G4Media.ro

Colegiul Medicilor propune angajarea medicilor fără concurs în judeţele defavorizate / Daniel…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Colegiul Medicilor propune angajarea medicilor fără concurs în judeţele defavorizate / Daniel Coriu: „Vorbim despre două Românii. A doua parte a României nu oferă condiţiile necesare practicării unui act medical în siguranţă”

Angajarea fără concurs a medicilor în zece judeţe din România este o soluţie pentru deficitul de specialişti cu care se confruntă zonele defavorizate, a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Tulcea, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, citat de Agerpres.

El a amintit că în momentul de faţă angajarea medicilor se face în urma unui concurs monitorizat de o comisie în care sunt numiţi doi profesori universitari.

Vorbim despre zece judeţe unde avem sub 500 de medici, iar în aceste judeţe angajarea să nu se mai facă prin acest concurs, care la un moment dat este prea mult. Oricum va fi o perioadă de probă determinată şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a declarat preşedintele CMR.

Daniel Coriu a mai spus că în momentul de faţă specialiştii în sănătate se concentrează în marile centre universitare.

În România, sunt 55.000 de medici. Dintre aceştia, peste 50% sunt concentraţi în Bucureşti, Dolj, în Timişoara, Cluj, Târgu Mureş şi Iaşi. Restul, 36 de judeţe au în jur de 27.000 de medici. De ce? (…) Vorbim despre două Românii. A doua parte a României nu oferă, din nefericire, condiţiile necesare practicării unui act medical în siguranţă”, a precizat preşedintele CMR.

În timpul discuţiilor purtate cu autorităţile şi factorii de răspundere din domeniu de la nivel judeţean, preşedintele CMR a menţionat că Tulcea are doar 80 din cei 122 de medici de familie necesari, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă are specializări deficitare cum ar fi pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, ca de exemplu hematologia şi alergologia.

„Nu poţi avea un act medical de calitate, echitabil, în timp real, cu cinci medici pe urgenţe, la Ambulanţă. În ceea ce priveşte medicina de familie, Tulcea are un necesar de 122 de medici, dar are numai 80. Media medicilor la nivel naţional este 1 la 1.600 persoane, iar la Tulcea este 1 la 2.000 persoane. Spitalul Judeţean duce lipsă de personal, există specializări deficitare, precum pediatria, neonatologia, dar şi specializări neacoperite, aşa cum este hematologia, alergologia. De asemenea, îngrijorătoare este şi scăderea numărului de internări cu 37% la acuţi şi cu 20% la cronici, ceea ce poate constitui un semnal de alarmă pe termen lung pentru funcţionarea Spitalului Judeţean”, a transmis, în deschiderea discuţiilor, profesorul Daniel Coriu, conform unui comunicat de presă remis de Consiliul Judeţean (CJ).

La rândul său, preşedinta filialei teritoriale a CMR, Emilia Stamate, a prezentat propuneri pentru revitalizarea sistemului de sănătate, iar preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a subliniat investiţiile care se realizează în prezent la spital.

„Avem şapte proiecte în valoare de 70 de milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi vă spun că Tulcea se poate lăuda cu cea mai mare investiţie din România finanţată cu fonduri europene pentru o unitate sanitară. Avem într-adevăr şi o problemă de accesibilitate, care ar putea fi atenuată după finalizarea podului de peste Dunăre”, a afirmat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

Pentru a-i atrage pe medici, CJ le oferă, la angajarea în SJU, locuinţe şi asigură o parte din cheltuielile de întreţinere.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Medicii buni au cam plecat din tara sau activeaza in urban. In zonele defavorizate mai greu, pentru ca trebuie sa gasesti un medic 1. bun si 2. cu vocatie de Isus sau idealist/masochist complet rupt de realitate. E ca si cand ai incerca sa gasesti un mecanic auto excelent la o manifestatie feminista: posibil, dar putin probabil.

  2. Ma gandesc ca examenele se dau strict din specialitate, deci cum ar putea profesa un medic daca nu cunoaste literatura? Din fata monitorului cautand pe Gugal simptome si leacuri?

  3. Ce, vreți să profeseze pe ouă?la capitale sunt euroii!