G4Media.ro

Ungaria, calul troian al Rusiei în inima Europei. Modul cinic în care…

Ungaria, calul troian al Rusiei în inima Europei. Modul cinic în care Budapesta a boicotat marele summit de la București

Premierul Viktor Orban în vizită la Moscova, președintele Janos Ader blocat pe aeroport în Budapesta după ce avionul prezidențial a fost lovit de o mașină cu mâncare. Așa s-au scuzat liderii Ungariei pentru absența de la marele summit de la București care a reunit 12 state din Europa Centrală și de Est, reuniune cu mare miză economică și politică. Boicotul Ungariei a fost singular și remarcat de toată lumea.

Principala miză a summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de Palatul Cotroceni, a fost construirea unei alternative economice și politice la avansul Rusiei și Chinei în zona Europei Centrale și de Est. Cântecul de sirenă al Beijingului și Moscovei atrage tot mai mulți lideri corupți ori autoritari din regiune, dispuși să amaneteze viitorul țărilor lor pentru câștiguri imediate.

SUA, urmate la doi ani de Germania, au înțeles pericolul și au decis – la inițiativa Poloniei și Croației – să pună pe roate un mecanism prin care cele 12 state din jurul Mărilor Neagră, Baltică și Adriatică să se interconecteze și să colaboreze pentru proiecte economice de anvergură. O întreprindere grea – sunt 12 state cu istorii complicate, cu interese uneori divergente, dar cu atât mai importantă, având în vedere asaltul dinspre Rusia și China. Iar săptămâna aceasta s-au strâns la București toți liderii importanți din regiune tocmai pentru a demara primele proiecte comune și pentru a da drumul unui fond de investiții regional.

Ungaria a jucat, din nou, cartea anti-UE. Sau cartea pro-rusă. Capii statului maghiar au sfidat inițiativa statelor vecine, dar și SUA și Comisia Europeană – sponsorii politici ai evenimentului de la București. Au reușit să absenteze de la evenimentul onorat de șefi de stat, premieri, șeful Comisiei Europene, secretarul american al Energiei și ministrul german de Externe.

Viktor Orban și-a programat vizita la Moscova – coincidență – chiar pe durata summit-ului de la București. De la Moscova, Orban a anunțat că susține marile proiecte energetice ale Rusiei, exact cele care perpetuează dependența de gazul rus cu miros politic. Practic, Orban a sfidat întreaga politică europeană și americană în domeniul energetic. Așa o face, de facto, de doi ani cu proiectul strategic BRUA de interconectare a conductelor de gaz din regiune, sabotând-ul constant în interesul Rusiei.

Nu putea Orban să aleagă altă perioadă pentru vizita sa la Moscova? Sigur că putea, dar și el, și Putin au vrut să dea semnalul că UE nu mai are capacitatea de atracție, că și-a pierdut puterea de seducție. Un amănunt interesant: Orban a fost însoțit de șeful propagandei sale la Moscova, ceea ce ridică semne de întrebare despre o viitoare coordonare cu liniile roșii ale manipulărilor mediatice de la Kremlin.

Nu putea găsi președintele Janos Ader o alt soluție pentru a ajunge la București dacă, într-adevăr, avionul său a fost lovit de un Dorel ungur pe aeroportul din Budapesta? Eu cred că Ungaria e un stat care are capacitatea de a găsi asemenea soluții.

De fapt, Ungaria a vrut să dea semnalul că a rupt frontul european. După votul dur din Parlamentul European, care a declanșat procedura de sancționare sub Articolul 7, Orban dă toate semnalele că a luat-o pe drumul fără întoarcere al spargerii UE. Nu al ieșirii din UE, ca Marea Britanie, ci al spargerii solidarității europene.

Cinismul liderului maghiar e, de altfel, fără margini. Omul sub oblăduirea căruia mogulii maghiari delapidează miliarde de euro din fondurile UE le mulțumește, în particular, liderilor europeni pentru că îl atacă dur și îi cresc astfel exponențial cota de încredere acasă.

Ungaria, cu această conducere, e pierdută pentru Europa și pentru SUA. Ea nu mai este un aliat, un partener, un membru al clubului, ci virusul injectat de Kremlin într-un corp deja slăbit.

Cel mai mare pericol pentru România este ca modelul lui Orban să facă prozeliți la București sau în regiune. Testul va fi activarea articolului 7, când vom afla dacă în afară de Polonia mai votează cineva împotriva UE și alături de Ungaria.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Asta este ! Sa ne tinem cu disperare de Europa si mai ales, de SUA, pentru a fi aparati, cu perspective economice (mai ales ca s-au descoperit rezerve energetice in Marea Neagra, inclusiv pe partea romaneasca), fiindca altfel ne inghite … balaurul rosu, ,asa cum ne-a mai mestecat vreo jumatate de secol !

    • nu dispera, asta e cel mai rau, si gindeste pozitiv ca te va salva in multe clipe grele. cu fiecare summit nou se cristalizeaza un viitor apropiat si mediu pentru Europa centrala si de est in care Romania isi poate gasi pozitia sa avantajoasa. cu cite mai multe proiecte comune(militare, economice, transport, etc) cu atit aceasta parte a Europei va deveni mai stabila si atractiva. referitor la balaurul rosu tre sa lupti cu dinsul, uite cum de 4 ani Putin doreste sa creeze asa zisa „novorusia” in Ukraina si i cam sau tocit dintii si ghiarele iar cind i se va termina banii atunci vor veni iarasi la americani cu mina intinsa, fix asa cum la inceputul anilor 90 SUA trimitea ajutor umanitar in fosta cea mai „mareata” imperie numita urss, si unde e acuma „maretul” megastat comunist ? la gunoi. asa ca coada sus MAN si nu mai plinge atita

  2. excelent articol ca intotdeauna domnule Pantazi !

  3. Respect domnule Pantazi, foarte bun articolul. Cat despre unguri , ne dovedesc in fiecare zi cat sunt de prosti…mult mai prosti decat oltenii nostri.

    • In ultimii 120 de ani Ungaria a fost intotdeauna de partea perdantilor, iar acum se indreapta catre o noua catastrofa. Totusi, maghiarii ar putea sa-l opreasca pe Viktor Orban spre binelele lor.

  4. Ei au avut o revolutie in 1956 inabusita in sange de rusi. Cum pot uita oamenii asa repede. Cat despre Orban ,joaca la cacealma. UE ar trebui sa- l puna la respect. E interesanta pozitia societatii civile si a oamenilor.

    • Nici măcar nu trebuie mers atât de mult în istorie. Prin anii ’90 ungaria cerea ajutorul americanilor pentru DERUSIFICAREA economiei ungare. Americanii, FBI-ul, au deschis un birou la Budapesta și puțin câte puțin economia Ungariei a început să meargă mai bine.
      Pentru unguri Uniunea Europeană este inamicul NR. 1 pentru că o împiedică în drumul realizări ungariei mari. Au văzut că rușii au fost factorul determinant în zonă iar ungaria a fost văzută cu dispreț și greață de Stalin. Poate întră măcar în grațiile lui Putin.
      Atenție cu ungaria !!!

    • Orban o da cu Putin pentru ca Rusia este singurul stat care doreste revizuirea frontierelor, vis al unor oameni din Ungaria care nu mai sunt ancorati in realitate.

  5. Nu Ungaria este „calul troian” al Rusiei in Europa, ci ROMANIA!

    Ungaria, o curvă conjuncturală, ia acum kaimacul, dar numai contextual!

    ROMÂNIA este „coada de topor” a Rusiei de peste 150 de ani, dar in aceste vremuri suntem mai rău decât am fost în perioada în care „le ofeream curul turcilor” prin străduința cu care îi concurăm pe „jalnicii” unguroi pupincuriști, repet – de conjunctură, în ai SERVI pe ruși!!

    REȚINEȚI: NU POȚI SĂ ÎNDRĂZNEȘTI SĂ VISEZI LA MODERNIZAREA ROMÂNIEI PE MODEL OCCIDENTAL CÂND AI ÎNALȚI FUNCȚIONARI DE STAT CARE SUNT CĂZUȚI ÎN ADMIRAȚIE FAȚĂ DE RUSIA, IAR MAI NOU FAȚĂ DE PUTIN, PRINCIPALUL DUȘMAN AL OCCIDENTULUI!
    CU ATÂT MAI MULT CU CÂT OFIȚERII ROMÂNII DE SPIONAJ ȘI CONTRASPIONAJ EXTERN SUNT MAAAAARI ADMIRATORI AI RUSIEI ȘI AI LUI PUTIN!

    MARIN CRUCERU
    FOST DIRECTOR ÎN SERVICIUL DE INFORMAȚII EXTERNE
    FOST COORDONATOR AL CONTRASPIONAJULUI EXTERN PENTRU SPATIILE EX-SOVIETICE
    FOST OFITER OPERATIV DE CONTRASPIONAJ EXTERN PE SPAȚII EX-SOVIETICE!

    • Cred că poți să-ți iei electrozii de la tâmple. Prea te-ai ars. Hai ,du-te la Maskva să-ți de-a copeicile. Îmi pare rău dar nu ajungi nici la o rublă pentru flatulații.

    • Nu ma astept sa inteleaga oricine! Stai linistit ca sunt platit cu varf si indesat de Silviu Predoiu!

  6. Dar de modul cinic in care Administratiei Prezidentiale i-au fost taiate fondurile pentru organizarea summit-ului de catre Dragnea & co. (si prin co. intelegem GRU) nu vorbim? Nu tot despre o sabotare e vorba si aici in ograda noastra (mai exact, din ograda PSD-ului sustinut de Sputnik)?

  7. Cam târziu dar asta e, e frumoasă retorica dar nu prea pot fi de acord. Ungaria lui Orban prosperă dacă e în miezul lucrurilor și al disputelor, o curtezana pe ale cărei favoruri licitează un număr preferabil cât mai mare de fraieri. Iar pe lângă prosperitate asta înseamnă și ca i se scuză mofturile, capriciile, excesele și chiar mici infracțiuni.
    În cazul de față boicotul are o motivațir mult mai apropiata decât Moscova. Dacă România și Polonia se „însănătoșesc la cap”si nu se mai autosaboteaza (cu ajutor de la pretinzi răsăriteni, dar oricum), și își fac treaba, atât ca flanc estic NATO cât și ca puteri regionale pe măsura capabilităților, ambițiile Ungariei (și Austriei) sunt tăiate la nivelul real și nici nu se mai vor scuza derapajele. De acord însă cu domnul de mai sus, prietenia lui Orban cu Putin e un simplu adulter, dacă România (și Polonia) sunt scoase complet din joc, mai ales după Brexit, URSS-ul își va fi luat revanșa cu vârf și îndesat…

  8. In europeni si mai ales in vecinii nostri nu poti sa ai niciodata incredere.

  9. Eu atat sper: sa-si revina Polonia la timp.
    Iar despre unguri nu pot spune ca sunt prosti, ba dimpotriva, dar in mod sigur sunt rai.

  10. Destul de gresit articolul. Ungaria nu se invecineaza cu Marea Neagra, Baltica sau Adriatica., asa ca prezenta lor la Bucuresti nu este importanta. Mai ales daca ungurii nu vor sa vina.
    La orice Conferinta nu te duce nimeni cu forta. Vine numai cine este interesat.
    Cat despre Ungaria, ca ,,virus al Rusiei” este complet aiurea.
    In 1956 Romania era un aparator al comunismului mult mai dur ca Ungaria, iar situatia nu s-a schimbat nici acum.
    PSD – ul este mult mai de stanga decat Fidesz-ul din Ungaria.
    Victor Orban este apropiat rusilor din cauza ca are mama tiganca. Iar tiganii sunt mult mai de stanga si filo- rusi decat ungurii din Ungaria. In plus Ungaria nu mai are multe de pierdut (teritorii etc) in caz de atac al Rusiei in Europa, asa ca Victor Orban, la mentalitatea lui nu are motive serioase sa nu colaboreze cu Rusia.

    • Iti lipsesc ceva neuroni. Argumentația este ca sa fiu elegant, in cel mai bun caz puerila.

    • Ba argumentatia mea este solida. Tu ai probleme cu neuronii.
      Incearca sa privesti invers. Da argumente ca Victor Orban sa se poarte altfel fata de aservirea fata de Rusia decat Serban Nicolae sau Dan Nica din Romania. Ei sunt strans colaboratori ai lui Dragnea. In afara de cei cu origini slave, de gen Melescanu, nu gasesti asociati mai buni.
      De ce sa se comporte altfel Victor Orban ?

    • Prin Ungaria curge Dunarea, prin Ungaria trec toate rutele terestre spre vestul Europei. Cu toate ca Ungaria este o insula lingvistica in Europa, Orban exploateaza la maximum avantajele geografice cu sprijinul substantial din partea Rusiei.
      Serbia, daca va fi acceptata un EU, va fi in scurt timp o noua Ungarie.
      Chiar daca delegatul Rusiei in Romania (Dragnea) va dispare de pe scena politica, aparatul lui Putin va gasi repede o alta solutie pentru a destabiliza definitiv Romania si apoi EU.

  11. SERBIA IN UE = RUSIA IN UE! ASTA AR INSEMNA DEZASTRU PT ROMANIA SI CROATIA si PT INTREGA EUROPA BALCANICA. Rusii mai au um capat de pod in Grecia. Bulgarii sunt cam 50% pro-rusi! Crna Gora este in mana mafiei ruse. Macedonia se zbate sa scape din ghearele Rusiei. Romania, Albania si Croatia ar ttebui sa ai o armata comuna pt ca au acelasi dusman: Rusia!!!

    • Ecuatia e mai complicata. Ungaria e mare prietena cu Serbia si e partizanul cel mai indarjit al aderarii Serbiei la UE (nu doar din dragoste penmtru sarbi ci si din interes propriu), aderare care deocamdata e blocata de Croatia si de cerinta recunoasterii independentei Kosovoului de catre statul sarbesc. Pe de alta parte Ungaria e in relatii foarte bune cu Slovenia si Croatia , chiar il face pe mediatorul dintre sarbi si croati. Nici realtiile ungurilor cu Bulgaria nu sunt proaste. Cu slovacii au o dragoste de conjunctura, in timp ce cu cehii si polonezii e „dragoste adevarata”, Polonezii, desigur, sunt in relatii cat se poate de proaste cu rusii dar si cu germanii, dar fac abstractie de relatiile apropiate dintre unguri si rusi. Cel mai mare ” inamic” al ungurilor e la ora actuala e Ucrainaina, a carei preaderare la NATO si deschiderea eventualelor tratative de aderare la UE este practic blocata de Ungaria (e lesne de inteles de ce), dar e sustinuta de Polonia si Croatia . Cel mai probabil pretul deblocarii procesului de aderare a Ucrainei la structurile euroatlantice va fi mai intai acceptarea intrarii Serbiei in UE, fireste dupa ce aceasta va recunoaste independenta statului kosovar.