G4Media.ro

Cinci obiecte simbolice în încoronarea din Marea Britanie, singura care păstrează cele…

sursa foto: Unsplash

Cinci obiecte simbolice în încoronarea din Marea Britanie, singura care păstrează cele mai vechi tradiții/ Cum au loc încoronările în celelalte monarhii din Europa

Europa mai are 12 monarhii suverane, dintre care 10 sunt ereditare, iar două, orașul Vatican și Andorra, elective, conform unei analize Independent. Regatul Unit este ultima țară din Europa care mai organizează o ceremonie de încoronare care păstrează simboluri, tradiții și obiceiuri vechi. Cu toate acestea, și alte țări europene au propriile ceremonii unice, doar că mai puțin fastuoase și mai moderne și simple. 

Cum sunt încoronați monarhii în alte state

Luxemburg. Are un Mare Duce ereditar care servește ca șef de stat. Acesta este învestit în cadrul unei ceremonii la Parlamentul luxemburghez, Camera Deputaților, unde promite să respecte Constituția țării.

Danemarca. Este o monarhie constituțională, cu un șef de stat ereditar. Actualul monarh, Regina Margrethe a II-a, nu a avut nicio ceremonie oficială de întronizare. În schimb, vestea a fost anunțată de la balconul Palatului Christiansborg din Copenhaga.

Norvegia. Este o monarhie constituțională, având ca șef de stat un monarh ereditar. Actualul monarh, Regele Harald al V-lea, a fost consacrat ca rege în timpul unei ceremonii la Catedrala Nidaros din orașul Trondheim în 1991.

Liechtenstein. Un microstat fără ieșire la mare, situat între Austria și Elveția, este o monarhie semiconstituțională, având ca șef de stat un prinț ereditar. Statul nu are o încoronare. În schimb, cel mai recent prinț, prințul Hans Adam, a participat la o slujbă oficiată de arhiepiscopul catolic de Vaduz din Liechtenstein.

Suedia. Monarhie constituțională cu un monarh ereditar ca șef de stat. În locul unei încoronări, monarhul Suediei depune un jurământ de asigurare regală în timpul unei reuniuni a cabinetului suedez. Ulterior, are loc o ceremonie oficială în Sala de Stat a Palatului Regal din Stockholm.

Orașul Vatican. Este sediul Sfântului Scaun, guvernul Bisericii Catolice. Papa este șeful ales al Bisericii. El este ales de către cardinalii bisericii. După ce este ales, papa este învestit în timpul unei slujbe în Piața Sfântul Petru din Vatican.

Spania. Monarhie constituțională cu un monarh ereditar ca șef de stat. Actualul rege, Felipe al VI-lea, a urcat pe tron în cadrul unei ceremonii discrete la Parlamentul spaniol, în urma abdicării tatălui său Juan Carlos I în 2014.

Andorra. Un microstat enclavizat între Franța și Spania, este o diarhie semi-electivă. Acest lucru înseamnă că are doi șefi de stat – unul numit și unul ales. Șeful de stat ales este președintele Franței, în timp ce șeful de stat numit este episcopul catolic de Urgell. Atunci când Emmanuel Macron a depus jurământul în calitate de președinte al Franței, a devenit, de asemenea, co-principe al Andorrei. În mod similar, atunci când Joan-Enric Vives i Sicilia a fost numit episcop de Urgell de către Papa, a fost numit și el coprinț.

Țările de Jos. Monarhie constituțională, cu un monarh ereditar ca șef de stat. Regele sau regina este învestit(ă) în timpul unei adunări comune a parlamentului țării, care are loc la biserica Nieuwe Kerk din Amsterdam.

Belgia. Monarhie constituțională cu un monarh ereditar ca șef de stat. Actualul rege, Regele Phillipe, a depus jurământul de monarh în timpul unei ceremonii oficiale la Bruxelles. A avut loc o paradă pe străzile capitalei, iar Regele Philippe și-a făcut apariția împreună cu familia sa la balconul Palatului Regal.

Monaco. Un microstat de pe Coasta de Azur, este un principat, având ca șef de stat un prinț ereditar.

Simbolismul de peste 1000 de ani păstrat în ceremonia de încoronare a monarhilor Marii Britanii

Încoronarea monarhului britanic este una dintre cele mai vechi și mai vechi ceremonii, arată o analiză Britannica. Ea urmează o schemă care a fost stabilită de mai bine de un mileniu. O parte importantă a ceremoniei este reprezentată de vestimentația de încoronare, care formează nucleul celebrelor – și controversatelor – bijuterii ale coroanei britanice. Mai mult decât pur și simplu impresionante din punct de vedere vizual, majoritatea obiectelor au o semnificație simbolică, reprezentând responsabilitățile și puterile suveranului. Cinci dintre cele mai cunoscute și impresionante sunt:

Lingura încoronării. Este o lingură de argint aurit cu perle (adăugată în 1661). Din punct de vedere stilistic, lingura pare să dateze din secolul al XII-lea și, prin urmare, a supraviețuit în mod remarcabil. Ungerea este cea mai sacră parte a ceremoniei de încoronare și are loc înainte de învestire și încoronare. Arhiepiscopul toarnă uleiul sfânt din ampulă (sau vas) în lingură și îl unge pe suveran pe mâini, pe piept și pe cap, conform Britannica.

Lingura nu a fost folosită la încoronări până în 1603. Faptul că lingura există este uimitor, pentru că a supraviețuit războaielor civile din secolul al XVII-lea, când obiectele de încoronare au fost fie sparte, fie topite, cu excepția lingurii. Aceasta a fost vândută unui bărbat care era membru al casei regale, iar acesta a returnat obiectul la începutul Restaurației din 1660, marcată de revenirea lui Carol al II-lea ca rege. Lingura a fost folosită la încoronarea din anul următor și la fiecare încoronare de atunci.

Coroana Sfântului Edward

Deși monarhia britanică are mai multe coroane, cea mai importantă este Coroana Sfântului Edward. Aceasta este folosită doar în momentul încoronării, în timpul încoronării. Se crede că cea originală i-a aparținut lui Eduard Mărturisitorul în secolul al XI-lea. Cu toate acestea, ea a fost distrusă în timpul Războaielor Civile Engleze, astfel încât – ca și în cazul majorității însemnelor originale – a trebuit să fie înlocuită pentru încoronarea lui Carol al II-lea în 1661. Se pare că au fost folosite fragmente din original.

Este formată dintr-un cadru din aur masiv cu patru cruci pattate și patru flori de lis – un semn distinctiv față de original – și arcuri surmontate de o cruce. Pentru încoronările anterioare, rama a fost prevăzută cu bijuterii închiriate, dar în 1911 George al V-lea a pus să fie încrustată permanent cu pietre semiprețioase, inclusiv rubine, ametiste, safire, granate, topaze și turmaline. Coroana este finisată cu un capac de catifea purpurie și o bandă de hermină. Cântărește aproape 2,23 kg, mai arată sursa citată.

Scaunul Încoronării

Scaunul Încoronării din Westminster Abbey pe care a fost încoronat Regele Henric al VIII-lea în 1509, exact 500 de ani mai târziu, pe 24 iunie 2009, la Londra, Anglia. Din 1308, când a fost comandat de Regele Eduard I, toți monarhii, cu excepția a doi, au fost încoronați pe acest scaun. Scaunul a fost realizat la cererea lui Eduard I și a fost destinat să înconjoare Piatra din Scone, un bloc de gresie care este un simbol al suveranității scoțiene.

În 1296, Eduard a luat piatra pentru ca aceasta să poată fi folosită la viitoarele încoronări, pentru a simboliza faptul că monarhul a domnit atât în Anglia, cât și în Scoția. Scaunul cu spătar înalt este fabricat din stejar și are o înălțime de 2,05 metri. Este decorat cu figurine animale și frunze aurite, iar pe spătar este reprezentată imaginea lui Eduard Mărturisitorul sau Eduard I. Picioarele regelui se află pe un leu. Modificările ulterioare au inclus adăugarea a patru lei aurite în jurul bazei scaunului. Piatra din Scone este așezată sub scaun și a fost inițial închisă de panouri decorative din lemn. Totuși, acestea au fost îndepărtate ulterior, mai arată analiza Britannica.

Sceptrul suveranului cu cruce

Sceptrul Suveranului sau Sceptrul Regal al Regelui cuprinde o tijă din aur, surmontată de o structură emailată în formă de inimă, care conține un diamant uriaș în formă de picătură, Cullinan I sau Steaua Africii. Sceptrul conține, de asemenea, smaralde, rubine, safire, spineluri, ametiste. În timpul slujbei de încoronare, noul suveran este mai întâi uns cu ulei sfânt, apoi îmbrăcat în veșminte de încoronare și apoi investit cu o serie de ornamente. Ultimele ornamente sunt cele două sceptre. Acesta este unul surmontat de o cruce și altul de un porumbel. După ce primește sceptrele, regele este încoronat.

Sceptrul datează de la Carol al II-lea și a suferit diverse modificări. Acesta reprezintă puterea temporală a monarhului. În timpul încoronării, sceptrul și alte obiecte, inclusiv Globul Suveranului (a se vedea mai jos), sunt înmânate monarhului. Printre numeroasele pietre prețioase ale sceptrului se pare că se numără 333 de diamante, 31 de rubine, 15 smaralde și 7 safire, arată sursa citată.

Globul suveranului 

Tot Britannica trece în revistă că acest glob simbolizează lumea creștină, cu crucea sa montată pe un glob pământesc și cu benzile de bijuterii care îl împart în trei secțiuni ce reprezintă cele trei continente cunoscute în epoca medievală. Globul este alcătuit din smaralde, rubine și safire înconjurate de diamante tăiate în formă de trandafir și de un singur rând de perle. În timpul ceremoniei de încoronare, globul este așezat în mâna dreaptă a monarhului în timp ce acesta este investit cu simbolurile suveranității. Apoi este așezat pe altar înainte de momentul încoronării.

Poate că unul dintre cele mai ciudate obiecte din regalia este această sferă de aur surmontată de o cruce. Cunoscută sub numele de Globul Suveranului, aceasta reprezintă lumea creștină și credința că puterea monarhului provine de la Dumnezeu. Globul, care datează din 1661, este așezat în mâna dreaptă a suveranului în timpul părții de învestire a încoronării.

Globul suveranului este gol și cântărește aproximativ 1,32 kg. Are diverse pietre prețioase, printre care 9 smaralde, 18 rubine, 9 safire, 365 de diamante și 375 de perle. Benzile cu bijuterii formează trei secțiuni, fiecare dintre ele reprezentând continentele care, în epoca medievală, se credea că există. Centrul crucii încrustate cu diamante prezintă un safir pe o parte și un smarald pe cealaltă.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...