G4Media.ro

Cine este John Roberts, șeful Curții Supreme a SUA și „arbitrul” destituirii…

Cine este John Roberts, șeful Curții Supreme a SUA și „arbitrul” destituirii lui Donald Trump

La 64 de ani, cel mai înalt magistrat din Statele Unite este pe cale să prezideze procesul președintelui republican în Senat.

Șeful Curții Supreme a Statelor Unite, John Roberts, s-a erijat întotdeauna într-un „arbitru”, mai presus de certurile partizane. Acum, el este profund implicat într-una dintre cele mai înverșunate bătălii politice din istoria americană: procesul pentru destituirea lui Donald Trump. La 64 de ani, cel mai înalt magistrat din Statele Unite se pregătește, așa cum prevede Constituția, să prezideze, în Senat, procesul președintelui republican, care continuă să denunțe o „maşinaţiune” orchestrată de opoziția sa democrată.

(articol preluat din La Libre Belgique, via Rador)

În acest climat electric, acest strălucit jurist, întotdeauna amabil, ar trebui să facă totul pentru a rămâne mai presus de orice, credincios liniei sale de conduită pe care a descris-o în 2005, imediat după ce a fost numit la Înalta Curte de către republicanul George W. Bush. „Judecătorii sunt ca arbitrii. Arbitrii nu fac regulile, le aplică”, le-a declarat el senatorilor însărcinați cu confirmarea numirii sale. Rolul lor este „esențial”, dar „limitat”, a continuat el: „Nimeni nu merge la un meci pentru a vedea arbitrul”.

Credincios acestei logici, în ultimii cincisprezece ani, el a votat în special cu ceilalți magistrați conservatori de la cea mai înaltă instanţă din Statele Unite, împotriva căsătoriei gay sau pentru a restricționa în special dreptul la avort. Dar, uneori, s-a raliat colegilor săi progresişti, aducând, de exemplu, votul necesar pentru validarea în 2012 a legii emblematice a președintelui democrat Barack Obama privind asigurările de sănătate.

Acest vot i-a atras furia republicanilor. „John Roberts s-a dovedit a fi un dezastru absolut, deoarece ne-a dat Obamacare”, a declarat Donald Trump în timpul campaniei sale. Este un „coșmar”! „Şeful justiției” nu a reacționat și, în ianuarie 2017, Donald Trump a depus jurământul în fața lui înainte de a intra în Casa Albă.

În 2018, spre surprinderea tuturor, John Roberts a ieșit totuși din rezerva sa pentru a-i replica lui Donald Trump care, din nou, l-a acuzat pe magistrat că este partizan. Sarcastic ca de obicei, Donald Trump a adăugat: „Îmi pare rău, președinte John Roberts, dar există într-adevăr ‘judecători pro-Obama’ „.

De la această scoatere a armelor, nicio altercaţie nouă nu i-a opus pe cei doi bărbați… dar 2020 este un teren minat.

Traducerea: Rodezia Costea

Foto: John Roberts, președintele Curții Supreme din SUA / Sursa: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Textul de fata nu ne spune cine este John Roberts, doar ne arata in oglinda doua fatete ale aceluiasi personaj ce detine in momentul de fata functia de sef la Curtii Supreme al USA. Este mult prea putin ca sa incecam macar sa ne facem vreo idee despre modul de gindire si actiune a persoanei aduse in discutie . Textul pare a ne arata strictetea deciziilor sefului Curtii Supreme de Justitie ,ce pune inaintea tuturor lucrurilor legea asa cum este ea (buna sau rea nu e treaba celui in cauza ). Faptul ca a acceptat OBAMACARE sau nu a acceptat casatoria dintre persoanele GAY (in fapt casatoria nu poate fi acceptata ,ci doar un parteneriat ce atrage responsabilitati intre relatiile nu numai personale ci si de alta natura intre parteneri )nu au legatura cu decizia in cazul procedurii de Impeachment declansata de Camera Reprezentantilor(nu de democrati ,procedura este declansata de Camera in cauza cu ajutorul democratilor majoritari). Procesul in cauza are o singura miza – A conditionat ,sau nu , actualul presedinte ajutorul banesc si militar dat UCRAINEI , de o inculpare juridica a fostului numar doi din administratia OBAMA ? In functie de raspunsul la aceasta intrebare ,ce contine doar o exprimare juridica si nu politica se va decide totul .

    • Teoretic, decizie juridica.
      Practic, va fi politica din moment ce majoriatea republicana din Senat s-a autopronuntat in favoarea lui Trump.
      Nu stiu ce rol decizional poate sa joace Șeful Curții Supreme din moment ce este doar arbitru si nu votant.

    • Procesul in sine este o dezbatere juridica ,ce poate dovedi sau nu ,dincolo de majoritatea politica din camera , vinovatia sau nevinovatia celui supus procedurii . Daca dovezile aduse in discutie si declaratiile celor chemati dovesc una dintre variante atunci cea care prezinta garantia adevarului va fi adoptata . Faptul existentei unei majoritati nu duce automat la votul fara discernamint . Aceste dezbateri sunt publice si oamenii vad si inteleg .

  2. Credibilitatea domnului John Roberts este deasupra disputelor politice si ceea ce el gestioneaza produce in principal aflarea adevarului de necontestat ,aici este marea necunoscuta