G4Media.ro

China se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de creștere…

sursa foto: Pixabay.com

China se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de creștere din ultimele trei decenii

China a anunțat miercuri o creștere economică de 5,2% în 2023, cel mai lent ritm al gigantului asiatic din ultimele trei decenii, în afara perioadei Covid. Beijingul își stabilise un obiectiv de „aproximativ 5%”, după o creștere de 3% a produsului său intern brut (PIB) în 2022, într-un moment în care criza imobiliară, consumul lent și incertitudinea penalizează redresarea celei de-a doua economii mondiale, scrie Le Figaro.

Gigantul asiatic, penalizat de trei ani de restricții sanitare împotriva Covid, a ridicat aceste măsuri la sfârșitul anului 2022, ceea ce a permis în mare măsură economiei sale să își revină la începutul anului trecut. Dar această revenire s-a epuizat și se lovește de o serie de obstacole, printre care încrederea slabă a consumatorilor și a întreprinderilor, care penalizează consumul. O criză imobiliară fără precedent, șomajul record în rândul tinerilor și încetinirea globală afectează, de asemenea, motoarele tradiționale ale creșterii chineze.

Producția industrială a accelerat

În acest context, țara a înregistrat totuși o creștere a produsului intern brut (PIB) de 5,2% în ritm anual în 2023, a anunțat miercuri Biroul Național de Statistică (BNS). Această rată de creștere, care ar fi invidiată de majoritatea marilor puteri economice ale lumii, este totuși cea mai lentă pentru China din 1990 încoace (3,9%), excluzând perioada Covid. Un grup de economiști intervievați de AFP prevăzuseră luni această rată de creștere (+5,2%), cifră pe care premierul chinez Li Qiang a confirmat-o marți la Forumul de la Davos (Elveția).

În 2023, „promovarea dezvoltării” economiei a fost „o sarcină dificilă”, a declarat presei Kang Yi, oficial al BNS. În decembrie, vânzările cu amănuntul, principalul indicator al cheltuielilor gospodăriilor, au încetinit (+7,4% în ritm anual), după o accelerare puternică în noiembrie (+10,1%). Analiștii chestionați de Bloomberg se așteptau la un ritm mai rapid (+8%). Între timp, producția industrială a accelerat ușor în decembrie (+6,8% în ritm anual), după o creștere de 6,6% în luna precedentă.

Șomajul, 5,1%

Rata șomajului a crescut ușor în decembrie, ajungând la 5,1%, față de 5% în noiembrie. Cu toate acestea, această cifră oferă o imagine incompletă a situației economice, deoarece este calculată doar pentru lucrătorii din mediul urban. Ea exclude efectiv milioanele de lucrători migranți din zonele rurale, o populație care este mai vulnerabilă la încetinirea creșterii economice și a cărei situație a fost exacerbată de criza imobiliară.

Pentru o lungă perioadă de timp, acest sector a reprezentat mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei și a fost o sursă majoră de locuri de muncă. Începând din 2020, sectorul imobiliar a avut de suferit de pe urma înăspririi de către Beijing a condițiilor de creditare pentru dezvoltatorii imobiliari, cu scopul de a reduce gradul de îndatorare al acestora. De atunci, dificultățile financiare ale unor grupuri emblematice (Evergrande, Country Garden etc) au alimentat neîncrederea cumpărătorilor, pe fondul locuințelor neterminate și al scăderii prețurilor pe metru pătrat. Măsurile de sprijin ale Beijingului pentru acest sector au avut până în prezent un efect redus. „Un sprijin mai puternic pentru dezvoltatorii imobiliari ar putea risipi îngrijorările” cu privire la sănătatea lor financiară și ar putea pune din nou în mișcare acest sector crucial, a declarat pentru AFP Michelle Lam, economist la banca Société Générale.

În mod evident politică și discutabilă, cifra oficială a PIB-ului chinezesc este totuși atent analizată, având în vedere ponderea acestei țări în economia mondială. „Datele oficiale subliniază în ce măsură al patrulea trimestru din 2023 a fost mai bun decât cel din 2022, dar economia a fost șubredă până la sfârșitul anului”, notează analistul Shehzad Qazi, de la firma de cercetare China Beige Book. „Anul trecut, China a cunoscut cea mai dezamăgitoare redresare imaginabilă. Dar este totuși o redresare”, recunoaște el, adăugând că va fi nevoie de un sprijin mai solid pentru economie în 2024. În acest an, PIB-ul Chinei ar urma să încetinească la 4,5%, potrivit previziunilor Băncii Mondiale.

Guvernul va trebui să „își intensifice sprijinul” pentru creștere, în special prin „măsuri fiscale pentru a susține investițiile”, a declarat pentru AFP Brian Coulton, economist la agenția de rating Fitch. Grupul de experți intervievați de AFP preconizează o creștere de 4,7%. Guvernul urmează să anunțe ținta oficială în luna martie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...