G4Media.ro

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creşterea preţurilor energiei

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creşterea preţurilor energiei fără să încalce regulile blocului comunitar, a anunţat miercuri Executivul UE, în condiţiile în care consumatorii se confruntă cu creşteri puternice ale facturilor în apropierea iernii, transmite Reuters, citată de News.ro.

Preţurile energiei au crescut puternic în Europa, de peste trei ori în Spania şi alte ţări.

Comisarul pentru energie Kadri Simson a spus că Bruxelles-ul va crea recomandări pentru a ajuta ţările să ia măsuri faţă de creşterea preţurilor, în următoarele săptămâni.

”Am propus astăzi miniştrilor să creăm un set de măsuri mai structurat, care considerăm că va fi util tuturor statelor membre pentru a rezolva situaţia actuală”, a declarat Simson miercuri, în urma întâlnirii miniştrilor Energiei din ţările UE.

Setul va ajuta guvernele să evalueze opţiunile pentru a răspunde rapid creşterilor de preţuri în cadrul regulilor UE”, a spus Simson, adăugând că pot reduce taxa pe valoarea adăugată şi accizele sau să utilizeze spirijinul direct pentru a proteja consumatorii de costurile mari.

Preţurile de referinţă ale gazelor din Europa au crescut cu peste 250% din ianuarie, pe fondul redeschiderii economiilor în jurul lumii, după carantinele legate de Covid-19, cererea mare din Asia reducând livrările în Europa. Creşterile au transmis unde de şoc în industriile dependente de gaze, care includ de la generarea de energie la producătorii de dioxid de carbon utilizat în producţia de alimente.

Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creşterea preţurilor.

Luni, Spania a solicitat Comisiei să ofere opţiuni pentru modalităţile prin care statele UE ar putea răspunde şi a sugerat reformarea pieţei de energie electrică a blocului.

Simson a spus că structura pieţei europene a energiei electrice nu a contribuit la creşterea preţurilor şi că preţurile angro ale energiei electrice reprezintă doar o treime din facturile consumatorilor, taxele şi alte elemente constituind restul.

Spania, Italia, Grecia şi alte ţări planifică deja măsuri naţionale, variind de la subvenţii la plafoane de preţuri, cu scopul de a proteja cetăţenii de creşterea costurilor pe măsură ce economiile se recuperează din pandemia de Covid-19.

Germania a declarat că nu vede necesitatea unei intervenţii guvernamentale pentru a contracara creşterea preţurilor la gaze.

Îngrijorările legate de creşterea costurilor energiei ar putea încuraja oponenţii planului Comisiei de a lansa o nouă piaţă a carbonului pentru clădiri şi sectorul transporturilor, măsură pe care unele ţări ale UE şi parlamentarii au avertizat că ar creşte facturile consumatorilor.

Bruxelles-ul a declarat că creşterea preţurilor ar trebui să încurajeze ţările să accelereze renunţarea la combustibilii fosili.

„Trebuie să facem paşi decisivi în direcţia corectă folosind propriile resurse disponibile la nivel local – trebuie să ne reducem dependenţa de combustibilii fosili”, a declarat ministrul sloven al infrastructurii, Jernej Vrtovec, care a condus şedinţa ministerială de miercuri.

Ministrul austriac pentru climă şi energie, Leonore Gewessler, a declarat că o trecere mai rapidă la sursele regenerabile de energie va face UE ”mai rezistentă la fluctuaţiile preţurilor pe termen lung”.

În Marea Britanie, oficialii au declarat că creşterea preţurilor gazelor ar forţa mai mulţi furnizori britanici de energie să renunţe la afaceri şi industria trebuie să se pregătească pentru probleme prelungite. Mai mulţi furnizori de energie şi-au încetat deja activitatea.

sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cam târziu s-au gândit birocrații de la Bruxelles că ar putea elabora un set de măsuri să… bla bla bla

  2. Vai, dar nu pot sa cred ca face asa ceva Comisia Europeana!!
    Pai, nu mai vobim despre „o piata libera”, cum ne sfida zombiiticul aventurier acum cateva zile cand refuza orice masura care sa ajute CETATENII in scandalul Facturilor umflate si al Exploziei preturilor la Energie?!!

  3. Fac orice, numai sa o lase mai moale cu masurile ecologice aberante, care au un impact serios in pretul final nu fac!