G4Media.ro

Coaliția pentru Mediu condamnă felul în care a fost gestionată situația privind…

Coaliția pentru Mediu condamnă felul în care a fost gestionată situația privind calitatea apei de la robinet în București și recomandă autorităților să nu mai creeze situații de panică

Coaliția pentru Mediu din România (CMR) condamnă felul în care a fost gestionată situația privind calitatea apei de la robinet în București de către autoritățile competente: Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului și Primăria Municipiului București și le recomandă acestora să comunice eficient către cetățeni și să nu creeze situații de panică și de creștere a neîncrederii populației în consumul de apă de la robinet, potrivit unui comunicat al organizației.

CMR atrage atenția că în România consumul de apă îmbuteliată a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, majoritatea PET-urilor ajungând la gropile de gunoi, având în vedere procentul scăzut de reciclare la nivel național.

”Situația de dezinformare în spațiul public a fost generată online, miercuri, 29 ianuarie, când au apărut mesaje conform cărora se recomanda neutilizarea apei de la robinet pentru băut, spălat sau gătit din cauza concentrațiilor mari de clor din apă. Problema a escaladat când Ministerul Sănătății a emis un comunicat prin care recomandă același lucru locuitorilor din sectoarele 5 și 6 ale capitalei. Compania Apa Nova a remis la rându-i un comunicat prin care explică foarte succint nivelul concentrațiilor de clor și cauzele lor și că acestea sunt conform legii și nu sunt dăunătoare sănătății”, se precizează în comunicat.

Organizațiile membre ale CMR consideră că, pe de o parte lipsa de transparență a companiei Apa Nova, care nu a anunțat într-un mod corespunzător modificările pe care le face în concentrațiile de clor și cauzele acestora, iar pe de altă parte caracterul ambiguu și alarmant al comunicărilor autorităților naționale și locale sunt situații de confuzie, care duc populația într-un grad ridicat de panică, nejustificată în situația de față.

CMR mai atrage atenția că există în prezent o propunere pentru  modificări la Legea nr. 458/2002  privind calitatea apei potabile, în vederea creșterii accesului la apă potabilă în spațiul public și încurajarea consumului de apă de la robinet care prevede o serie de măsuri durabile și de bun simț pentru asigurarea unei bune calități a apei de la robinet pentru populație.

”Modificările principale propuse sunt: posibilitatea de a solicita testarea apei de la robinet, iar în cazul în care sunt constatate abateri, care nu se pot remedia în termen de 7 zile, utilizatorul poate primi un filtru gratuit. Totodată, se introduce un nou articol care prevede ca autoritățile, instituțiile publice, operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică să ofere apă potabilă clienților și beneficiarilor lor. Modificările legii au fost elaborate de senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea, membri în Comisiile pentru Mediu din Parlament, din grupul USR. Propunerea legislativă a fost depusă la Senat (poate fi consultată aici și aici)”, mai precizează CMR.

Coaliția pentru Media subliniază că un acces crescut la apă potabilă în spațiul public și îmbunătățirea calității apei de la robinet aduc beneficii atât sociale (dreptul la apă potabilă este unul fundamental, recunoscut prin Rezoluția Organizației Națiunilor Unite A/RES/64/292 din 2010), cât și de mediu.

”Bucureștiul este una dintre puținele capitale europene unde accesul la apă potabilă în spațiul public este extrem de limitat.  Potrivit unei analize realizate de Ecopolis, în București există doar 140 de surse de apă pentru peste două milioane de locuitori, în comparație cu Roma unde sunt 2.500 de cișmele pentru 2.95 milioane de locuitori. Harta surselor de apă din București poate fi consultată aici”, se mai arată în comunicatul CMR.

Citește și: Scandalul apei potabile: Apa Nova nu le-a comunicat bucureștenilor în primă fază despre poluarea cu amoniu a apei captate din râul Argeș. Plus: diferențe la analizele făcute de Apa Nova și cele făcute de Direcția de Sănătate Publică

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. asta cu apa este doar o diversiune.

    ce bani i-au mai disparut romaniei din portofel ?