G4Media.ro

Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare…

Foto: Unsplash / Glenn Carstens-Peters

Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private

Ministerul Educației a lansat acum două zile specificațiile-cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată pentru examenele școlare și pentru evaluările de la clasă ale elevilor. Mai multe pasaje din descrierile platformei sunt similare cu cele din prezentarea Brio.ro, o platformă privată de testare standardizată care oferă teste contra-cost și care după ce a făcut un parteneriat cu Ministerul Educației în 2021 și a derulat o testare pe circa 150 de mii de elevi din peste 500 de școli, a câștigat un contract cu aceeași instituție, în 2023, prin proiectul ROSE – finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială, după cum Edupedu.ro a semnalat pe 19 iulie.

Ministerul Educației a pus miercuri, pe 9 august, în consultare publică, documentul ce prezintă „conceptul de ansamblu pentru crearea și dezvoltarea unui ecosistem digital de evaluare în mediul online“. Instituția urmează să cumpere prin bani din PNRR o platformă de evaluare standardizată pe care se vor desfășura toate examenele naționale pentru elevi și toate evaluările, inclusiv cele de la clasă.

În draft, cei de la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație scriu că „Platforma va fi livrată cu un număr suficient de seturi de itemi, calibrați prin testarea pe eșantioane reprezentative de elevi. Această componentă va fi detaliată în documentația tehnică ce se va publica în conformitate cu procedurile aferente de achiziție publică. De exemplu, doar la disciplina Matematică ar trebui să existe peste 20.000 de itemi care acoperă în totalitate programa școlară“.

Pe site-ul brio.ro, platformă deținută de SC Brio Teste Educaționale SRL, al cărei acționar majoritar este Dragoș Iliescu, specialist în psihologie organizațională și măsurare psihologică și profesor universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, scrie că „Brio are la bază un număr foarte mare de itemi (probleme de rezolvat), calibrați prin testarea pe eșantioane reprezentative de elevi români. Brio este un sistem computerizat și se bazează numai la matematică pe o bancă de peste 20.000 de probleme care acoperă în totalitate programa școlară.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...