G4Media.ro

Ciocârlia și capra neagră vor fi puse sub protecție, anunță ministrul Mediului…

Ciocârlia și capra neagră vor fi puse sub protecție, anunță ministrul Mediului / Alexe: Vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Capra neagră a fost scoasă de sub protecție în 2007, odată cu intrarea în UE

Ciocârlia şi capra neagră vor fi puse sub protecţie, iar decizia, împreună cu punctul de vedere al Ministerului Mediului, va fi transmisă Guvernului, a declarat, joi, ministrul de resort, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

„Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, pentru care, din păcate, până acum, vânătoarea a fost permisă fără niciun fel de restricţie. Este vorba despre ciocârlia şi capra neagră. Ciocârlia este o specie simbol naţional şi vânarea acesteia nu reprezintă o activitate tradiţională, nu este o practică cinegetică autohtonă. Mai mult, ea se regăseşte pe lista UNICEF a speciilor ameninţate cu dispariţia. La rândul său, capra neagră, deşi este o specie emblematică pentru Carpaţi şi România, care a avut până în 2007 statutul de monument al naturii, odată cu intrarea în Uniunea Europeană a fost scoasă de sub protecţie. În acest sens, vom transmite Guvernului României punctul de vedere al ministerului privind punerea sub protecţie a acestor două specii, pe care le consider şi emblematice şi, evident, foarte importante pentru ţara noastră”, a afirmat Alexe.

Conform Societăţii Ornitologice Române (SOR), ciocârlia de câmp este o specie dorită de vânătorii străini, majoritatea italieni, şi a fost introdusă pe lista păsărilor care se vânează în anul 1996. În 2006, ca urmare a unei campanii SOR, specia redevine protejată, dar numai pentru un an. În 2015, în urma unei alte campanii a SOR şi a organizaţiilor din Coaliţia Natura 2000, cotele de vânătoare au fost înjumătăţite.

„An de an, Poliţia Română prinde grupuri mai mari sau mai mici de turişti italieni care braconează specii protejate şi susţin că vânează ciocârlie. Pe traseul România-Ungaria deja sunt celebre transporturile de păsări braconate care părăsesc România, iar în ultimii ani astfel de transporturi au fost interceptate în Slovenia şi Croaţia”, precizează organizaţia de profil.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte capra neagră, reprezentanţii comunităţii Declic au iniţiat anul trecut o petiţie pentru a fi stopată vânarea acestei specii, invocând faptul că fostul Minister al Apelor şi Pădurilor a aprobat o cotă de recoltă de 609 exemplare de capră neagră, care vor fi împuşcate în sezonul 2019-2020.

Din datele centralizate de la gestionarii fondurilor de vânătoare, citate de către Declic, reiese faptul că populaţia caprelor negre din România este în creştere, de la 6.722 exemplare, în 2005, la 8.158 exemplare, în 2019, în timp ce efectivele optime au fost stabilite la 6.174 exemplare, „fără să se ştie în baza a ce studii”.

Capra neagră se găseşte în România în 98 fonduri de vânătoare din 16 judeţe, administrate de către asociaţii private de vânătoare structuri ale Romsilva, ocoale silvice private şi universităţi cu profil silvic, se arată pe site-ul activiştilor Declic.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. E Gratis? Atunci se explica…

    • Pamfle5
      Vanatoeii de placere sunt CRIMINALI.
      Ce poate sa tefaca atunci cand vezi un animal cum e capra neagra, sau altele, sau o pasarica, precum ciocarlia, sa vrei sa le ucizi?
      Vanatorii de placere, sunt niste oameni cu probleme psihice, dupa parerea mea.
      Iar majoritatea vanatorilor sunt militari, politisti, primari, profesori, securisti, magistrati (activi sau pensionari), adica exact categoriile de care are grija statul si le da tot felul de pomeni

  2. Jale mare in restaurantele din Italia. Nu mai pot cocalarii sa manance limba de ciocarlie.
    Mai tineti minte pe japita aia care se filma cu o capra neagra care tragea sa moara?
    Pentru astia eu nu am mila tata.Eu daca eram acolo femeia aia avea gatul frant. Acestia nu sant oameni,nici macar animale, sant subspecii.
    Ceea ce am observat eu este ca vanatori sant numai niste parveniti, niste oameni cu probleme psihice.
    Mai aveam unul care venea pe la mine, fost militar, indragostit de arme.
    Imi povestea mie cum a impuscat in cap un motan mare pe strada.
    Tocmai mie care am trei pisici si doi caini.
    I-am bagat-o eu: Vezi cainii astia doi care stau cuminti sub masa?
    Daca ala era motanul meu in cinci secunde nu mai aveai beregata.
    De atunci ma evita.

    • Corect!! Cruzimea fata de animale nu se justifica niciodata!! Vanatoarea, fara scop de a echilibra populatiile in raport cu restul lantului trofic, avand studii si analize obiective si verificabile, nu ar mai trebui permisa!!

  3. Înainte oamenii vânau strict să își hrănească familile…..
    Acum vanatul a devenit distracție!!!! Dacă nu ești vânător nu esti trendy!!!! Niște psihopati frustrați!!!
    Ce este mai dureros că, cresc câini special pentru vânătoare și care de cele mai multe ori mor sfâșiați de animalele sălbatice!!!!
    Niște brute umane…
    Le doresc din tot sufletul să sfârșească exact ca și câinii lor. ..