G4Media.ro

Cintezele expuse la zgomotul din trafic chiar și înainte de eclozare suferă…

sursa foto: Unsplash/ Angelo Casto

Cintezele expuse la zgomotul din trafic chiar și înainte de eclozare suferă probleme grave de sănătate și reproducere pe tot parcursul vieții (studiu)

Vacarmul vieții moderne poate da serios peste cap animalele. Zgomotul traficului poate îneca apelurile de împerechere, poate crește nivelul hormonilor de stres și chiar poate crește mortalitatea. Acum, noi cercetări sugerează că unele animale pot fi afectate de acest zgomot chiar înainte de a-l putea auzi, scrie Science News.

Unele păsări care au fost expuse la zgomotul din traficul cotidian la începutul vieții, chiar și înainte de a fi eclozat, pot suferi probleme semnificative de sănătate și de reproducere pe tot parcursul vieții, au descoperit cercetătorii într-un nou studiu publicat vineri în revista Science. Oamenii de știință spun că aceste daune provin din expunerea directă la zgomotul în sine, sugerând că poluarea fonică reprezintă o amenințare mai răspândită decât se credea anterior.

„Am fost foarte surprinși”, spune Mylene Mariette, ecologistă comportamentală la Universitatea Deakin din Geelong, Australia. „Nu doar pentru că efectele au fost puternice, ci și pentru că au durat mult timp”.

Cercetări anterioare au legat expunerea la zgomot în timpul dezvoltării de probleme de sănătate descoperite mai târziu în viață, dar oamenii de știință nu au putut exclude dacă acest lucru s-a datorat faptului că zgomotul a interferat cu modul în care puii au fost crescuți de părinți.

Mariette și colegii săi au manipulat mediul sonor în care au trăit mai multe exemplare cinteze australiene zebrate (Taeniopygia guttata castanotis) pe parcursul mai multor etape de viață. Atât ouă, cât și pui separați de părinți au fost expuși la diferite tipuri de sunete.

Zgomotul traficului doar în stadiul de ou sau de pui a avut efecte dăunătoare, iar în cazul păsărilor expuse la sunete în ambele stadii a fost mai rău. Ouăle expuse la zgomot au eclozat mai rar decât cele expuse la cântece ale păsărilor, spre exemplu. La douăsprezece zile după eclozare, păsările expuse la zgomot erau în medie cu 14,5 % mai ușoare. Iar telomerii, secvențele repetitive de ADN de la vârful cromozomilor, erau, de asemenea, între 38 și 46% mai scurte, în medie, pentru păsările expuse la poluare fonică. Telomerii mai scurți pot indica un stres fiziologic mai mare.

Impactul s-a extins până la maturitate. Într-o incintă în care li s-a permis cintezelor australiene zebrate să se înmulțească liber, păsările expuse la zgomot au produs cu 59% mai puțini pui – cu aproximativ patru păsări mai puține – decât cele crescute în mediu natural. Echipa a constatat că efectul a fost atribuit în principal expunerii prenatale.

În ansamblu, rezultatele sugerează „un răspuns înnăscut și spontan la stimulii zgomotoși”, spune Mariette. Ce anume stă la baza acestui răspuns rămâne neclar, spune ea, dar „este ceva ce probabil că este împărtășit de toate speciile”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează