheie rămase, corespunzătoare fiecărei țări, incluse în rapoartele Comisiei, a căror îndeplinire va conduce la încheierea provizorie a obiectivelor de referință individuale, cu excepția cazului în care evoluțiile din țările respective pun sub semnul întrebării sau inversează în mod clar cursul progreselor înregistrate. Reamintind faptul că rapiditatea procesului va depinde exclusiv de progresele realizate de Bulgaria și, respectiv, de România, Consiliul observă că, în măsura în care toate obiectivele de referință respective sunt îndeplinite în totalitate într-un mod ireversibil și durabil în viitorul apropiat, mecanismul ar trebui ulterior încheiat. În acest context, Consiliul subliniază că, pentru ca obiectivele de referință să fie închise, toate recomandările-cheie aferente ale Comisiei ar trebui să fie îndeplinite.

9. Consiliul reafirmă că mecanismul de cooperare și de verificare continuă să aibă un rol determinant în realizarea de progrese. Acesta rămâne un instrument adecvat de sprijinire a Bulgariei și a României în eforturile lor respective de reformă, astfel încât fiecare dintre ele să înregistreze rezultatele concrete și durabile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor mecanismului. Consiliul reamintește că este dispus în continuare să sprijine eforturile Bulgariei și României în acest sens prin asistență din partea UE și la nivel bilateral. Până la îndeplinirea satisfăcătoare a tuturor obiectivelor de referință respective prin intermediul unui proces de reformă substanțial și durabil, aspect pe care Consiliul îl așteaptă în acest cadru, mecanismul rămâne în vigoare. Până atunci, Consiliul invită Comisia să își continue raportarea și așteaptă cu interes următoarele rapoarte ale acesteia privind Bulgaria și România, prevăzute pentru a doua jumătate a anului 2019. Consiliul salută intenția Comisiei de a continua monitorizarea atentă a situației din Bulgaria și România și de a informa cu regularitate Consiliul în acest sens.

Citește aici documentul integral, inclusiv referirile la Bulgaria

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Actioneaza promt cu mafia din Parlament, Judecatorii, Tribunale si alte institutii afiliate.

  2. Pe cine intereaza aceste comentarii venite de la dusmanii patriei?
    O ruda are 92 de ani, a votat cu psd pentru ca i-au dat un aparat de radio si o umbrela.
    Acum ma intreaba de ce nu mai apare la televizor olguta pentru care are o afinitate deosebita de cind a anuntat majorari la pensii.

    • D-le Caragiale, spuneti-i rudei dvs. de 92 de ani ca pensiile s-ar putea sa nu mai fie platite, cel putin in prezent sunt platite din fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului, si e prima data in ultimii 29 de ani cand se intampla asta. Cat despre olguta, mai bine s-o uite, cred ca va avea alta treaba decat sa apara pe la tv.

  3. De doi ani, Romania trebuie sa, trebuie sa, trebui sa….

  4. CONCLUZIE „ROMANIA SI DE CU SEAMA POLITICIENI ,DE LA TOATE NIVELURILE:LOCALE ;JUDETENE ;NATIONALE , AU AJUNS SA FIE ALESE CELE M-AI JALNICE CA SI CALITATE, IN ANUL 2016 LA ALEGERI : DEOARE CE ROMANII NU S,AU PREZENTAT LA VOT , DOAR ; 4 – 6 MILIOANE DI TOTALUL DE 18 – 20 DE MILIOANE ??????????CU MICI ESCEPTI TOTI AU VOTAT PSD SAU ALDE DEOARECE LI SA PROMIS ;PENSI ,M-AI MARI SI AU M-AI VOTAT ,SLUGILE PSD SAU ALDE . DECI ,NE MERITAM SOARTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Băi handicapatule și analfabetule, mai du-te pe la școală ,lasă-i pe alții, care știu să scrie, să-i pupe în cur pe procurori, pe Ioha și pe imbecilii din opoziție. Muieeeeeeee #rezist !

    • Muieee #psd si muieeee dragnea !