G4Media.ro

Comisia Europeană clarifică cum pot plăti legal companiile din UE pentru gazele…

Sursa foto: European Council

Comisia Europeană clarifică cum pot plăti legal companiile din UE pentru gazele ruseşti, fără să încalce sancțiunile impuse Rusiei de către blocul comunitar

Comisia Europeană (CE) a confirmat cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile impuse Rusiei de către blocul comunitar, conform unui document actualizat consultat de Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Conform documentului actualizat consultat de Reuters, Comisia Europeană a confirmat poziţia sa anterioară conform căreia sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată, şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Aproape toate contractele de achiziţii ale firmelor din UE cu Gazprom sunt în euro sau dolari.

În 27 aprilie, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată.

Companiile trebuie să precizeze clar că atunci când plătesc în euro sau dolari, consideră deplin îndeplinite obligaţiile lor conform contractelor existente. Trebuie să se înţeleagă că „astfel de plăţi în moneda respectivă despovărează operatorul economic de obligaţiile de plată conform acelor contracte, fără orice acţiuni suplimentare din partea lor privind plata”, se arată în document.

Îndeplinindu-şi obligaţiile odată ce depozitează euro sau dolari, o companie ar putea evita să fie implicată în tranzacţii cu Banca Centrală a Rusiei, care este pe lista entităţilor sancţionate, şi care ar putea fi implicată în convertirea euro în ruble.

Sursa foto: European Council

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci UE a acceptat tacit plata in ruble. Pentru ca banca aia este banca Gazprom, care face conversia euro/ ruble in numele clientului plătitor.

    • @crni tulipan – Pentru neuronul tau pruost de trol rus: „astfel de plăţi în moneda respectivă despovărează operatorul economic de obligaţiile de plată conform acelor contracte, fără orice acţiuni suplimentare din partea lor privind plata” – Sa-ti traduc: Asta inseamna ca banca respectiva (gazprom) se substituie vanzatorului (cel care vine produsul), adica din momentul in care pleaca banii (la cursul oficial international) din banca cumparatorului se considera tranzactia finalizata! Ce se intampla pe urma nu mai intereseaza pe nimeni, e treaba bancii gazprom cu cat vrea ea sa cumpere rubla.