China se declară ”dispusă să coopereze” cu ţările afectate de ruperea a două cabluri submarine de telecomunicaţii la Marea Baltică / O navă din China se afla în zona cablurilor în momentul în care au fost secţionate
China se declară vineri ”dispusă să coopereze” în cadrul anchetei cu privire la ruperea unor cabluri submarine la Marea Baltică şi la eventualul rol al unui cargou chinez, Yi Peng 3, imobilizat în apele internaţionale în apropierea coastei Danemarcei, după ce Suedia a cerut Beijingului acest lucru, relatează AFP, transmite News.ro.
Două cabluri submarine au fost rupte la Marea Baltică, la 17 şi 18 noiembrie, într-o posibilă acţiune de sabotaj.
Suedia a deschis o anchetă cu privire la sabotaj şi cu privire la rolul unei nave chineze, Yi Peng 3, imobilizată în apele internaţionale în largul Danemarcei.
Stockholmul cere ca acest vrachier să intre în apele teritoriale suedeze pentru a lua parte la anchetă.
”China este dispusă să coopereze cu ţările respective în vederea stabilirii faptelor şi asigurarea dării la iveală a adevărului”, anunţă vineri o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.
”China şi Suedia se află în comunicare strânsă în această problemă”, subliniază ea într-o conferinţă de presă obişnuită.
Suedai a cerut joi în mod oficial cooperarea Chinei în vederea ”clarificării” rolului cargoului chinez, ancorat în largul coastelor sale.
”Nu este vorba despre o acuzaţie, însă există o voinţă foarte clară a Suediei” de a înţelege exact ceea ce s-a întâmplat, declara joi, într-o conferinţă de presă, premierul suedez Ulf Kristersson.
Yi Peng 3, un vrachier construit în 2001, a navigat în zona cablurilor în momentul în care au fost secţionate, potrivit unor site-uri de monitorizare a navelor, fără să fie incriminat de ceva în acest moment.
Marina daneză şi Paza de Coastă suedeză supraveghează cargoul, imobilizat de la 18 noiembrie în Strâmtoarea Kattegat, între Suedia şi Danemarca.
În paralel, Finlanda a descbhis o anchetă cu privire la un ”prejudiciu penal grav” şi un ”amestec grav în comunicaţii” referitor la avarierea cablului germnao-finlandez.
Lituania a anunţat miercuri că înfiinţează o echip de anchetă comună cu Suedia şi Finlanda, coordonată de către EUROJUST, Agenţia cooperării judiciare a Uniunii Europene (UE).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank