G4Media.ro

Un elev care protesta în Iran a murit după ce ar fi…

Sursa foto: AFP

Un elev care protesta în Iran a murit după ce ar fi fost împuşcat de la mică distanţă de forțele statului

Un elev în vârstă de 17 ani a murit la Mashhad, al doilea oraş ca mărime din Iran, după ce ar fi fost împuşcat de la mică distanţă de forţele statului în timpul protestelor anti-guvernamentale, transmite The Guardian, citată de News.ro.

Pe certificatul de deces al lui Abolfazl Adinezadeh se arată că a murit din cauza rănilor la ficat şi rinichi cauzate de alice, potrivit unei relatări a BBC Persian. Un doctor a fost citat estimând că distanţa de la care adolescentul a fost împuşcat, în 8 octombrie, este mai mică de un metru.

Protestele s-au răspândit în Iran de la moartea Mahsei Amini, în custodia Poliţiei, în 16 septembrie. Joi, avocaţii familiei lui Amini au respins rezultatele unui raport medical oficial care afirma că moartea tinerei de 22 de ani, care a fost reţinută din cauza felului în care era îmbrăcată, nu a fost rezultatul bătăilor primite în timp ce se afla în custodie.

Autorităţile nu au comentat moartea adolescentului din Mashhad. Tatăl lui Abolfazl a afirmat, într-un video emoţionant de la înmormântarea băiatului postat pe reţelele sociale: ”Ce crimă a comis el, de i-aţi tras 24 de alice în stomac?”.

Adolescentul de 17 ani ar fi participat la o demonstraţie în 8 octombrie, pentru a protesta faţă de moartea lui Amini şi faţă de corupţie. La o zi după protest, părinţii lui au fost sunaţi pentru a-şi lua fiul de la secţia de Poliţie. Când au ajuns, au constatat că era mort.

Forţe de securitate iraniene au fost prezente la înmormântarea adolescentului şi unora dintre participanţi li s-a cerut să şteargă filmările ceremoniei din telefoane. Asupra părinţilor săi s-au făcut presiuni pentru a declara că băiatul era un membru al Basij, o miliţie iraniană, pentru a sugera că a fost ucis de protestatari.

Ravina Shamdasani, un purtător de cuvânt al Înaltului comisar ONU pentru drepturile omului, a vorbit, marţi, despre un ”răspuns constant violent al forţelor de securitate împotriva protestatarilor”, spunând că relatările despre arestări arbitrare şi uciderea şi detenţia copiilor sunt ”profund îngrijorătoare”.

Ea a spus: ”Unele surse sugerează că 23 de copii au fost ucişi şi mulţi alţii răniţi în cel puţin şapte provincii, cu muniţie reală, bile de metal de la mică distanţă, şi bătăi fatale. În unele şcoli s-au făcut razii şi copiii au fost arestaţi de forţele de securitate”

În 11 octombrie, ministrul Educaţiei a confirmat că un număr neprecizat de copii au fost trimişi în ”centre psihologice” după ce ar fi fost arestaţi pentru că au participat la proteste anti-stat.

Între timp, joi familia lui Amini a respins oficial rezultatele unui raport medical iranian care a relevat că moartea ei nu a fost cauzată de bătăi.

Saleh Nikbakht, unul dintre avocaţii părinţinlor lui Amini, a declarat pentru ziarul Etemad: ”Avocaţii au respins raportul medicului legist în declaraţia lor de apărare. Fără a clarifica procesul de investigare şi rolul persoanei sau persoanelor implicate în arestarea şi transferul Mahsei la sediul Poliţiei moralităţii, nu este posibil să apărăm drepturile părinţilor şi… să clarificăm ambiguităţile privind cauza morţii”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cine crede ca 2 saptamani de proteste non violente in Romania ar fi tratate altfel, sa-si aduca aminte de Revolutie, mineriade si 10 august. La 10 august jandarmeria a spus ca nu a uzat de arme letale, desi… legea prevede si asta. Intretimp s-au primit uniforme si armament mai moderne, daca intrebati de reforme la jandarmerie… Nu fiti naivi, nimic nu se schimba fara vinovati.