G4Media.ro

Comisia de la Veneția: avertisment pentru guvernarea de la Chișinău să nu…

Comisia de la Veneția: avertisment pentru guvernarea de la Chișinău să nu grăbească discreționar reforma în justiție

Comisia de la Veneţia a adoptat, marți, două opinii prin care a recomandat autorităților de la Chișinău să revizuiască procedura de evaluare a procurorului general, dar a atras atenția și asupra modificărilor ce țin de componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi a recomandat revenirea procurorului general în componenţa Consiliului.

Instituția menţionează în avizul său că amendamentele la Legea Procuraturii au fost votate în grabă, într-o perioadă foarte scurtă, fără consultări publice preliminare. Comisia de la Veneţia a mai recomandat ca procedura de evaluare a procurorului general să descrie în mod clar natura și principalii indicatori de performanţă și să clarifice diferenţa de răspunderea disciplinară.

În acest sens, CSP ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea procurorului general în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată. La fel, suspendarea procurorului general nu ar trebui să înceteze automat și mandatele adjuncților săi.

Potrivit concluziilor Comisiei, politicienii de la Chişinău modifică componenţa CSP după bunul plac şi interes atunci când ajung la guvernare.

Pe de celalaltă parte, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a replicat că va ține cont de aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția în cadrul deciziilor pe care le va lua, dar că Republica Moldova are nevoie rapidă de reforme.

„Deși în Republica Moldova există unele particularităţi specifice, care nu pot fi comparate cu alte ţări – în special, capturarea instituţiilor statului de către grupuri oligarhice şi utilizarea justiţiei în scopuri private – și chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”, a declarat Litvinenco.

De asemenea, în cadrul acestei popuneri de evaluare a activității Procurorului General, președintele Maia Sandu a declarat în trecut că „că astfel va începe construcția unui stat de drept veritabil și ca Procuratura Generală nu va mai fi dependentă de interesele unor grupări criminale”.

Alexandr Stoianoglo şi preşedinta CSP, Angela Motuzoc, au sesizat Comisia de la Veneţia după ce președintele Maia Sandu a promulgat pe 3 septembrie Legea privind evaluarea activității procurorului general.

Procuratura Generală a emis atunci un comunicat în care „își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Chișinău a decis eliberarea sub control judiciar a procurorului general suspendat al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, după ce acesta a fost plasat în ultimele 60 de zile în arest la domiciliu.

Foto: sala de ședinte a Comisiei de la Veneția. Foto/G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Comisia greșește. Ceea ce e valabil într-un stat normal nu e valabil intr- o republică banditească cum este Republica Moldova. Acolo trebuie dragat tot canalul justiției și luate lucrurile de la 0.

    • cand tudorel toader punea jystitia romana pe butuci, de cateva ori am asteptat dreptatea din partea ” curtii de la venetia” ….dar vai, jydecatorii astia superbineplatiti, sunt cam rasuflati, raspund dupa 6 luni sau mai bine, cam in dorul lelii….acum s au trezit si uite ce tampenie au emanat, cand Republica Moldova, ingenuncheata de coruptie dar mai ales de rusi, incearca din rasputeri sa se scuture de naparci, sa puna justitia pe un drum bun. Ei nu vad coruptia, inselatoria, sentintele ciudate care i scapa pe oligarhi, boli endemice in Moldova, ei cer nu stiu ce drepturi ptr fostul procurar gen, cu decizii suspecte, neatasat UE si valorilor sale.Intreb, toader tudorel, scula kui dragnea, omul care a ingenuncheat justitia in Romania, dar si a aparat interesul personal( si a pastrat pistul, l a tras pe fi su de urechi i a dat post de notar, acum am inteles ca l a facut asistent la universit din Iasi unde el este rector) a orimit vreo sanctiune din partea curtii de la Venetia? Oare mai este membru? Am inteles ca si a prelungit sigur mandatul de membru cand era ministru.

    • @ricule, cand pdm schimba codul electoral in 2018 si comisia de la venetia zicea ca nu e ok, ce spunea maia sandu? ca plahotniuc indreapta tara spre dictatura deoarece nu tine cont de recomandarile comisiei de la venetia.

      acum, de ce nu striga maia sandu ca pas indreapta tara spre dictatura?

  2. Ba sa se grabeasca…sa se dezintegreaza uratania de lighioana, sa i se vada toata hidosenia

  3. No, i-auzi, bre: venetienii ii trag de urechi pe noi democrati scoliti in america…, e cumva vorba de cazul procurorului general arestat la comanda politica a noului regim?
    😎😁

  4. mai pe scurt, ca articolul e asa, o limba moale: consiliul europei (ca de el tine comisia de la venetia) atrage atentia chisinaului ca risca sa subordoneze politic procuratura generala. desi procurorul are mandat pe 7 ani si e inamovibil, actuala guvernare de la chisinau a inventat o procedura de suspendare a persoanelor incomode pe urmatorul principiu: guvernul pe care il controlam face o comisie de evaluare care va decide daca da afara procurorul general. fain, nu?

    e ca si cum parlamentul romaniei s-ar apuca sa evalueze activitatea procurorului general sau a altor procurori sefi si i-ar da afara.

    la chisinau, pentur ca procedura de evaluare nu a inceput inca, procurorul general a fost suspendat deja si e anchetat penal pentru ca… a semnat cand era deputat un aviz pentru un proiect de lege care acum a fost declarata neconstitutionala :)))))

    asta in conditiile in care actuala guvernare, cand era in opozitie, acuza fost guvernare de dictatura pentru ca nu tine cont de recomandarile comisiei de la venetia…