G4Media.ro

Ciucă: Aderarea la OCDE e cel mai notabil rezultat după aderarea la…

Sursa foto: Comisia Europeană

Ciucă: Aderarea la OCDE e cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, în conferinţa de presă comună cu Secretarul General OCDE, Mathias Cormann, că negocierile de aderare şi apartenenţa la OCDE vor deschide României uşa unui club de expertiză de talie globală pe care îl vom putea accesa şi de unde vom putea primi asistenţă pentru reformele pe care ţara noastră le derulează în materie de politici publice, guvernare, reforme anti-corupţie, politică fiscală, infrastructură de transport, agricultură sau educaţie, transmite News.ro.

”Pe bună dreptate, poate fi considerată cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, pentru că aduce ţara noastră mai aproape de un etalon care va implica recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată. Această decizie a Consiliului OCDE, pe care o salutăm şi pentru care îi mulţumesc domnului secretar general Mathias Cormann pentru sprijin, este o nouă etapă a unui drum pe care românii l-au ales după Revoluţia din Decembrie 1989, acela a fi parte a Uniunii Europene, de a fi aliaţi de nădejde în NATO şi de a pune bazele dezvoltării României împreună cu cele mai dezvoltate ţări ale lumii”, a afirmat şeful Executivului.

”Este primul obiectiv politic al Guvernului nostru care este realizat, în scurta perioadă de la preluarea mandatului. OCDE reuneşte, prin statele sale membre, 70 la suta din comerţul şi producţia mondială şi 90 la sută din investiţiile străine directe. Reprezintă un pol de atractivitate pentru orice investitor de calibru şi implică, prin prestigiul de care se bucură, beneficii politice, economice şi financiare. În egală măsură, oferă, cetăţenilor noştri, perspectiva apartenenţei la un sistem de valori democratice care generează în statele membre stabilitate şi perspective de dezvoltare durabilă”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că ”deschiderea negocierilor de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este un succes în sine, care ”atestă importanţa pe care statul român o acordă obiectivelor strategice de politică externă a României”.

Premierul a menţionat că este un succes de etapă, pentru că obiectivul strategic al României este ”obţinerea statutului de membru al OCDE”.

”Am convocat, încă din prima zi după invitaţia de aderare, Comitetul Inter-Ministerial OCDE şi am aprobat deja principalele standarde obligatorii, demers absolut necesar pentru lansarea Foii de Parcurs a României. L-am întâmpinat, astăzi, pe domnul Secretar General cu scrisoarea formală de răspuns a României la invitaţia de aderare şi condiţiile necesare pentru declanşarea procesului. România este, de azi, în proces de aderare la OCDE!”, a spus prim-ministrul, adăugând că tot astăzu s-a lansat şi studiul Economic făcut de către OCDE şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză despre România, care prezintă situaţia economiei româneşti la zi şi soluţiile pentru modernizarea acesteia.

”Prin aderarea la OCDE, România se angajează să îndeplinească toate criteriile care decurg din statutul de membru al acestui club select. Şi o vom face, pentru că aceste criterii sunt, pe de o parte, în fibra naţiunii noastre, iar pe de altă parte ţin de potenţialul strategic şi avantajele competitive pe care ţara noastră le are. Primul criteriu – apartenenţa la un set comun de valori şi principii – decurge şi din statutul nostru de membri ai Uniunii Europene şi NATO şi al beneficiilor pe care România le-a avut de la aderarea la cele două organizaţii. Este vorba despre principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţă economică, buna guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participare activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare, respectarea acquis-ului OCDE”, a afirmat Nicolae Ciucă. (Sursa foto: Comisia Europeană)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. speram ca ciuca sa ramana premier pina in 2028 .

    • Cum spunea clar cineva: Visa Waiver e reperul real ca suntem buni la ceva. Eventual si șenghen

    • Dragos , vobesti si tu ce auzi la altii fara sa gandesti. Viza Waiver are zero impact pt oamenii de rand , exceptand anumiti oameni de afaceri si rude ale celor plecati inainte de 90. Shengen poate face economia mai dinamica, dar OECD este un club care pentru investiile internationale conteza foarte mult . Cand Coreea de Sud s-au decis sa faca investii au ales Ungaria ,Taiwan merge in Lituania. Mai bine ai mai citi ce inseamna economia globala, si poate vezi mai mult decat banii pe care ii trimit rudele tale prin Monygram din Italia.

    • Alex – interesul meu este educarea angajatilor statului. Daca din cauza lor nu suntem in VisaW sau Shengen atunci cineva sa recunoasca asta si faptul ca salariul lunar si juramantul la investire nu sunt suficiente. Poate e nevoie de mai multi psihologi.
      Lasa-ma cu banii lor.
      Conditiile de trai care-mi sunt oferite lasa mult de dorit. Si asta pentru ca cei mai multi pot castiga usor nefacand mai nimic.

    • Urmeaza si intrarea in spatiul Shengen si intrarea libera in SUA si pozitionarea militara a Frantei alaturi de Romania si prelungirea mandatului lui Ciuca dincolo de data partajarii si obtinerea , cistigarea tuturor alegerilor din 2024 de actuala coalitie aflata la guvernare . Partidele mici nu intra in Parlament, la viitoare alegeri din 2024 .Multe forte politice se vor intorce la partidul mama , AUR va disparea daca continua retorica holocaustului si cea deja vizibila si potrivnica Presedintelui Natiunii . USR va fi undeva la limita dar daca emotia creata si toate realizarile actualei guvernari vor fi facute vizibil , un numar mare de votanti va face ca USR sa nu prinda loc in Parlament . .Alegeri in doua tururi , desfintarea SIIJ, un cumul de dosare facute de catre procurorul general al UE , pe cazuri distincte de frauda , impreuna cu toate realizarile actualei guvernari vor face ca viitorul Parlament sa fie compus din cel mult trei partide .Pina in 2028 si chiar mai departe de atit tara va fi condusa de PNL si PSD ci Ciuca vioara intii .

  2. BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA !

    • Înteleptul de mai sus, de la partid, nu e de acord cu tine.
      Cica trebuie sa ne prefacem ca e bine asa cum e.

  3. Cate contracte le vom da francezilor ca rasplata pentru aceasta mare binefacere?

  4. Pentru Iohannis si acolitul Ciuca cel mai notabil lucru este evitarea monedei euro, spatiului Schengen, eliminarea vizelor SUA si mentinerea mafiei si coruptiei romanesti in varful statului.

  5. Domnule Ciucă, poate dura un secol pana la aderare, de abia ati inceput negocierile…

    Tot atat poate dura pana la adoptarea monedei comune Euro.

    • Pentru aderare au de indeplinit niste conditii, nu putine. Corect ar fi ca Ciuca sa ne vorbeasca SI despre ele: care sunt acestea, cum si cand ai nostri guvernanti au de gand sa le indeplineasca.

    • Mâine o să ne vorbească despre aderarea la euro care este un mare succes, la fel ca prima misiune românească spre Marte. Ambele sunt realizări ale guvernului Ciucă, se știe :))

  6. Intrucat aderarea la OCDE se realizeaza sub conducerea dlui. Ciuca, este cel mai indreptatit sa-si dea inca un doctorat, spre a-si prezenta „experienta personala acumulata” si in acest domeniu.

  7. mai stie cineva ceva de „doctoratul” furat de ciuca

  8. Ciuca e un prost si un umil executant.

  9. Vorbe goale, generale, vorbe goale!
    Romania e membru al UE din 2007 si NU indeplineste cu-adevarat nici unul dintre Criteriile de aderare la OECD, de care vorbesti tu!
    Din acest motiv, incercarile repetate ale Romaniei din incoace de a fi membru al OECD(cea mai importanta organizatie Economica din lume!) au esuat timp de aproape 18 ANI!
    „România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE în aprilie 2004, noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.”!

    cursdeguvernare, 15.02.2017: „De ce nu reușește România să adere la OECD: criteriile pe care NU le îndeplinește și ce e de făcut.
    Aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe române încă din 2004.
    După 7 guverne perindate pe la Palatul Victoria și 13 ani de la data stabilirii acestui obiectiv, perioadă în care OECD a primit de 2 ori (în 2004 și 2012) noi membri, România încă așteaptă o decizie favorabilă.
    Potrivit unui raport OECD din decembrie 2016, așteptarea pare că va fi de durată și nu depinde în primul rând de consensul membrilor organizației, ci chiar de România, care are semnificative restanțe de la îndeplinirea criteriilor de aderare.
    Domeniile monitorizate: ce nu funcționează.
    După ce un stat își anunță intenția de aderare la organizație, OECD declanșează o monitorizare a respectivului aplicant pentru a decide dacă acesta respectă un set de regulile comune.
    Ultimul raport al OECD, elaborat în decembrie 2016, indică faptul că Organizația monitorizează următoarele 5 domenii:
    – Centrul de guvernare
    – Managementul strategic al resurselor umane
    – Guvernanță bugetară
    – Guvernare deschisă
    – Guvernare digitală
    Problemele identificate de OECD la fiecare dintre cele 5 domenii, în cele ce urmează.”
    https://cursdeguvernare.ro/de-ce-nu-reuseste-romania-sa-adere-la-oecd-criteriile-pe-care-nu-le-indeplineste-si-ce-e-de-facut.html

  10. In UE am intrat fara sa indeplinim conditiile, ne-a luat pe miloaga ,drept repetentul clasei. OECD este adevaratul test pe care il da clasa politica, dovada si testul ca se doreste implementarea unor reforme reale, nu cum ne duc cu abureala uite SIIJ, nu e SIIJ ,sau altele,cum ar fi principiile guvernantei corporative la stat,samd

    • Acea „miloaga” se traduce în fapt prin mită și șantaj, vezi marile privatizări cu dedicație!

  11. Care aderare?! Eu înțeleg că s-au deschis negocierile. Ciucă amestecă timpurile prezent și viitor dar astea sunt detalii când trebuie să-ți refaci imaginea pr0stind niște fraieri.

  12. Domnu Ciuca, stai calm că nu va fi nicio aderare la OCDE!
    Nu știi de ce?! Păi sunt 2 motive mari și late:
    1. Impotența si incapacitatea administrative ale Romaniei pentru indeplinirea cerințelor de aderare.
    2. Există câteva țări europene care nici în ruptul capului nu ne vor acolo și nu ai ce să le faci.