G4Media.ro

Comisia de control al SRI vrea anchetă pentru a stabili câţi bani…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Comisia de control al SRI vrea anchetă pentru a stabili câţi bani au fost cheltuiţi pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere de către SRI şi dacă sumele de bani au fost cheltuite pentru scopul pentru care au fost alocate

Comisia de control al Serviciului Român de Informaţii (SRI) din Parlament vrea să înceapă o anchetă pentru a stabili câţi bani au fost cheltuiţi pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere de către SRI, modul în care s-au cheltuit şi dacă aceşti bani au fost în final recuperaţi de SRI de la Ministerul Public, având în vedere că toate costurile cu interceptările au fost suportate, deşi pentru alte instituţii, de către Serviciu, transmite News.ro

Un raport parţial al Comisiei parlamentare arată că în perioada 2005-2016 au fost emise peste 311.000 de mandate de supraveghere, peste 6 milioane de cetăţeni fiind interceptaţi. Din acest număr de mandate, peste 100 ar conţine nume de parlamentari din legislatura 2012-2016 şi majoritatea membrilor Guvernului de atunci.

Membrii comisiei mai spun că există posibilitatea ca şi membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să fi avut mandate prin care „li s-au restrâns drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, existând o corespondenţă care să arate acest lucru.

Comisia propune modificarea legislaţiei astfel încât să fie identificaţi cei care au fost interceptaţi şi să fie notificaţi la cel mult doi ani de la expirarea mandatelor de securitate naţională sau de supraveghere tehnică, iar cei care nu respectă această obligaţie de notificare, să fie sancţionaţi.

În raportul Comisiei se reproşează faptul că mandatele de securitate naţională au fost solicitate şi obţinute pentru contracararea riscurilor şi ameninţărilor, fără însă a avea certitudinea că persoana respectivă a comis infracţiuni, mandatul fiind cerut doar pentru că exista posibilitatea producerii unei infracţiuni.

„Informaţiile obţinute de către SRI prin mandate de securitate naţională erau transmise, în baza protocolului de cooperare, către Parchetul General şi către structurile aflate în subordine (DNA, DIICOT, structuri teritoriale) şi reprezentau fundamentul constituirii echipelor comune/miste care să cotnribuie la strângerea de probe, ajungând astfel ca informaţiile obţinute prin mandate de securitate naţională să fie folosite în dosare de urmărire penală”, scrie în raport.

Membrii Comisiei parlamentare vor o anchetă pentru a stabili suma cheltuită şi modul în care s-a cheltuit pentru punerea în aplicare a acestor mandate. Ei arată că nu s-a putut stabili costul exact, iar legea nu menţionează instituţiile care trebuie să suporte cheltuielile de supraveghere şi deşi SRI ar trebui să le suporte, în multe cazuri instituţia punea în executare mandate de supraveghere şi pentru alte instituţii.

„Întrucât SRI a prestat o activitate pentru alte instituţii şi a suportat costurile din bugetul propriu fără a solicita restituirea cheltuielilor de la beneficiar, se pune întrebarea dacă sumele de bani au fost cheltuite pentru scopul pentru care au fost alocate. Aşadar, pe lângă intruziunea în viaţa privată, în multe cazuri neconstituţională, cetăţenii români au fost nevoiţi să achite şi notele de plată după ce li s-au restrâns exerciţiunil drepturilor, autorităţile de control neputând face o analiză concretă eficienţă-cost”, se arată în raportul Comisiei.

(Sursa: Inquamphotos)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. O altă manevră a jegurilor din PSD pentru a slăbi instituțiile care își fac treaba și nu vor să se subordoneze grupului Infracțional PSD.
    Este urgent nevoie să scăpăm de acest grup Infracțional PSD !!!

    Auzi, jegurile PSD vor o analiză ,,eficiență-cost” Să vedeți eficiență-cost dacă scăpăm de toți hoții din PSD. Ar crește PIB-ul cu 100%

  2. Stimabilă Instituție, SRI
    Dacă o LOVITURĂ DE STAT înseamnă controlarea Poliției, Jandarmeriei, Medii de comunicație, Justiției și Economiei (Fondul Suveran) atunci sunteți martori ai acestei LOVITURI DE STAT.

    Nu am uitat de voi !
    Voi sunteți ultima baricadă ! Dar veți cădea … Dacă nu vă faceți DATORIA !
    ACUM !!

    • De ce nu continui? Toate astea se straduieste PSD-ALDE sa le puna in practica…Si aproape a reusit.

  3. este o rusine ce se întîmplă
    o luptă a lui Iohanis cu poporul roman

    • Este o rusine ce se intampla: am ajuns sa ne intrebam daca nu cumva costa prea mult sa interceptam infractori: traficanti de droguri, politicieni corupti, proxeneti, interlopi violenti, violatori, criminali (coruptia in politica e la acelasi nivel cu toata pleiada de infractiuni grave). Daca costa prea mult, ar fi bine sa nu se mai faca, nu? Iar scrupulosi la datorie, parlamentarii puterii vor acum verificarea la sange a acestor costuri. Nu ar verifica niciodata la sange cheltuielile unui spital sau unei primarii proprii. Ii verifica la sange doar pe cei care ii investigheaza pe ei.

    • Chiar esti intreaga la minte? Sau ai orbul gainilor si habar n-ai pe ce lume traiesti?

  4. Voi cei care sustineti militienii , securistii , procurorii si judecatorii , nu va doresc decat sa ajungeti pe mana lor , sa constatati pe propria voastra piele cum se fabrica probe sau cum sunt scapati cei care sunt bara-bara cu ei .

    • Acolo ajung doar hotii si penalii de politicieni si oamenii de afaceri corupti si hoti.
      Nimeni nu are treaba cu cetatenii care isi vad de treaba lor.