G4Media.ro

Ciolacu, după ce fermierii români au primit 10 milioane despăgubiri de la…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Ciolacu, după ce fermierii români au primit 10 milioane despăgubiri de la UE: Suma mi se pare mult prea mică / Statul român are o obligaţie faţă de fermieri. Trebuie să venim cu o soluţie de suplimentare a acestei sume

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că statul român ar trebui să suplimenteze despăgubirile acordate de Comisia Europeană fermierilor români afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina.

„Cred că în acest moment statul român trebuie să intervină, să mărească, pe lângă această sumă venită. E foarte uşor să căutăm vinovaţi. Cred că fermierii, în primul şi în primul rând, aşteaptă în acest moment soluţii. (…) Eu cred că în acest moment statul român are o obligaţie faţă de fermieri. Trebuie să venim cu o soluţie de suplimentare a acestei sume”, a afirmat el, pentru Europa FM.

În opinia acestuia, suma totală alocată de către Comisia Europeană pentru aceste despăgubiri a fost una „ridicolă” faţă de efortul depus de către statele afectate.

„Suma venită de la Comisie, bugetul total alocat pentru aceste despăgubiri, a fost o sumă ridicolă faţă de efortul, nu numai al României şi al Poloniei, şi al Bulgariei, şi al Cehiei şi al Slovaciei, în primul şi în primul rând, ţările cele mai afectate. În al doilea rând, s-au făcut anumite criterii care au dezavantajat România, dar au dezavantajat şi Ungaria – nu a primit nicio despăgubire. Cehia, nicio despăgubire. Slovacia, nicio despăgubire. (…) Suma, mie, mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre cele trei state care au primit o anumită sumă, 10 milioane, este un lucru bun. Lucrul rău: aşteptările, mai ales din partea fermierilor, erau mult mai mari. Nu putem compara nici suprafaţa cultivată în Polonia cu suprafaţa cultivată în România. Nici nu putem compara între România şi Bulgaria”, a explicat el.

Potrivit liderului PSD, reprezentanţii celor şase ţări afectate ar fi trebuit să aibă discuţii „mai aplicate” cu Comisia Europeană.

„Simplul fapt că trei state au rămas în afara jocului, că suma a fost atât de mică – poate aici ar fi trebuit o aprofundare şi o discuţie mai aplicată cu Comisia a tuturor celor şase state. (…) Dacă faci criterii, faci şi simulări. Când ai făcut simulările, trebuia să vezi că trei state europene rămân pe dinafara despăgubirilor. Nu cred că este echitabil ca tu, Comisie, să vii cu nişte criterii – sigur ai făcut simulări, că înseamnă că, dacă nu faci simulări, te duci acasă, că nu eşti un profesionist – şi să vezi adevărul şi să decizi, după ce ai văzut că România a luat 10 milioane, Bulgaria 20, Polonia 30 şi restul n-au luat nimic”, a menţionat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a afirmat că o schimbare din funcţie a ministrului Agriculturii, Petre Daea, ar duce la „blocarea” activităţii din minister.

El a indicat că în luna mai, înainte de rotaţia guvernamentală, se va realiza o analiză a activităţii fiecărui ministru.

„Vom vedea, sunt ferm convins, în momentul în care se face rotaţia guvernamentală, dacă domnul Daea a fost vinovat sau nu a fost vinovat. Până atunci, părerea mea, dacă nu se fac schimbări majore guvernamentale, până atunci, să lăsăm miniştrii şi ministerele să funcţioneze. (…) Marea problemă a mea, personală, este că blocăm un minister, ca şi funcţionare, dacă anunţăm intempestiv anumite schimbări. Ar fi o greşeală politică din partea mea şi cred că şi o greşeală pentru funcţionarea Guvernului”, a transmis Ciolacu.

Totodată, el a remarcat „efortul fantastic” făcut de statul român în a susţine exportul cerealelor din Ucraina, demers care a permis evitarea unei crize alimentare, mai ales în nordul Africii.

„Cred că au trecut în jur de 13 milioane de tone de cereale prin România. Chiar a fost un efort fantastic al statului român, cu costuri şi la fermieri, pentru că a existat o fluctuaţie de preţ. Normal că cei din Ucraina au vrut câteodată să grăbească vânzarea. Au fost şi nişte probleme în Polonia cu staţionarea, ştiţi că e alt ecartament pe căile ferate. Părerea mea e că România a trecut cu bine acest examen. Cel mai important este că era un instrument al lui Putin această declanşare a unei crize şi alimentare, mai ales în nordul Africii”, a mai declarat preşedintele PSD.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. De ce creste AUR/Rusia? Pentru ca Ciolacu acuza Comisia Europeana, in loc sa spuna adevarul despre Daea, ca e un incompetent. Iar voi veti vota PSD 31%, AUR 20%, PNL 18%, nevrand sa schimbati nimic, va place sa fie rau.

  2. Nu este OK sa compensam de la buget incompetenta autorităților romane.

  3. Incredibil cat de țepar e PSD.

    Țeapă la asigurări, țeapă pensii speciale, acum țeapă pt bogătanii fermieri, gen Băsescu și toți latifundiarii.

    De ce sa dau eu din bănuții mei tocați de inflație bani la bogătașii din agricultura.
    Eu nu am nici un pogon de pământ, cumpăr ceapa cu 8 lei din magazin, de ce sa dau eu din buzunarul meu fermierului care a luat cu japca pământul oamenilor de la tara de la părinți, de ex, fermier extrem de bogat, extrem de bogat, doar ei primesc banii.

    Dacă PSD e atât de incapabil prin ministrul pe care îl are la Agricultura să obțină bani de la UE de ce sa dau eu bani din buzunar pt Băsescu, de ex, de ce ?!?

    PSD te aștept la vot!!!!!!!!!!

    • Românii au votat PSD 46% în 2016, 30% în 2020, iar în 2024 vor lua 31%. Românii vor PSD, indiferent cât îi fură.

  4. Nu mai trebuie ”să veniți” pe banii noștri pentru incompetența voastră !!! Oaia, Daia, Miorița, Cormoranu… să plece RAPID de la Centrul de Relaxare numit Ministerul Agriculturii !!! Pe banii altora poate oricine să facă ”performanță”. Blocarea activității în Ministerul Agriculturii ? Pare cumva DEBLOCATĂ ? Un lucru e clar: Sub înțeleapta conducere a PESEDEULUI agricultorii primesc finanțare europeană de 2 lei !!! Dl Ciucă ? Se poate mai grav la agricultură ? Adică o ”secetă financiară” provocată de rapsodul PESEDEULUI de prin piețe ?

  5. „Cred că în acest moment statul român trebuie să intervină, să mărească, pe lângă această sumă venită. Trebuie să venim cu o soluţie de suplimentare a acestei sume.” Corect ar fi: ” să VENITI cu o soluţie de suplimentare a acestei sume”, sau solutia de suplimentare va proveni din poznarul Presedintelui Parlamentului si viitorului presedinte al Tarii ? Cât despre „statul român trebuie să intervină, să mărească, pe lângă această sumă venită”: una la mâna – limba româna din acest fragment cu statul român este cel putin penibila (model d-aia), doi la mâna – Statul NU sunt EU, Presedintele celei mai mari coalitii benefice pentru natiune, al Parlamentului si viitor presedinte al Tarii ci voi, platitorii sumei cu care „statul român trebuie să intervină, să mărească, pe lângă această sumă venită”. Aia cu „suma venită” e de tot râsul!!!!

  6. ce votam asta avem

  7. Pai da, USR e de vina, ca s-au dus la bruxel, nu au negociat avand in vedere interesul fermierilor romani si au secretizat negocierile. Saracu Daea ce era sa mai faca?

    • Da, da, USR-ul, ca doar sunt la putere, e vina celor care au negociat prost, la fel cu Schengen-ul.
      Iar de la Daea n-ai ce sa ceri, mai bine i-ar da pensia speciala și l-ar retrage la un azil.