G4Media.ro

Cine e Ionel Vasilca (STS), singurul șef de instituție care a evitat…

Cine e Ionel Vasilca (STS), singurul șef de instituție care a evitat orice explicație în public în cazul Caracal: general cu patru case și șase terenuri

Generalul – locotenent Ionel Vasilca este șeful STS din august 2017, când a fost numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Vasilca este singurul conducător de instituție care nu a avut nici o apariție în public pentru a da explicații despre modul în care a acționat pe parcursul cazului de la Caracal, soldat cu uciderea a două tinere de către Gheorghe Dincă.

STS a comunicat pe parcursul crizei prin intermediul comunicatelor de presă și al purtătoarei de cuvânt, Mariana Pop, fostă jurnalistă. Ionel Vasilca nu a ieșit în public pentru a oferi explicații, așa cum au făcut-o șefii celorlalte instituții implicate – poliție, procuratură, guvern, ba chiar și administrația prezidențială.

Ionel Vasilca (53 de ani) este un militar de carieră originar din Săvinești (Neamț). El a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare – Facultatea de Electronica si Informatica, promoția 1990, și a lucrat în STS de la absolvire. Din 2005, el a fost adjunct tehnic al fostului director al STS, Marcel Opriș.

Potrivit declarației de avere, el deține șase terenuri (trei cumpărate și trei moștenite), precum și patru imobile (două apartamente în București și o casă de vacanță în Sibiu – toate cumpărate, și o casă moștenită în Neamț). La unul dintre apartamentele din București, coproprietari sunt Mircea Michescu și Lili Jianu.

Vasilca deține și un BMW 320 d, cumpărat în 2014, și are în conturi sume de câteva mii de lei.

În 2018 a câștigat din salariu 196.193 de lei, adică o medie lunară de 16.300 de lei.

Context: STS a fost ținta acuzațiilor poliției și a premierului Dăncilă pentru eșecul localizării locului din care Alexandra Măceșeanu, tânăra de 15 ani ucisă, a sunat de trei ori la 112. Mai mult, în spațiul public au apărut numeroase acuze la adresa comportamentului STS după apelurile Alexandrei, când operatorul 112 a sunat înapoi de nouă ori, dar instituția a comunicat că apelurile au fost făcute la solicitarea poliției.

STS a arătat într-un comunicat de presă că a trimis trei localizări către poliție după cele trei apeluri ale Alexandrei: în două dintre ele casa era la limita zonei indicate, dar în afară zonei, iar în al treile caz casa suspectului era mult în afara zonei de localizare transmise poliției. STS s-a apărat spunând că datele sunt transmise de operatorul de telefonie.

Foto: Ionel Vasilca și Rovana Plumb la semnarea unui contract de modernizare a serviciului 112, contract blocat din cauza contestațiilor (InquamPhotos / Octav Ganea)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Si uite asa STS nu mai numara voturi.

  2. are partidul pregatit un pretenar de-al lui mazare gata sa „preia” STS-ul.

  3. Sper din toata inima sa nu aflam in viitorul apropiat ca nu era nici o problema de adresa a individului, ca personajul era bine cunoscut de politia locala, lasat sa practice taxi-pirateria, ca au mai sunat si alte persoane la politie si au fost tratate cu indiferenta; cum se explica cuvintele adresate familiilor adolescentelor -a plecat cu fat-frumos, las’ca vine peste doua zile? Ca se accepta si sechestrarea si violul la fel ca taxi-pirateria?

  4. Salarii de 3500 euro intr-o tara cu 500 euro venitul mediu.S-a dus drakulu orice urma d bun simt in salarizarea bugetara.