G4Media.ro

Comisia Europeană, somată din nou de Parlamentul European să propună reintroducerea temporară…

Comisia Europeană, somată din nou de Parlamentul European să propună reintroducerea temporară a vizelor pentru americani, din cauză că românii, ciprioții, bulgarii și croații nu pot călători fără vize în SUA

Eurodeputații solicită Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislația UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE și SUA, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă din București al Parlamentului European.

Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

  • Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români au încă nevoie de viză pentru a intra în SUA
  • Comisia este obligată să propună suspendarea exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA; atât PE, cât și Consiliul o pot bloca
  • Actul juridic care reintroduce obligația de a deține viză pentru resortisanții SUA ar fi trebuit depus cu mai mult de patru ani în urmă

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

”Discriminarea la care sunt supuși cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români care călătoresc în SUA este inacceptabilă. Respectând principiul fundamental al solidarității între membrii UE, solicităm Comisiei să acționeze în conformitate cu legislația europeană și să prezinte o propunere de suspendare a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA. Va fi apoi la latitudinea Parlamentului și a Consiliului să evalueze consecințele politice ale acestei acțiuni”, a declarat Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni. Atât Parlamentul European, cât și Consiliul ar putea formula obiecții cu privire la un astfel de act (articolul 290 alineatul (2) din Tratatul UE).

Situația lipsei reciprocității care afectează Bulgaria, Croația, Cipru și România a fost adusă în discuție în mod oficial la 12 aprilie 2014 (la momentul respectiv, Polonia a fost, de asemenea, afectată, însă cetățenii polonezi pot călători fără viză în SUA de anul trecut), astfel încât termenul limită pentru acțiune din partea Comisiei a expirat la 12 aprilie 2016.

Parlamentul a solicitat deja Comisiei să respecte normele în cadrul unei rezoluții adoptate în plen în martie 2017.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Le este frica..ar iesi un scandal..ar avea Trump suportul populatiei ….pentru revizuirea atitudinii ceva taxe suplimentare pentru anumite produse germane sau frantuzesti…

    • Trolul agramat care bolborosește din bideu are impresia că bătrânul maimuțoi senil mai are alt ”suport” decât bara de susținere, atunci când coboară scările. E firesc, dacă nu scoate capul afară din zoaie, să vadă ce e în jur.

  2. Politicos ar fi, intai destructurarea traficantilor romani de carne vie, aderarea Romaniei la spatiul Schengen, inchiderea MCV-ului cu respectarea statului de drept, si apoi calatoria in SUA fara vize.

  3. Apreciem grija europenilor pentru cetatenii romani, insa aveti grija sa nu-i speriati pe americani. Am imresia ca PE n-a inteles pana acum de ce inca avem nevoie de viza. Sa le explice cineva ca n-are nimeni nimic cu noi in SUA, ci dimpotriva, vor sarbatori atunci in zua cand fratii lor romani vor scapa de vize.

    • Spre deosebire de Schengen, unde nu ne lasa din motive de stat de drept, americanii nu ne primesc din motive de saracie. Le e frica ca ramanem acolo pentru ca avem venituri mici.

      Bine, la americani motivul oficial e ca nu avem rata de respingere sub 3%. Dar respingerile le fac din cauza veniturilor solicitantilor. Deci cat timp suntem saraci, nu vom ajunge niciodata la rata de respingere sub 3%.

  4. Lasand sperantele, aceasta devarsare de date catre Schengen, ca ce?

  5. Fan SUA dar aici reciprocitatea se impune. Trump nu s-a sfiit sa critice si chiar sa intimideze membrii Nato pentru ca nu aloca 2% din pib pentru securitate si pe buna dreptate.
    Trebuie spus clar si raspicat cand lucrurile nu sunt in echilibru intr-o relatie si aici clar nu sunt.

  6. Sunt si asa destul de multi tzigani aici. In Houston, acum vreo doua saptamani, doua pirandele in fata la Target, cu un panou „sa moara copiii mei”, le-am intrebat in romaneste de unde sunt, si urgent au inceput sa se vaite „ca sh domnu ai venit aice sa faci bani ca sh noi”….. Mniezaii mami voastre de pesedisti cu fuste inflorate, zyklonB e tot ce ne mai scapa de voi.

  7. Nu va functiona. Lobbyul nu va lasa sa se intample iar daca baga vize, americanii o sa bage vize pentru toti europenii. Daca Trump este reales va atrage atentia si furia lui cu siguranta. In al doilea mandat va avea libertate completa de miscare, adica poate sa supere si baza WASP care nu ar fi de acord cu asa ceva. MAE/DIE trebuie sa convinga congressmanii americani unu cate unu ca suntem cat de cat ok si ca pot ridica vizele.

  8. Oficialii astia europeni isi pierd timpul de pomana. Eu, adevaratul reprezentant al Romania, complet si corect definit, declar ca-mi bag ceva in vizele lor. Nu l-am deranjat pe Pompeo cu prostii dintr-astea. Eu si familia luam viza cand vrem, si de restul mi se barlare. Nu se face sa superi inaltul oaspete, si nici grasul oaspete, cu asemenea cereri.

    Mai vedem noi in 5 ani cine e jmeker pe Brusel, fraere.