G4Media.ro

Comunitatea Declic a depus la Senat o petiţie semnată de 120.000 de…

Inquam Photos / Octav Ganea

Comunitatea Declic a depus la Senat o petiţie semnată de 120.000 de persoane, prin care se cere demisia lui Meleşcanu

Mai mulţi reprezentanţi ai comunității Declic au depus marți, la Senat, o petiţie semnată de 120.000 de persoane, în care se solicită demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, transmite Agerpres.

Demersul are loc în contextul în care la Senat se dezbate moţiunea simplă „26 mai vă cere demisia, domnule Meleşcanu!”, iniţiată de 34 de senatori PNL, USR şi PMP.

„E vorba de o petiţie pe care am iniţiat-o pe 26 mai, frustrat de faptul că nu puteam să fac nimic, îi vedeam pe prietenii mei din afară cum stau ore întregi la coadă la vot. S-au strâns 124.000 de semnături şi am venit astăzi, în Parlament, să i le arătăm domnului ministru (n.r. – Teodor Meleşcanu) poate totuşi îşi dă demisia în al 13-lea ceas. Dacă nu este demis de doamna prim-ministru, cineva ar trebui totuşi să repare această nedreptate, este un drept fundamental constituţional la vot şi am venit aici ca reprezentant al tuturor acestor 120.000 de oameni în organul suprem reprezentativ al ţării, să aducem aminte parlamentarilor că cetăţenii aleg să voteze şi ei după mintea cetăţenilor şi nu după partidele pe care le reprezintă”, a declarat Cosmin Pojoranu, iniţiator al acestei petiţii.

„Eu am făcut petiţia asta în nume personal, sunt un cetăţean, (…) iar platforma pe care am folosit-o aparţine celor de la Declic, ei au această platformă pe care se pot strânge foarte uşor petiţii”, a precizat el.

În opinia sa, explicaţiile pe care le-a dat Meleşcanu pentru eşecul votului din diaspora sunt „pur şi simplu ridicole”.

„În asemenea funcţie nu mai e nicio scuză. Pentru a doua oară se întâmplă, şi în 2014 tot el a fost ministru în turul II, explicaţiile sunt pur şi simplu ridicole. E vorba de simplul fapt că au fost pur şi simplu depăşiţi de situaţie. Mai avem şase luni să ne organizăm pentru alegerile viitoare şi e timpul să facem ceva acum”, a susţinut Pojoranu.

Cât priveşte votul prin corespondenţă, el a spus că acesta a mai fost încercat şi a fost „foarte slab promovat”, acesta avansând propunerea de a optimiza anumite elemente logistice, precum numărul de ştampile, cel de urne şi reducerea birocraţiei.

„E o procedură birocratică, mulţi români se tem cumva de a-şi da datele statului, că dacă le cere statul impozite pe veniturile pe care le câştigă în afară. Cred că au fost, dacă nu mă înşel, câteva mii, nu ştiu dacă 3.000 sau 8.000 de oameni care au reuşit să voteze prin corespondenţă, o cifră foarte mică. Soluţia, până la votul electronic şi cel prin corespondenţă, care sunt nişte idei bune, sunt de secolul XXI şi trebuie să începem dialogul, până atunci pot fi optimizate anumite elemente logistice, e vorba doar de voinţă politică. Sunt trei mici chestii care se pot face: mai multe ştampile, mai multe urne, mai puţină birocraţie – scris de mână – şi respect pentru cei care stau la coadă”, a conchis Pojoranu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...