G4Media.ro

Cine este disidentul iranian Ruhollah Zam, a cărui execuție a provocat un…

Sursa Foto: alkhaleejtoday.com

Cine este disidentul iranian Ruhollah Zam, a cărui execuție a provocat un scandal mondial

Exilat de mult timp în Franța, unde avea statut de refugiat, acest jurnalist s-a făcut cunoscut prin intermediul unui canal Telegram în timpul protestelor din Iran din iarna 2017-2018, scrie L’Express, citată de Rador.

O execuție „barbară”, „inacceptabilă” … Guvernul iranian şi-a atras o avalanşă de condamnări după spânzurarea pe 12 decembrie a opozantului Ruhollah Zam, mai multe guverne occidentale acuzând, de asemenea, Teheranul că l-a răpit din străinătate pentru a-l judeca. Cu cel puțin 251 de execuții în 2019, Iranul este țara care folosește cel mai mult pedeapsa cu moartea, după China, potrivit ultimului raport global al Amnesty International privind pedeapsa capitală.

Ruhollah Zam este prezentat ca „jurnalist și disident” de ONG-ul pentru drepturile omului Amnesty International. El a fost găsit vinovat că a jucat un rol activ, prin intermediul unui canal fondat în 2015 – Amadnews – pe platforma de mesagerie criptată Telegram, în timpul contestaţiei din Iran din iarna 2017-2018.

Cel puțin 25 de persoane au fost ucise în aceste tulburări care au afectat zeci de orașe iraniene între 28 decembrie 2017 și 3 ianuarie 2018. Teheranul a calificat drept „răzvrătire” această mișcare de protest împotriva costului ridicat al vieții, care a luat rapid o întorsătură politică. Telegram a închis Amadnews – care avea aproape 1,4 milioane de abonați -, învinuind canalul de incitare la „violență”. „El divulgase și conturile bancare ale fostului șef al puterii judiciare, ayatollahul Sadegh Larijani”, a detaliat academicianul franco-iranian Azadeh Kian.

De câţiva ani, Zam trăia în exil în Franța, unde avea statut de refugiat, înainte de a fi arestat de Garda Revoluționară, armata ideologică a Republicii Islamice, în circumstanțe obscure. Arestarea sa a fost anunțată în octombrie 2019, dar Iranul nu a specificat locul sau data incidentului. Mai multe ONG-uri acuză Teheranul că l-a răpit în timp ce se afla în Irak. „El a fost răpit în timpul unei vizite în Irak în octombrie 2019 de către Gărzile revoluționare, aparent cu ajutorul serviciilor de informații irakiene și a fost dus cu forța în Iran”, a spus Amnesty International.

În acest sens, Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat că există „îngrijorări serioase cu privire la faptul că arestarea lui Zam în afara teritoriului iranian ar putea echivala cu o răpire și că transferul său ulterior în Iran pentru proces nu ar fi respectat garanțiile unei proceduri obişnuite”. Cu o zi înainte, Ministerul de Externe german declarase că este șocat de circumstanțele din jurul condamnării lui Zam „în special răpirea lui în străinătate”.

Procesul lui Zam s-a deschis în februarie. Potrivit rechizitoriului, opozantul era învinuit de „corupție pe pământ”, una dintre cele mai grave acuzații din Iran, pedepsită cu moartea. De asemenea, el era urmărit penal pentru „infracțiuni împotriva securității interne și externe a țării”, „spionaj în beneficiul serviciului de informații francez” și insulte la adresa „caracterului sfânt al Islamului”. Autoritatea judiciară a indicat în iunie că inculpatul a fost găsit vinovat de toate cele treisprezece acuzații formulate împotriva sa.

Într-un „interviu” difuzat de televiziunea de stat, Zam a apărut declarând că a crezut în ideile reformiste până la arestarea şi închiderea aproape trei luni în timpul marii mișcări de protest împotriva realegerii președintelui Mahmoud Ahmadinejad în 2009, dar a negat că a incitat la violență.

Luni, şeful diplomației americane Mike Pompeo a denunțat o execuție „barbară și nedreaptă”. Anterior, Michelle Bachelet se declarase „îngrozită” și criticase utilizarea „alarmantă și în creștere” a pedepsei cu moartea de către Teheran. La sfârşitul săptămânii trecute, numeroase țări europene au denunțat această execuție, împingându-și diplomații în special să boicoteze un important forum economic Europa-Iran, în care urma să intervină ministrul iranian al Afacerilor externe, Javad Zarif, precum și șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Dar pentru președintele Hassan Rohani, executarea lui Ruhollah Zam nu ar trebui să aducă atingere relațiilor dintre Iran și UE. „Europenii au fost întotdeauna sensibili la anumite lucruri și noi la fel față de alțele”, a adăugat președintele iranian: „Și noi avem motive să fim nefericiți din cauza lucrurilor pe care le fac statele europene”.

Duminică, Iranul i-a convocat pe ambasadorii Germaniei și Franței la Teheran pentru a protesta împotriva condamnării, cu o zi înainte, de către Uniunea Europeană și Paris, a acestei execuţii. Moartea lui Ruhollah Zam vine într-un moment în care multe puteri europene speră să reînvie acordul nuclear cu Iranul, profitând de plecarea președintelui american Donald Trump de la Casa Albă la începutul anului 2021.

„Execuția lui Zam va aduce în mod logic tensiuni în relațiile Europa-Iran într-un moment deja tensionat”, în jurul acordului privind energia nucleară, afirmă Ellie Geranmayeh, colaborator al grupului de reflecție european ECFR.
Articol de Ali Shirband

Sursa: L’Express/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea/ Sursa Foto: alkhaleejtoday.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. mda… presiunea propagandistică pe Biden a început: iranienii sunt nefrecventabili, highly likely își petrec toată ziua visând la bombardarea nucleară a națiunilor, valorilor și a tuturor pisicuțelor occidentale… cum are tupeul cineva să se așeze la masa negocierilor cu ei?! E timpul să vorbească bombele!…

    Uite ce cred, cred că e rezonabil să consideri că după milioanele de morți și refugiați produse complet ilegal de armatele sau politicile occidentale prin orient(și nu numai), după distrugerea Irakului, Afganistanului, Libiei, Siriei, etc., a vorbi despre drepturile omului ca reprezentant al establishmentului occidental e fie cretinism, fie inconștiență schizofrenică, care descalifică pt orice funcție publică, fie cinism scelerat.

    • Ce logica aiurea.
      Daca a fost omorat cineva nu conteaza, cite razboaie au fost pe pamant citi oameni au murit ce mai conteaza unu.
      Justificam o crima cu ce s-a intamplat acum o mie de ani sau cu ce sa intamplat acum 10 ani.
      Trecutul nu conteaza conteaza numai speta curenta.

    • mai mihaita,

      hai sa ne raportam la prezent: cate crime zilnice sunt atribuite razboaielor provocate de US ?

      incearca , repet – incearca sa gandesti inainte sa te exprimi in scris sau pe gura!

    • cate crime zilnice sunt atribuite razboaielor provocate de US ?
      Nu are nici o legatura cu speta curenta. Absolut nici o legatura.
      Una e una, alta e alta.

    • a vorbi despre drepturile omului ca reprezentant al establishmentului occidental e fie cretinism

      Poi daca occidentul nu poate vorbi despre drepturile omului, cine sa vorbeasca tarile comuniste care au omorat 60 milioane de oameni, la toate tarile gasesti probleme.
      Asta inseamna ca drepturile oamenilor pot fi aruncate la gunoi ca orcum nimeni nu e suficient de moral sa judece.

    • @mihai
      „speța” contează în raport cu legile particulare pe care actele agenților iranieni le-au încălcat. Trebuie făcută o anchetă, a fost sau nu răpire? Etc. În loc de fapte clare, calificate juridic, avem eterna „încălcare a drepturilor omului”… doar că drepturile omului nu pot fi lege, pentru că nu există instanță care poate să supravegheze respectarea ei. Înțelegeți? „Drepturile omului” sunt încălcate în fiecare clipă peste tot în lume, dar constituie crimă numai în măsura în care constituie crimă și în raport cu legile unui stat particular. Restul e construcție ideologică, menită fie să justifice intervenționismul occidental, fie să fie pur și simplu ignorată, perfect legal, când convine, ca în cazul drepturilor copiiilor vaporizați de bombele americane în Yemen, etc etc etc
      Nu vă deranjează miile de tone de bombe aruncate peste tot? Fun fact: au produs deja muuult mai multe victime decât, de pildă, Gulagul sovietic (sic! Faptele și istoria nu sunt propaganda anticomunistă).

    • drepturile omului nu pot fi lege – fals suta la suta mai interesezate se vede ca nu sti ce vorbesti, drepturile omului pot exista ca drepturi naturale sau ca drepturi legale, atât în legislația națională, cât și în cea internațională.
      Pot sa existe in legislatie doar ca unle tari aleg sa le ignore si nu le pun in legislatie, pe cand alte tari le pun in legislatie.

    • @Mihai
      și totuși repetați tocmai ce spuneam și eu, plus naivitatea unui universalism al drepturilor omului, care, desigur, îi inculpă definitiv pe toți care nu le aderă.

  2. Macron, Merkel si Biden abia așteaptă sa se milogeasca de ayatollahi sa isi relanseze aia programul. Si care e problema ca omoară dizidenți? Sa curga banucu.

  3. Alexa, play Reactia rudelor lui Bercea la aflarea vestii ca a fost condamnat.mp4

  4. E trist ce se întâmplă. Să sperăm că iranienii vor reuși să înlăture de la putere extremiștii sângeroși care ii conduc acum.
    Pe de alta parte inamicii guvernului iranian au asasinat recent nu unul ci doi iranieni importanți, și nu în urma vreunui simulacru de proces ci pur și simplu i-au omorât. Nu e și mai barbar? Pompeo are mare tupeu sa deschidă gura.
    Dar cum spuneam, asa cum acești inamici au scăpat de fascistul care ii conducea, să sperăm că și iranienii scapă de monștrii lor.

  5. Nu a fost niciodata si nici nu va fi niciodata o tara islamica care sa aiba succes.Intradevar,monoteismul introdus triburilor din desert era ceva extrem de puternic,conceptual vorbind,chiar varianta aceasta degenerata si brutala a lui Mahomed si a fost cauza directa a dominatiei din regiune a Islamului.Insa asta a fost acum 15 secole.Nu mai are nimic de oferit Islamul in ziua de azi.Se raspandeste prin violenta,teroare,atat in cadrul gospodariei,impotriva femeii si copiilor prin indoctrinare si in afara prin razboi,pentru ca asta este ceea ce in secolul 6 i-a facut plini de glorie intradevar.Nu astazi insa.
    Am vazut un video in care tipul ala cita un studiu conform caruia lumea in Iran nici nu prea mai e atat de musulmana,doar ca daca te declari altfel,te omoara,deci lumea nu se declara ca fiind liberi cugetatori sau crestini etc.

  6. As vrea sa știu de ce s-a dus în Irak!