G4Media.ro

Cine destabilizează Balcanii: Putin sau americanii?

Cine destabilizează Balcanii: Putin sau americanii?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite într-un interviu pentru „Politika” și „Novosti” publicat înainte de vizita efectuată joi în Serbia că un factor destabilizator în Balcani îl reprezintă Statele Unite și unele țări occidentale, pe care însă nu le-a numit. Putin a exemplificat cu bombardarea fostei Iugoslavii de către NATO în 1999, recunoașterea ”nelegitimă” a independenței Kosovo, schimbarea numelui Macedoniei ”pentru a fi forțată să adere la NATO” și faptul că Muntenegru ar fi fost ”împins” să adere la structurile alianței, toate acestea în ciuda voinței populare.

În schimb, a spus că Rusia a privit mereu Balcanii constructiv. „Din acest motiv ajutorul pentru consolidarea securității și stabilității regionale este prioritatea noastră necondiționată. Milităm pentru ca să se respecte drepturile și interesele țărilor și popoarelor balcanice, ca să se respecte dreptul internațional”, a declarat șeful statului rus.

Afirmațiile lui Vladimir Putin sunt în flagrantă contradicție cu acțiunile tot mai intense ale Rusiei de destabilizare a Balcanilor și a Europei de Est. Muntenegru a intrat în NATO în 5 iunie 2017. Rusia a mers până într-acolo cu tentativa de a bloca aderarea încât a organizat chiar o tentativă de lovitură de stat cu ajutorul serviciilor militare de informații (GRU).

Conspirația avea ca scop blocarea intrării Muntenegrului în NATO, uciderea premierului Milo Djuckanovic și înlocuirea lui cu un guvern pro-rus. 14 persoane au fost puse sub acuzare de către procurorii muntenegreni, între care doi ofițeri GRU, Eduard Shishmakov (aka Shirokov) și Aleksandar Popov, acuzați că au organizat, în octombrie 2016, tentativa de lovitura de stat eșuată.

Martorul-cheie în proces, Aleksandar Sindjelic, este cunoscut publicului din România după ce, în toamna lui 2017, autoritățile române l-au expulzat pe sârbul Bratislav Zivkovic, declarat indezirabil în România pentru 15 ani. SRI l-a monitorizat pe parcursul anului 2017 în timp ce încerca sa afle secrete despre bazele militare și radarele României de la Marea Neagră.

Rusia a negat implicarea sa în încercarea de lovitură de stat, deși Moscova susține deschis „Frontul Democrat” și alte grupări de opoziție care se opun aderării la NATO și pledează pentru întărirea legăturilor cu Kremlinul.

Nici în cazul Macedoniei Rusia n-a stat deoparte și a încercat din greu, tot prin acțiuni subversive, să determine Grecia să respingă acordul istoric semnat în vana anului trecut între Atena și Skopje.

Atena a anunțat că în iulie 2018 a expulzat doi diplomați ruși și a interzis intrarea în țară a altor două persoane care au încercat mituirea unor oficiali și au incitat la proteste pentru a împiedica ajungerea la un acord între Grecia și Macedonia, care să-i permită fostei țări iugoslave să adere la NATO. Una din condițiile de bază pentru intrarea în structurile nord atlantice este rezolvarea oricăror conflicte etnice sau revendicări teritoriale.

Or, Rusia este expertă în a exploata tocmai sensibilitățile etnice, mai ales într-o regiune complicată cum sunt Balcanii. Rusia a negat categoric acuzațiile. Putin a numit acuzațiile „mizerii” și a spus că respectivele servicii de informații ar fi putut rezolva astfel de situații „fără gesturi teatrale”. În cele din urmă, Grecia și Macedonia au semnat acordul pe 17 iunie 2018, fosta republică iugoslavă urmând să se numească de acum încolo Macedonia de Nord.

Acordul pune capăt celor aproape 30 de ani de litigiu dintre cele două țări. Grecia s-a angajat atunci că nu se va mai opune aderării Macedoniei la NATO și nici negocierilor de aderare la Uniunea Europeană ale acestei micuţe economii balcanice cu doar 2,1 milioane de locuitori.

Și în cazul Greciei, la fel ca în Muntenegru, Rusia a încurajat mișcările ultra-naționaliste și suveraniste pentru a bloca aderarea la NATO și pentru a deturna parcursul pro-occidental al acestor mici țări din Balcani.

Dar cel mai recent scandal referitor la implicarea Rusiei în acte de spionaj menite să destabilizeze Balcanii este cazul expulzării mai multor cetățeni ruși din Ungaria.

Din 2010 , zece cetățeni ruși au fost expulzați din Ungaria din cauza activităților de spionaj. Autoritățile de la Budapesta nu au făcut public niciunul dintre aceste cazuri pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia, semn că guvernul Orban a încercat să ascundă aceste cazuri de ochii publicului. Guvernul maghiar a sugerat că încearcă să mențină un echilibru între nevoia de a avea relații bune cu Rusia și disconfortul actelor de spionaj rusești.

Și în cazul Ungariei s-ar fi implicat tot serviciile de spionaj militare (GRU). Și în Ungaria, ofițerii de informații ruși, lucrând sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei din Budapesta, au antrenat grupări paramilitare de extremă dreapta din Ungaria și grupări neo-naziste, de pildă Frontul Național al Ungariei.

Se pare că agenții ruși din Ungaria sunt mai puțin preocupați de spionaj în această țară, ei fiind mai concentrați asupra țărilor din Balcani, cu scopul destabilizării regiunii. Expulzările din Ungaria nu au fost singulare. Și alte țări europene, ca Slovacia, Cehia și Polonia au expulzat în ultimii ani cetățeni ruși acuzați de acte de spionaj.

Însă faptul că expulzările s-au petrecut cu mare discreție a încurajat Rusia să-și intensifice activitatea de spionaj, dat fiind că nu are mai nimic de pierdut.

Întrebarea este acum cât de vulnerabilă este o țară ca România în fața acțiunilor destabilizatoare rusești? Cât de periculoasă este relația Dragnea-Orban, pe care liderul PSD nu doar că-l copiază dar îi permite să încurajeze la nivel oficial discursul autonomist în Transilvania? Să nu uităm că rușii sunt experți în exploatarea factorului etnic.

Dar dincolo de asta, o țară coruptă, controlată de oligarhi, cu justiție paralizată și controlată politic, în care dezinformarea și infracționalitatea ating cote alarmante, este pradă sigură. Rusia încurajează toate acestea pentru a slăbi statele și pentru a le devia din parcursul lor occidental, în încercarea de a reveni la modelul sovietic al țărilor aflate în sfera sa de influență.

Prin urmare, cine destabilizează Balcanii și Europa de Est: rușii sau americanii?

Surse: Reuters, HotNews.ro, Direct36, 444.hu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Raspuns corect: Bozo in cardasie cu Cracanel….

  2. Raspunsul nu are de ce sa fie asa de lung. Balcanii sint destabilizati de cine are interes: Rusia si Turcia. Americanii n-au un astfel de interes acum.

    • De la retragerea aureliana, la 1877, la 01.01.1990

      Suntem Aici, Neinfranti !

    • Cu parere de rau pentru oamenii corecti din acea tara, mi-as dori ca poporul rus sa dispara de pe lumea asta. Prin gandirea lor distructiva si nociva, a influentat si influenteaza semnificativ vietile altor popoare. Si nu in bine.

    • O intrebare adresata unui domn. Si inainte de retragerea Aureliana unde eram?

  3. S-ar putea s-aveti dreptate, dar marturisesc ca nu inteleg ce mare scofala ar face apoi cu influenta asupra tarilor „satelit pe model sovietic”, odata ce si-ar restabili-o pe deplin, si nici stilul dvs. sibilinic nu ma ajuta prea mult.

    Or vrea sa ne distruga de-ai dracu’ muscalii pizmasi pe geniul nostru carpatin, or vrea sa ne fure reteta secreta de alivenci, or desfasura manevre de hartuiala in contrapartida la instalarea vreunui scut in statulete-tampon oricum vulberabile de la coruptie & inapoiere istorica?

    Raman nelamurita, dar alarmata.

    • E atât de simplu ca te lămuresc eu: orice front deschis și menținut de rusnaci împotriva vestului contribuie la atingere obiectivelor strategice.
      Cât timp investiția e mai mică decât câștigul, rusul se bagă. Dacă ar putea ar destabiliza și Australia, dar acolo e vorba de invistitia foarte foarte mare și rusnaci face foame deja. Balcanii sunt ieftini

    • Multumesc pentru raspuns, dar acum o sa ma perpelesc la noapte nestiind care-s „interesele strategice” ale Rusiei, ofensive, defensive?

    • Citeste cum au pus mana rusii pe Siberia. O sa-ti raspunda cu varf si indesat la intrebare.

    • Cred ca te-ai uitat la episodul gresit din Teleenciclopedia …

    • Siberia a fost Teritoriu chinezesc, ceasul in sens invers deja ticaie, Cracanatul stie asta

    • În primul rând, doamna Маша, își vor folosi influența ca să ne vândă gazul rusesc la un preț exorbitant, cu complicitatea politicienilor locali corupți, care vor primi și ei un comision la afacerea respectivă.

      Bănuiesc că nu trebuie să detaliez de ce ăsta nu e un lucru bun. Dacă sunteți în continuare nelămurită, poate vă explică mai bine soțul, care bănuiesc că are numele Иван, cum merg treburile astea cu influența rusă.

      Iar alarmată nu pricep de ce sunteți, din moment ce îi simpatizați atât de mult pe ruși.

    • @ Vlad,
      Este posibil sa aveti dreptate in chestiunea gazului si, intr-adevar, pe rusi asta sa-i anime in primul rand: dorinta de a vinde gaz la supra-pret unei tari precum Romania, adica (i) destul de mica, (ii) oricum avand ceva rezerve in care este co-interesat capital vestic si mai ales (iii) un necesar de consum care starnea mai deunazi batjocura nedisimulata a unui oficial maghiar (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/oficial-maghiar-ironii-la-adresa-romaniei-ce-faceti-cu-gazul-din-marea-neagra-un-foc-mare.html).

  4. Influienta greilor alterneaza. Romania se da ca rama dupa suvoaiele ploilor.

  5. De ce ar dori americanii sa destabilizeze Balcanii? Tocmai ei care ne-au redat libertatea in 89 si ne-au scapat de comunism? Da, putem spune ca SUA destabilizează zona prin faptul ca doresc aderarea statelor din Balcani la NATO, iar Rusia se opune reactivând astfel vechile conflicte. Incercand sa faci un bine declansezi alte probleme, insa nu putem acuza SUA de destabilizarea Balcanilor.

    • Si cine a destramat fosta Iugoslavie? Rusii !!?
      Cine a bombardat Serbia si le-a permis albanezilor din kosovo sa aiba stat, nu americanii ?
      Cine stie istorie va afla ca in urma prigonirii albanezilor, statele slave i-au primit sa se aciueze pe teritoriul actual al Serbiei iar „dragutii” de americani, precum cu bombele nucleare ale lui Saddam, i-au facut stapîni pe ceva care nu era al lor.

    • @teroristul pasnic
      Vorbesti dupa ureche, se vede ca n-ai trait vremurile. Iugoslavia era deja destramata si in plin razboi cand au intervenit americanii. Europa se chinuia de mai multi ani fara succes sa impace partile beligerante din toata Iugoslavia, se lupta fiecare cu fiecare mai putin Slovenia care devenise independenta si nu se razboia cu nimeni. Pe acest fond au intevenit americanii, de fapt Bill Clinton, care avea nevoie sa abata atentia lumii de la scandalurile lui sexuale. Si daca Europa a fost incapabila sa faca pace in Iugoslavia, a venit America si a impus in cel mai scurt timp o pace americana. Probabil ca fara interventia americana razboiul ar fi durat mult mai mult timp si cu un numar considerabil de victime. Dar nu SUA a destramat Iugoslavia ci manevrele oculte ale casei de Habsburg!

  6. Nici cu SUA nu mi-e rusine.cine are impresia ca SUA sunt usa de bascucura se inseala.au si ei interese in balcani si nu numai.problema este statele balcanice au vreun interes in balcani sau nu?vor INDEPENDENTA sau protectie?independenta costa,intr-adevar dar protectia te omoara ca natie

    • Oare cine a dus-o mai bine după 1945? Țările membre NATO sau țările Pactului de la Varşovia? Lămuriți-mă vă rog. Poate îmi scapă mie.
      Mulțumesc.

  7. Din cate se vede, biby n. a gasit cararea dintre „plopi”. Care plopi? Cei din poezia :
    Pe langa plopii (UE) fara sot
    Adesea Eu (BN) treceam
    Puteam sa trec si printre Ei (UE)
    Dar ce ghiseft faceam (cu RU)

  8. Un curent destabilizator este acela care incita la extremism la nivel ideilor și al soluțiilor. Acesta duce la dispariția oricărei forma de dialog care forțează societatea să se polarizeze si astfel să fie destabilizata. Singurul curent extremist de astăzi din România este mișcarea rezist.

    • Si la noi se doreste destabilizare. Miscarea # rezist e finantata cu bani grei de la rasarit.Credeti ca de bunavoie cineva ar sta pe arsita si frig in strada. Dar nu si a atins scopul.

    • Cum este miscarea #rezist extremista? Ca se opune MAFIEI PCR-isto securiste transformata in mafie capitalista ce tine cu Rusia si sfideaza vestul? Puterea pune potera pe #rezist care nu face decat sa-si arate nemultumirea, nu are armata, nu are decat piepturile goale si mintile pline de nemultumire justificata pana la Dumnezeu, iar propaganda psd-ista ii ponegreste cu ura considerandu-i extremisti! Din nefericire cei care pleaca urechea la propaganda psd-ista si-au pierdut demult uzul ratiunii, propaganda a reusit.

  9. Dragii mei .Nu destabilizează nimeni Balcanii știu lucruri din interiorul Kremlinului .Tot ce spune Vladimir e doar in capul lui și în mintea lui .Nimeni nu îi vrea raul .Doar că felul lui de a fi nationalist .Nu zic e un președinte foarte bun care incearca să își apere tara așa cum noi nu o facem .Doar că fiind un om dur cu un limbaj dur a îndepărtat toate țările prin amenințările lui a îndepărtat Europa de el .Că în viata privata e un om minunat e alt ceva .Dar ca președinte e foarte dur .Îl cunosc foarte bine știu ce poate și ce nu poate .Official girl friend from President Putin Alina Cluj Romania

  10. „ofițerii de informații ruși, lucrând sub acoperire diplomatică la Ambasada Rusiei din Budapesta, au antrenat grupări paramilitare de extremă dreapta din Ungaria și grupări neo-naziste, de pildă Frontul Național al Ungariei.”

    cand v-ati enervat suficient, sa tineti minte ca puteti apela la masuri simetrice, adica antrenarea de trupe paramilitare care sa actioneze in interesul nostru, punctul de incepere e legislatia de armament civil. modelul elvetian si educatia de rigoare.

    sau, numai panslavistii au voie ?

  11. Nu mă interesează ce zice Putin, fiindcă el numai să mintă ştie.

  12. As pune o bomba la moscova( „m” mic, ca nu merita „M”) la cat de marlani au fost (si inca sunt) rusii . Multe popoare au suferit…Daca ma gandesc mai bine, as pune una atomica!

  13. Nu vad decat o singura cale fezabila de a se pune capat conflictelor sau suspiciunilor reciproce care bantuie de secole natiunile sud-est europene.
    Aceasta cale este aderarea lor la UE si NATO.
    Restul asa-ziselor solutii sunt apa de ploaie, masuri paleative care trateaza pentru scurt timp efectele fara a inlatura cauzele.

    Sa nu uitam ca nationalismul si pan-slavismul iugoslav au fost cele care au aprins in 1914 „butoiul cu praf de pusca” din Balcani – asasinarea mostenitorului la tronul habsburgic de catre o formatiune terorista sarba care spera ca astfel se va declansa un razboi intre Serbia/Rusia si Austro-Ungaria, lucru care dealtfel s-a si intamplat.

    Au trecut 105 ani de atunci si doua catastrofe mondiale, dar inversunarea si ura dintre unele natiuni balcanice au ramas la fel. Bosnia si Kosovo stau marturie.
    Solutia realista, dupa cum scriam, este una singura, iar actiunile Rusiei nu ajuta deloc in directia buna.

    • @Motanul gri – ai perfecta dreptate. Orice alta solutie ne arunca in bratele Rusiei, cu consecintele pe care le stim. Integrarea europeana a stins si conflictul istoric dintre Franta si Germania, dupa 3 razboaie devastatoare in mai putin de un secol. Integrarea euroatlantica a tarilor din Balcani este singura solutie pentru atenuarea si chiar stingerea diferendelor istorice dintre acestte tari. Dar asta ar scoate Rusia din joc. iar Rusia face tot ce ii sta in putinta ca sa evite acest lucru.Vezi si postarile idioate ale trollilor platiti de rusi – geiger c, emil, cihodaru Catalina, radu.

  14. Statul roman unitar oricum va intra in disolutie. Numai ca daca Dragnea mai sta mult la putere, asta se va produce mai rapid decat ne putem astepta.

  15. Se indoieste cineva ca si la noi, in Romania, agentii rusi isi baga coada? Daca citim semnele, coada de topor a Rusiei este PSD, se observa asta prin tot haosul legislativ si institutional, prin toate ordonantele care imping tara la criza, prin blocarea tuturor investitiilor in infrastructura promovate de PSD. Se observa, dar nimeni nu face nimic, Nimeni nu se desteapta in acordurile de cantec de leagan cantate zilnic de imnul national. Toata lumea doarme dusa in timp ce PSD si Rusia lucreaza pentru noi in sanul NATO si UE.

  16. Am vazut la tv, pe undeva, preluate cateva pasaje din articol. E intre cele mai concise si dure analize antisovietice.
    Are foarte multe vizualizari , ar merita si mai multe. (eu as sterge comentariile din subsolul paginii, distrag atentia de la subiect – si le.as trece in privat, pm, daca vrea poporul sa va scrie. Dar sa nu deturneze subiectul poporu’).

    *** Sinteza e excelenta. Depaseste cu mult nivelul de interpretare conspirationista din Romania, cand vine vorba de spionaj. Poate ar trebui resemantizat termenul. Nu „spionaj”, ci criminalitate transfrontaliera.

    *** Mai precis, ce fac sovieticii in Romania? Doar propagandă?
    Care este traseul subventionarii propagandei sovietice in Romania?
    De ce sunt investigatii singulare in acest domeniu si nu va ajuta , in mod oficial, SRI?
    De ce SRI este preocupat (si isi etaleaza mediatic analisti ai problemei islamice – cvasi-inexistentă in Romania) si tace malc cand e vorba despre infiltratiile economico-armate ale GRU in tara?
    Pentru ca SRI sunt secretomani, la nivelul de limbaj de lemn? Chiar n.or avea analisti vorace pe problema antisovietica? ( trendul Rusiei putiniste, astazi, este sovietic, retroactiv). Orice site rusesc din Romania este un „distrugator” (mai mult sau mai putin eficient) al NATO.
    Mai există cate-un jurnalist, ca tine, ca dumneavoastră, care se luptă impotriva curentului. Care si-o ia in plex, adică.
    Ar fi de datoria SRIului să stie să se bată (cafteaskă) era sa zic, nu a civililor. E paradoxal si „haios” ca, la noi in tara , SRI se cafteste cu Islamu (geopolitic).
    (secretomania ar fi fost cool, intre spioni englezi, in filme ; azi, secretomania nu indica excelența, mai degrabă spaima, omisiunea).

    ***Orice analist civil, cat de bun investigator ar fi, nu are instrumentarul unui SRI. SRI pare la fel de bombardat, destramat, terminat, si acceptând, martirizati, lovituri in plex, ca Procuratura . În general, ar trebui să considerăm că regula „de aur” a tacerii tine doar de metoda, si nu de popotă. Adica, probabil, mai există si meseriași acolo. Unii care nu joaca la interfață.
    (daca mai au meseriasi pe acolo, cu siguranta, sunt ascunsi bine, atat de bine ca au uitat pana si ca exista).

    *** Au ajuns sa se cafteasca civilii cu rusii, e necesar antrenament. Altfel, sunteti morti. Dar stii.
    Sinteza ta e super!! (chiar si fara multe date).
    Altii, cum sunt cei de la Rise Project, au date, sunt jurnalisti de date, dar n.au … stilul (feroce), ca tine.

    Rar se poate citi un discurs anticomunist mai real (din 2012 incoace).
    Vorbesc serios, sinteza e excelentă, capacitatea dumneavoastra e incontestabila, e in sine, dar, pare un articol scris pe genunchi.

    PS. Daca aveti, ai nume de agenti (de opinie) rusi in Romania – ar fi misto detot sa le dai. Cu date cu tot. Ai defrisa, un pic, resovietizarea Romaniei.

  17. Foarte bun articol, mai ales finalul! ?