G4Media.ro

Comisia Europeană va lansa miercuri o dezbatere amplă privind inteligenţa artificială

Foto: Pixabay.com

Comisia Europeană va lansa miercuri o dezbatere amplă privind inteligenţa artificială

Comisia Europeană va lansa miercuri o amplă dezbatere cu privire la inteligenţa artificială, în vederea reglementării unui sector aflat în plină dezvoltare şi dominat în mare parte de SUA şi China, informează AFP, preluată de Agerpres.

După ce va fi consultat toate părţile vizate – companii, sindicate, societate civilă, guvernele celor 27 de ţări membre – executivul UE speră să prezinte spre finalul anului o propunere legislativă.

Printre subiectele sensibile se află recunoaşterea facială în masă. ”Ceea ce am văzut la Hong Hong Kong m-a înspăimântat cu adevărat”, a spus vicepreşedintele executiv al CE Margrethe Vestager, responsabilă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

În timpul manifestaţiilor de amploare contra Beijingului, ”oamenii au primit un mesaj pe smartphone: ‘Ştim că sunteţi acolo, ar trebui să vă întoarceţi acasă’. Acesta nu este un sprijin pentru libertatea de asociere sau de exprimare”, a deplâns reprezentanta executivului UE.

Pe de altă parte, recunoaşterea facială este deja utilizată pe scară largă în multe domenii, de exemplu pentru a-ţi debloca smartphone-ul sau pentru a trece rapid prin controalele din aeroport.

Margrethe Vestager se gândeşte la o interdicţie, care ar avea nevoie de sprijinul statelor membre, şi preconizează un amplu proces de consultări.

Fostul ministru al finanţelor danez, care pe lângă domeniul digital se ocupă şi de respectarea regulilor concurenţei în UE, a insistat pe faptul că de orice viitoare reglementare vor trebui să beneficieze nu doar marile companii, ci şi întreprinderile mici şi mijlocii.

”Va trebui să găsim mijloace pentru ca micile firme ambiţioase care vor să lucreze în aceste domenii să poată face asta în mod efectiv”, a explicat Vestager.

La 12 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care solicită un set solid de drepturi pentru a-i proteja pe consumatori în contextul inteligenţei artificiale şi al proceselor decizionale automatizate. Documentul atrage atenţia asupra mai multor provocări care decurg din dezvoltarea rapidă a tehnologiilor legate de inteligenţa artificială şi procesele decizionale automatizate, cu un accent special pe protecţia consumatorilor.

PE a solicitat o schemă de evaluare a riscurilor în cazul inteligenţei artificiale şi al proceselor decizionale automatizate şi o abordare comună a UE care să contribuie la asigurarea beneficiilor acelor procese şi la reducerea riscurilor în întreaga Uniune.

În rezoluţie, eurodeputaţii au îndemnat Comisia Europeană să prezinte propuneri pentru a adapta normele de siguranţă ale UE pentru produse (de exemplu, în cazul directivelor privind echipamentele tehnice şi siguranţa jucăriilor) astfel încât să existe garanţia că utilizatorii şi consumatorii sunt informaţi în legătură cu modul de utilizare a acestor produse şi sunt protejaţi de vătămări, iar în acelaşi timp producătorilor le sunt clare obligaţiile care le revin.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. SUA si China sunt in fata, dar UE vrea sa vorbim discutii.
    Cel mai prost din clasa vrea sa discute cum sa se imparta premiile 🙂

  2. Legislatia UE nu va ajuta cu nimic, ba mai complica si mai mult lucrurile, pentru simplul motiv ca toata discutiile actuale se bazeaza pe o uriasa confuzie generata de firmale mari. De fapt vorbim de diverse forme de AUTOMATIZARE, atat. Deci relatia automatizarii cu drepturile omului.

    Termenul de „Inteligenta Artificiala” nu are ce cauta in aceasta discutie. Termenul este unul stupid, o constructie verbala facuta de ingineri care nu inteleg notiunea de Inteligenta (cine vrea sa inteleaga aceasta notiune, sa intre in Cognitive Sciences – Psihologie, Neurobiologie (si Biologie in General), Antropologie, Lingvistica, Filozofie si … fundamentele matematice ale Informaticii (alea uitate de „virtuosii” actuali din IT care, incurcati in idiosincraziile din domeniul lor super-specializat se cred genii universale).

    Este vorba de aceeasi ingineri care numesc „neuron” un punct de information processing, adica ceva de cateva zeci de mii de ori mai putin complex decat un neuron adevarat (ala biologic) si apoi poreclesc un set automatizat de puncte de processing drept „artificial neural networks”, si au ajuns sa se ia in serios atat de tare incat nu-si mai dau seama nici cat de ridicoli au devenit, nici ca sunt intr-un drum infundat (chiar inginereste vorbind). Iar faptul ca nu pot sa monitorizeze toate operatiile statistice facute intr-un „neural networks” (mai ales ca acuma-s devenite „convoluted neural networks”, adica pe mai multe straturi etc, si datorita numarului prea mari de operatii statistice facute posibile de forta de computing bruta, au ajuns sa divinizeze aceasta incertitudine pana intr-acolo incat sa o numeasca „inteligenta”. Adica sa te tavalesti pe jos de ras, dar te pui cu „geniile” ?!