G4Media.ro

Circa 200.000 de locuri pentru vaccinul AstraZeneca vor fi disponibile de mâine…

Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia - Facebook

Circa 200.000 de locuri pentru vaccinul AstraZeneca vor fi disponibile de mâine în platforma de programare / Gheorghiță, despre eficacitatea de 60%: Ne protejează într-o porporție foarte mare de formele severe de boală. Vaccinul gripal are o eficacitate de 40-60%, iar pentru unele tulpini de 20%

Circa 200.000 de locuri pentru vaccinul AstraZeneca vor fi disponibile de mâine în platforma de programare, pentru persoanele de 18-55 de ani care au boli cronice sau care lucrează în domenii esențiale, a anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Acesta a explicat că eficacitatea de 60% a acestui vaccin înseamnă că protejează într-o porporție foarte mare de formele severe de boală și a dat exemplul vaccinului gripal, care are o eficacitate de 40-60%, iar pentru unele tulpini de 20%.

Valeriu Gheorghiță a precizat marți, într-o conferință de presă, că începând din 15 februarie vor fi disponibile pentru vaccinarea cu doze de la AstraZeneca aproximativ 500.000 de locuri în cele 180 de centre noi, dintre care în jur de 200.000 de locuri vor fi disponibile pentru programare începând de miercuri, 10 februarie.

„Intenționăm ca în a doua jumătate a lunii martie, pentru că excendentul de doze ne va permite, să deschidem peste 200 de centre noi cu doze de la Pfizer și Moderna pentru care se vor putea face programări după 1 martie. Vor putea fi aproximativ 12.000 de persoane noi vaccinate zilnic după 15 martie”, a mai precizat Gheorghiță.

Acesta a precizat că termenele când vor fi noi locuri disponibile vor fi comunicate oficial.

„La acest moment nu sunt alte locuri disponibile, pot să apară doar dacă o persoană își anulează din diverse motive programarea”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare. El a menționat că se caută o modalitate de a putea vizualiza locurile libere în centrele de vaccinare, fără să fie necesar să îți faci cont pe platforma de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a prezentat și argumentele pentru care o persoană ar trebui să opteze să se vaccineze cu vaccin AstraZeneca, deși acesta are o eficacitate de 60%, față de 95% cel de la Pfizer:

  • Acest tip de vaccin a primit autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului, deci a făcut dovada de siguranță și eficacitate
  • În studiile AstraZeneca nu au fost cazuri de internare, adică vaccinul ne protejează într-o porporție foarte mare față de formele severe de boală, nu ajungem să ne internăm. Atât timp cât la nivel individual nu ajung să fac o formă severă de boală, nu ajung să mă internez la spital, este un lucru cât se poate de important din punct de vedere al riscului individual.
  • De exemplu, rata de eficacitate a vaccinului gripal este de 40-60%, chiar sunt anumite tulpini cu eficacitate 20% și acesta e un motiv pentru care în fiecare an ne vaccinăm antigripal pentru că ne ferește de forme grave, cu complicații.
  • În protocolul de studiu persoanele voluntare au fost testate săptămânal PCR și s-a ajuns la concluzia că acest vaccin scade cu circa 67% rata de infecție asimtomatică, adică scade probabilitatea de infecție de la o persoană vaccinată la una nevaccinată.
  • Rata de 60% a fost stabilită în baza datelor disponibile, dar în acest moment există un preprint în jurnalul Lancet în care rata de eficacitate este între 70 și 80%, fiind aproape de 80% la persoanele pentru care vaccinul a fost administrat după intervalul de 8 săptămâni. Deci rata de eficacitate e suficientă pentru a recomanda acest tip de vaccin.
  • Limitarea la 55 de ani nu înseamnă că după această vârstă nu este eficient, însă la acest moment nu au fost suficiente persoane înrolate în studiile clinice pentru a fi probată această eficacitate. Când vor fi destule persoane, vor fi modificări în recomandările de vaccinare.

Citește și

Programările pentru vaccinul AstraZeneca se deschid de miercuri pentru persoanele cu boli cronice și cele din activitățile esențiale, între 18 și 55 de ani. În 15 februarie începe vaccinarea în 180 de cabinete din toată țara / Distribuția centrelor

Sursa foto: Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia – Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Zero protectie fata de tulpina africana si protectie minima fata de cea britanica. Dar te ajuta sa mergi in concediu in Grecia sau Israel.
    Prefer sa astept vaccinurile Pfizer sau Moderna.

  2. Hai sik…

  3. Gheorghiță nu spune nimic despre faptul ca Africa de Sud a abandonat vaccinul Astrazeneca pentru ca avea eficienta de 10% la varianta sud africana, asa ca dacă va ajunge la un moment dat sa circule acea varianta în România vaccinul asta e frecție la piciorul de lemn. Eu personal nu ma voi vaccina cu Astrazeneca, asa ca voi aștepta pana prind Pfizer sau Moderna!

    • Pe cine intereseza ce faci tu sau saltimbancul care deschide comentariile. Mai degraba vad o reorientare a stupizilor care luptau contra vaccinului . Adica acum este buna asteptarea cind se stie ca daca nu-i dai in cap virusului cu ce ai la mina, asteptind s-ar putea sa o luam de la inceput, ca vezi, virusul nu asteapta, isi pregateste continuu noi arme. . Tare as fi curios sa aflu cine finanteaza aceste scursori!