G4Media.ro

Compania de termoficare din Timişoara a fost amendată cu 21 de milioane…

Sursa Foto: Frames

Compania de termoficare din Timişoara a fost amendată cu 21 de milioane de euro pentru neachiziţionarea de certificate de CO2 / Fritz: Este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic

Administraţia Fondului pentru Mediu a amendat compania de termoficare din Timişoara, Colterm, cu suma de aproximativ 21 de milioane de euro pentru că nu a achiziţionat certificate de CO2. Administraţia locală anunţa, anterior, că va contesta această amendă. „Amenda primită de Colterm este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic”, a afirmat primarul Dominic Fritz, relatează News.ro.

La sfârşitul lunii aprilie, compania de termoficare din Timişoara, Colterm, nu a cumpărat decât 70.000 din cele 270.000 de certificate aferente emisiilor de CO2. Marţi, Administraţia Fondului de Mediu a amendat Colterm cu aproximativ 21 de milioane de euro, bani pe care compania de termoficare din Timişoara nu îi deţine.

Conform documentului, pentru a nu ajunge în această situaţie, Colterm ar fi trebuit să mai cumpere 201.463 din certificatele pentru emisii de CO2, aferente anului 2020. Faptul că acestea nu au fost achiziţionate până în 30 aprilie a atras după sine o amendă de aproape 107 milioane de lei, ceea ce înseamnă peste 21 de milioane de euro.

În plus, compania are în continuare obligaţia de a cumpăra certificatele restante, a căror valoare se ridică la aproximativ 44 de euro pe bucată.

Conform Codului de procedură fiscală, împotriva acestei sancţiuni se poate face contestaţie, care se depune în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sancţiunea decăderii.

”Amenda primită de Colterm este sancţiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetenţă şi clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda priveşte şi modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situaţia. A îndatorat fiecare timişorean către Colterm şi a ascuns cetăţenilor adevărul despre finanţele companiei. Eu nu voi face acelaşi lucru. De când sunt primar am început să achităm nu doar subvenţiile actuale, din care s-a plătit gaz, ci şi datoriile istorice către Colterm şi creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranşă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerinţele UE, în acest moment”, a transmis primarul Dominic Fritz, într-un comunicat de presă.

Edilul a spus că nu a găsit bani în bugetul anului trecut pentru plata datoriilor.

”Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar preţul certificatelor s-a dublat de atunci. Mai există şi 70 milioane facturi neplătite la EON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment. În ultimele două luni am discutat cu membrii guvernului, cu vicepremierul Dan Barna şi cu premierul Florin Câţu, o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care urma să mai plătim o tranşă din datoriile istorice. Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut şi angaja investiţii”, a mai transmis Fritz.

Dominic Fritz a dat vina pe preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, care recent anunţase că Guvernul a alocat o sumă de bani pentru achiziţionarea de certificate pentru emisii de CO2, şi a spus că acest lucru a avut ca efect blocarea demersurilor.

”Tot acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook în care se lăuda că a rezolvat problema banilor. Publicitatea făcută în jurul acestor discuţii, purtate până în acel moment, cu discreţie şi responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că, pentru preşedintele Consiliului Judeţean, a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook şi în partid decât Timişoara. Cei 106 de milioane de lei primiţi amendă se adaugă celor 320 de milioane, pe care Colterm le datorează statului şi furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primeşte amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat şi la Oradea, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic. Timişoara are în continuare nevoie de susţinerea guvernului în faţa acestor datorii istorice uriaşe care ameninţă, în mod direct, dezvoltarea oraşului”, a mai transmis Fritz.

Primarul municipiului Timişoara este convins că există un viitor pentru termoficarea centralizată a oraşului.

”Spun cât se poate de clar: vremurile în care Colterm trăia, necondiţionat, pe banii primăriei au trecut. În acelaşi timp, cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timişoarei. În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timişoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziţiei verde europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării şi prin PNRR. La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă şi economic şi ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie şi căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noştri”, mai transmite Dominic Fritz.

Sursa Foto: Frames

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Cum vine asta, la amenda de tipul 10% din cifra de afaceri nu se poate plati in 3 zile cu jumatate din minim?
    Ce hoti!

  2. Aruncatul vinei a devenit un clișeu marca plusere, de vină pentru incompetența pluserista sunt toți, chiar și extratereștrii antici.

    • Ce a făcut PNL/PSD pentru România? Nimic. Dacă nu eraţi lichele, acum România ar fi fost o ţară normală.

    • o tara ca afara nu se construieste cu lacheii sf. bruxelles, deci exclus ca pluseristii sa faca o tara ca afara vreodata , fiindca cu slugi se poate construi maxim o colonie :))

    • @Putin fanatic gretos, parcă USR trebuia să salveze România, nu?

      Au venit la ciolan, unde-i salvarea?
      Fanatici ca tine au văzut politicieni mesianici în impostorii ăia.

  3. cine este actionarul colterm , nu primaria? sau consiliul judetean ? in articol nu se spune
    cine este actionarul majoritar al colterm este si vinovatul ca directorul este pus de actionarii
    si deci el este vinovatul principal

    • Acționarul Unic al Colterm este Consiliul Local al Municipiului Timișoara (informatia se gaseste pe site-ul Colterm, in sectiunea „hotarari AGA” ).

      Sancțiunea este pentru 20 de ani, timp în care componența Consiliului Local s-a schimbat de N ori. Un audit financiar și operațional ar trebui să scoată la iveala ce firme au capușat această companie de stat, ce indivizi sunt responsabili de managementul defectuos și ce consilieri au dormit în papuci, prin rotație, 20 de ani.

  4. Până acum aproximativ o lună a fost o conducere exclusiv liberală. Un director „independent” și un Consiliu de Administrație cu carnet de partid galben. Mare specialistă în termoficare a fost doamna Oana Șandru, soția deputatului PNL Cosmin Șandru și fiica domnului Constantin Dinulescu. După schimbarea CA-ului, domnul deputat a devenit foarte vocal și critic. Domnul Dinulescu este patronul firmei DCM Group…un fel de TelDrum de Banat, care a construit o stație de beton și asfalt pe o parte din terenul… Colterm-ului. Merită o anchetă jurnalistică referitoare la contractele de sute de milioane de lei din ultimii ani ale DCM Group cu primăria Timișoara și primăriile PNL și PSD din județ. Din păcate presa locală tace mâlc.

  5. Salut !
    sunteti curiosi cata birocratie, numeric vorbind, este
    parcata in Colterm ?
    Plus, este o plasa de interese si cumetrii, incat, oriunde atingi plasa, vibratia se propaga, ….pana in parlament !
    Nicio sansa de redresare !
    Amin!

  6. Certificatele verzi sunt dovada coruptiei politice la nivelul conducerii ONU si al UE. Este o taxa discriminatorie. Urmeaza noxelele de la arerul expirat pe nas, gura au prin gaura din ***.