G4Media.ro

Cinci militanți pro-democrație, care au fugit în iulie din Hong Kong, caută…

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Cinci militanți pro-democrație, care au fugit în iulie din Hong Kong, caută azil politic în SUA

Cinci militanţi pro-democraţie din Hong Kong au ajuns săptămâna aceasta în SUA cu intenţia de a cere azil politic, a anunţat sâmbătă un grup de apărare a drepturilor omului cu sediul în Statele Unite, relatează AFP.

Fuga lor intervine pe fondul persecuţiilor declanşate împotriva opoziţiei hongkongheze în urma cărora peste 50 de persoane au fost arestate în virtutea legii severe privind securitatea naţională impusă la sfârşitul lunii iunie de Beijing la Hong Kong, după ample manifestaţii în 2019.

„Militanţi, toţi sub 30 de ani, au participat la proteste pro-democraţie în Hong Kong, au fost arestaţi şi inculpaţi. Ei au fugit din oraş cu o ambarcaţiune în iulie”, a declarat Samuel Chu, fondatorul Democracy Council (HKDC), o organizaţie care pledează pe lângă politicieni americani, mass-media şi publicul american pentru cauza apărătorilor drepturilor din Hong Kong.

„Sunt uşurat şi aştept cu nerăbdare să-i primesc în Statele Unite şi să-i ajut să ceară azil şi să-şi construiască o viaţă nouă”, a adăugat el. „Gestul lor disperat este o dovadă a deteriorării rapide a situaţiei drepturilor omului şi a crizei umanitare în creştere în prezent în Hong Kong”, a spus Chu.

Media taiwaneze au relatat în august că aceşti cinci rezidenţi din Hong Kong au încercat să caute refugiu în Taiwan la sfârşitul lunii iulie. Responsabilii de la Taipei au încercat să treacă sub tăcere acest subiect.

Adoptarea legii privind securitatea naţională, considerată de Occident ca o subminare a autonomiei acordate Hong Kong-ului, a contribuit la agravarea tensiunilor deja puternice dintre Statele Unite și China.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

 1. De ce nu cauta in Elvetia? Elvetia nu e democratie? Va zic eu, in SUA au „rezistentii” cartea de munca. In Elvetia nu li se da $$$.

  Asta e motivul pentru care Puiu Popoviciu si Raceanu erau mari americani In martie 1990. Servisera adevarata lor patrie.

 2. Respect pentru oamenii care chiar se lupta pe viata si pe moarte pentru libertate si democratie.
  Nu metaforic, altii care nu au reusiti sa fuga sunt acum torturati in inchisorile comuniste.

  Si multi dintre ei nu vor mai vedea lumina zilei, China a acaparat brutal Hong Kong-ul ignorand orice tratat international pe care l-au semnat.

  Probabil ca o sa apara postaci sa ne explice cum e treaba, ‘sunt interese mari la mijloc’.
  Or fi platiti si tinerii astia de Soros sa protesteze impotriva represiunii CCP.

 3. In afara de SUA, mai stii vreo tara care da pensie de rezistent? https://www.nytimes.com/1995/04/16/nyregion/for-elderly-immigrants-a-retirement-plan-in-us.html

 4. Sunt de acord cu partea din comentariu pe care o inteleg – anume ca
  1. Elvetia nu are o reputatie extraordinara pentru refugiati politic sau legat de lupta impotriva comunismului
  2. Comunistii chinezi se tin de tratatele semnate doar atunci cand sunt fortati de consecinte grave, nu au vreo onoare.

  Restul scris fara punctuatie sau paragrafe ca de obicei e neinteligibil.

  Ce ‘pond English’? Nu are nici un sens in engleza.

  Daca nu intelegi ce inseamna CCP – vine de la Chinese Communist Party si e prescurtare internationala acceptata pentru regimul autocratic chinez. In romana nu avem un echivalent, PCC ar fi dar nimeni nu foloseste abrevierea asta.

  Daca nu cunosti expresia tree fitty – este din South Park si a devenit o ironie frecvent folosita in mediul de business la fel ca Underpants Gnomes Business Model.

  Cam ajunge cu 2nd guessing ca cine stie ce vrei sa spui de fapt atunci cand scrii cuvinte, nu pare ca au vreo directie coerenta.